VIDEO: Klapa Iskon @ Kastafsko kulturno leto

iskon_sm…nakon izvrsne predstave ‘Prekidi’, zatim uživanja u glazbi Kaljiningradskih virtuoza na red je stigla i ‘klapska pisma’…
…klapa Iskon održala je četiri cjelovečernja koncerta u Provansi, gdje su pobrali izvrsne kritike u tamošnjim medijima te učili Francuze dalmatinskoj klapskoj pjesmi…
Kastav – U sklopu Kastafskog kulturnog leta, večeras, s početkom u 21 sat nastupiti će klapa Iskon s programom ”Od iskona do popa”.
Dečki iz klape za večerašnji koncert pripremili su raznovrsan glazbeni repertoar koji se kreće, kao i što samo ime koncerta sugerira – od dalmatinskih tradicionalnih pjesama pa sve do pop izričaja. Dakle za svakog po nešto, a sve u klapskoj izvedbi…
Klapa Iskon osnovana je u travnju 2000. godine u Splitu. Uvertira u rad klape Iskon, bila je serija tzv. “samita”, neformalnih klapskih okupljanja u Slatinama na otoku Čiovu. Nastanak prvog tonskog zapisa “Klapa Iskon u crkve Gospe o’ Prizidnic’”, materijala kojeg je Ante Dorić snimio i tonski realizirao potječe upravo iz tog vremena.
Iskon, pored djelovanja unutar tradicionalnog dalmatinskog idioma, teži eksperimentiranju kako s klasičnom polifonijom i “ozbiljnom” vokalnom glazbom, prilagođenom muškome sekstetu, tako i djelovanju u pravcu cjelovitog pop i rock žanrovskog fenomena.
Prva je ovjenčana dvama nagradama na Kaštelima 2003. (druga žirija – za obradu, treća publike – za izvedbu), dok su “Ti si more” i “Nevera” višestruko nagrađene na Festivalu dalmatinske šansone u Šibeniku 2002. i 2003. Među veće uspjehe klape ubrajaju se i nominacije za hrvatsku diskografsku nagradu Porin 2003., koje je klapa, zajedno s autorom Lukyjem, ostvarila u kategorijama “najbolje vokalne suradnje” i “pjesme godine”.

Liburnija.net: Klapa Iskon @ Kastafsko kulturno leto

Liburnija.net: Klapa Iskon @ Kastafsko kulturno leto


Klapa Iskon ostvarila je i zapaženu suradnju s hip – hop sastavom TBF, s kojima je u nekoliko navrata uživo izvela njihove hitove “ST – stanje uma” i “Šareni artikal”. Najljepši plodovi opredijeljenosti za te sadržaje, uspjesi su pjesama “Ti si more” i “Nevera”, nastalih u suradnji s kantautorom Lukyjem, te vlastitih projekata s Večeri dalmatinske pisme 2003. i 2004., obrada Mirele Ivičević pjesama “Na kraju sna”, splitskih Đavola i “Zemlja”, Ektarine Velike iz Beograda.
Klapa Iskon u Francuskoj, Izraelu… i to na njihov poziv…
“Riječ je o festivalu folklornog pjevanja s dugogodišnjom tradicijom, na kojem je ove godine, uz nas, nastupilo puno izvođača iz Francuske, Italije i Korzike. Pozvao nas je direktor festivala koji nas je čuo kako pjevamo na Peristilu. Nismo mogli vjerovati!”, ispričali su dečki iz klape.
Osim nastupa u Francuskoj gostovali u Izraelu na Međunarodnom proljetnom festivalu, gdje su otišli na poziv izbornika Ehuda Grossa, ravnatelja Izraelske filharmonije, koji se dečkima iz klape oduševio u Dubrovniku. Tom je prilikom klapa održala tri koncerta u gradovima Haifa, Rishon Le Zion i Kfar Shmaryahu.
Klapa Iskon održala je četiri cjelovečernja koncerta u Provansi, gdje su pobrali izvrsne kritike u tamošnjim medijima te učili Francuze dalmatinskoj klapskoj pjesmi. “Festival na kojem smo nastupili ima glazbenu radionicu ‘a capella’, na kojoj smo četrdesetak polaznika različitih generacija učili našim pjesmama”. – dodali su dečki iz klape.
Ulaznice za koncert klape Iskon, po cijeni od 60 kuna mogu se kupiti na slijedećim prodajnim mjestima:
Kastav: Agencija Kastavea, tel. (051) 691 586,
Matulji: Agencija Newsound, mob: 098 189 4687,
Turističko informativni centar Rijeka, tel. 051 335 882,
Kartomat Rijeka (Korzo) i online na stranicama agencije Kultura plus.
Kastafsko kulturno leto predstavlja – Klapa Iskon

Nikola Cvjetović / Liburnija.net

error: Content is protected !!