VIDEO: Jakovčić pozvao na veću autonomiju za regije – Refrendumi u Italiji dobar su put za Europu @ Bruxelles

Arhiva: Ivan Jakovčić

U govoru na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta Jakovčić je izdvojio jedan od pozitivnih primjera primjene načela supsidijarnosti. Njegov nastup pogledajte i u video-prilogu u nastavku.

Bruxelles – Uspješna provedba legalnih savjetodavnih referenduma u talijanskim regijama Veneto i Lombardija o većoj autonomiji dobar je primjer primjene načela supsidijarnosti unutar EU-a, istaknuo je europarlamentarac Ivan Jakovčić (IDS/ALDE) u govoru na plenarnoj sjednici u Strasbourgu.

“Načelo supsidijarnosti u procesu odlučivanja u Europskoj uniji uvedeno je člankom 5 Lisabonskog ugovora. No ne bih rekao da je primjena tog načela u zemljama članicama baš uspješna. Mnoge članice EU načelo supsidijarnosti, odnosno decentralizaciju, uopće ne uvažavaju. U ovom trenutku najpoznatiji konflikt između središnjih državnih vlasti i regionalnih vlasti je katalonski slučaj. I u nekim drugim članicama državne vlasti ne žele uvažavati regionalne posebnosti već ulaze u sukobe s regijama pri čemu radije posežu za “pokazivanjem mišića” nego za dijalogom”, upozorio je zastupnik IDS-a.

U govoru na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta Jakovčić je izdvojio jedan od pozitivnih primjera primjene načela supsidijarnosti.

“Nedavno su talijanske regije Veneto i Lombardija provele legalne savjetodavne referendume o većoj autonomiji. Smatram da bi taj talijanski model i nekim drugim članicama mogao biti zanimljiv kao uspješan primjer primjene načela supsidijarnosti u Europskoj uniji”, zaključio je Jakovčić.

Njegov nastup pogledajte i u video-prilogu u nastavku.

D. Ž. / PodUčkun.net

error: Content is protected !!