VIDEO IDS Liburnije: Tko će snositi odgovornost za propuštenu priliku i nastalu štetu ako izgubimo pravo na darovano državno zemljište?

VIDEO IDS Liburnije: Tko će snositi odgovornost za propuštenu priliku i nastalu štetu ako izgubimo pravo na darovano državno zemljište?

Bruno Frlan, Isidora Rajković, Marin Starčić i Edvard Primožić

Što su još predstavnici IDS-a istaknuli na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji provjerite u priloženom video isječku…

Opatija – Već više od četiri desetljeća na području Liburnije razgovara se i traži adekvatna lokacija za izgradnju vatrogasnog doma za JVP Opatija koja danas djeluje u prostoru koji je izgrađen prije otprilike 100 godina, a u međuvremenu je postao u potpunosti neadekvatan svojim prostornim mogućnostima smještenim u centru naselja za suvremene potrebe vatrogasne postrojbe, njihove opreme i provođenjem redovnih aktivnosti, istaknuli su u samom uvodu jučerašnje tiskovne konferencije Bruno Frlan, zamjenik načelnika Općine Matulji i član Upravnog vijeća Javne vatrogasne postrojbe Opatija te Edvard Primožić, član Upravnog vijeća Javne vatrogasne postrojbe Opatija od strane Općine Lovran.

– Unazad nekoliko godina na inicijativu osnivača, poglavito Grada Opatije i JVP-a ponovo je pokrenuta inicijativa izgradnje novog vatrogasnog doma na lokaciji koje se nalazi u Opatiji uz glavnu prometnicu iznad Vološćanskog groblja, a na zemljištu koje je Vlada RH darovala Gradu Opatiji, time neposredno i ostalim suosnivačima, čime je otvorila mogućnost realizaciji ovoga za naš kraj izuzetno značajnog projekta u svrhu očuvanja sigurnosti naših građana i turista. Ugovor o darovanju zemljišta od strane Republike Hrvatske potpisan je 13.09.2015 godine uz uvjet da se projekt realizira, odnosno ishoduje uporabna dozvola za vatrogasni dom do 13.09.2021 godine. Svjesni činjenice da vrijeme neupitno prolazi te de je do krajnjeg roka za pokretanje postupka izgradnje doma preostalo točno dvije godine pitamo se što je s projektom koji je okosnica sustava vatrogastva i civilne zaštite za 21. stoljeće na području Liburnije. Ovim javnim istupom želimo upozoriti na neprihvatljivo stanje i neozbiljnost u pripremi navedenog projekta, istaknuli su Primožić i Frlan.

Isidora Rajković, potpredsjednica IDS-a Opatija i Marin Starčić, član predsjedništva IDS-a osvrnuli su se na izgradnju Centra primarne zdravstvene zaštite te premještanje Policijske postaje.

– Sama lokacija izuzetno je bitna jer se na njoj uz spomenuti projekt izgradnje vatrogasnog doma u skoroj budućnosti mogu realizirati i drugi javni sadržaji koji trenutno nemaju adekvatne uvjete kao što su izgradnja Centra primarne zdravstvene zaštite te premještanje Policijske postaje čime bi se dobio moderan, funkcionalni i adekvatno prometno povezani kompleks javnih službi od krucijalne važnosti za cijelu Liburniju. Iz tog razloga IDS Liburnije će, u najkraćem mogućem roku, preko predstavnika u županijskoj skupštini postaviti pitanje, tražiti odgovore te zahtijevati konkretne korake ka realizaciji premještaja javnih službi na zajedničku lokaciju. Konkretni koraci značit će podnošenje amandmana na županijski proračun za 2020. godinu. U suprotnom, ne bude li sluha za spomenuto, pitamo se tko će snositi odgovornost za propuštenu priliku i nastalu štetu široj zajednici ako izgubimo pravo na darovano državno zemljište. IDS smatra da je ovo pitanje previše važno te da je previše vremena nepotrebno izgubljeno kako bi se oko njega i dalje lomila „politička koplja“ . Stoga se nadamo da će ova inicijativa potaknuti odgovarajuće političke strukture na razmišljanje te ubrzano djelovanje u realizaciji ovog projekta, rezimirali su Starčić i Rajković.

error: Content is protected !!