VIDEO: Hitovi Ive Robića i Opatijskog festivala ovog vikenda stižu u interpretaciji vrhunskih glazbenika @ Opatija

Kedžo, Houdek  i Tolja

Kedžo, Houdek i Tolja

Nova glazbena manifestacija, RetrOpatijski festival, tijekom dvije večeri podsjetit će na bogatu ostavštinu Ive Robića, ali i slavne hitove Opatijskog festivala koje će izvoditi zvijezde kao što su Marko Tolja, Damir Kedžo, Jacques Houdek, Manuella Brečko, vokalni sastav Akvarel, Fosili, Pero Galić (Opća opasnost), Nina Kraljić, Goran Karan, Maja Posavec, Zorica Kondža, Teška industrija, Aleksandra Kovač, Marijan Ban, Tereza Kesovija, Neno Belan & Fiumens, Gabi Novak i drugi.

Opatija – Dvije večeri RetrOpatijskog festivala obilježit će predstojeći vikend u Opatiji, ali i ”udariti pečat” svim ovogodišnjim događanjima. U petak, 6. studenog s početkom u 20 sati održat će se u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner večer posvećena Ivi Robiću pod nazivom ”Mr. Morgen”, u kojoj će Jacques Houdek, Marko Tolja i Damir Kedžo izvoditi uspješnice velikog hrvatskog pjevača i skladatelja koji je s Opatijom gajio posebnu ”tajnu vezu”…

Dan kasnije, u subotu 7. studenog u isto vrijeme održat će se večer pod nazivom ”Retropatijski festival”, posvećena skladbama Opatijskog festivala u vremenu od kraja pedesetih do sredine osamdesetih godina prošlog stoljeća. Ulaz u dvoranu tijekom obje večeri bit će s terase hotela, a sve su raspoložive ulaznice rasprodane.

Večer posvećena Ivi Robiću održava se u sklopu programa obilježavanja 15. godišnjice njegove smrti. Ivo Robić bio je i počasni predsjednik Hrvatske glazbene unije i član Hrvatskog društva skladatelja, koji su ujedno i partneri u organizaciji Robićeve večeri RetrOpatijskog festivala.

– Dugo se ta obljetnica nije obilježavala na nekom visokom nivou, pa smo uključili Hrvatsko društvo skladatelja i HGU, koji su uz Festival Opatiju, Grad Opatiju, Turističku zajednicu, ali i HRT ušli u projekt s namjerom da se napravi pravi glazbeno-scenski spektakl. Prva večer bit će večer dobre zezancije i zabave, uz jazz orkestar HRT-a i našu hrvatsku verziju onoga što su Frank Sinatra, Dean Martin i Sammy Davis Jr. radili kao Rat Pack, kazao je glazbeni producent RetrOpatijskog festivala Olja Dešić.

Druga večer festivala okupit će poznata imena hrvatske i regionalne glazbene scene među kojima su Marko Tolja, Damir Kedžo, Jacques Houdek, Manuella Brečko, vokalni sastav Akvarel, Fosili, Pero Galić (Opća opasnost), Nina Kraljić, Goran Karan, Maja Posavec, Zorica Kondža, Teška industrija, Aleksandra Kovač, Marijan Ban, Tereza Kesovija, Neno Belan & Fiumens, Gabi Novak i drugi. Voditelji večeri bit će Mario Lipovšek i Robert Ferlin te Uršula Tolj.

Cilj događaja jest promovirati stvaralaštvo domaćih skladatelja, ali i u suvremenom izričaju predstaviti ‘evergreen’ skladbe koje su postale dio domaće kulturne ‘kolektivne memorije’. Uz ovu kulturno-edukativnu funkciju, RetrOpatijski festival ima i značajnu turističku funkciju, kao faktor produženja turističke sezone na Opatijskoj rivijeri.

Dvije nezaboravne večeri emitirat će se kao snimke na 2. programu Hrvatske televizije.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!