VIDEO: Kobna željeznica – Opasni pružni prijelaz u centru mjesta ponovo ugrozio živote sudionika prometa @ Matulji

Arhiva

Arhiva

– Na trenutnom sustavu osiguranog svjetlosno-zvučnom signalizacijom i mehaničkim branikom, zbog kvarova ili održavanja dolazi do smanjene pravilnosti u radu uređanja, kazali su iz HŽ-a, dodavši ipak da se radi na postavljanju novog sigurnosnog sustava.

Matulji – Željeznički prijelaz u centru Matulja ponovo je bio potencijalno poprište tragične nesreće – rampe koje zaustavljaju promet prilikom prolaska vlaka opet su ”zakazale” i nisu se spustile, što je vrlo lako moglo dovesti do smrtnih posljedica. Opasnom pružnom prijelazu ovo nije prvi ”problematični kvar”, jer slične su se ”greške” događale i ranije, kada su prema riječima očevidaca doista sekunde dijelile vozače od kobne situacije.

Ovog puta, međutim, taj je trenutak – u kojem je vlak prototutnjao ”nezaštićenim” pružnim prijelazom u trenutku kada su rampe bile podignute – na videu zabilježio i županijski vijećnik iz Matulja, Miodrag Šarac. Prema njegovim riječima, sve se to dogodilo jučer, 19. listopada u 18.50 sati, a nakon što je svjedočio opasnoj situaciji, o njoj je obavijestio zamjenika načelnika Alena Ružića, koji je zatim obavijestio HŽ.

pruga_pp_opcine_matulji_2015

– Nažalost, svjedoci smo da se to nije prvi put dogodilo i srećom se nikome nije ništa dogodilo. Općina Matulji mora zauzeti čvršći stav i tražiti od Hrvatskih željeznica da se riješi problem postavljanja bolje i sigurnije signalizacije i zajednički riješiti problem. Postoji rješenje sa kojim Općina i HŽ mogu trajno riješiti pružni prelaz, a to je izgradnja spojne ceste Šmogorske i Kastavske ceste preko Elektroprijenosa što je predviđeno prostornim planom, kazao je Šarac.

Ta je cesta zaokružena zelenom na izvodu iz prostornog plana koji objavljujemo uz ovaj tekst.

– Nekad su željeznice spajale ljude i civilizacije, danas u Hrvatskoj nažalost razdvajaju kao što je primjer u Šapjanama gdje su Hrvatske željeznice zatvorile stari prijelaz preko pruge i onemogućile stanovništvu da dođe do željezničke stanice u njihovom mjestu. Najlakše je ceste zatvarati , ali općina Matulji mora pronaći rješenje s Hrvatskim željeznicama kako bi napravile siguran prijelaz, a ne zatvarati ceste kao što je primjer u Šapjanama, kazao je Šarac.

Inače, Hrvatske željeznice svjesne su problema u Matuljima, barem se to može iščitati iz njihovog službenog dopisa upućenog Općini, u kojem stoji kako je u tijeku ishođenje potrebnih dozvola za puštanje u rad novog elektroničkog uređaja na željezničko-cestovnom prijelazu, a novo osiguranje imat će automatske polubranike i cestovnu svjetlosno-zvučnu signalizacije.

– Na trenutnom sustavu osiguranog svjetlosno-zvučnom signalizacijom i mehaničkim branikom, zbog kvarova ili održavanja dolazi do smanjene pravilnosti u radu uređanja, stoji u pismu HŽ-a, u kojem je naglašeno kako bi u takvim situacijama vlakovi trebali zaustaviti se prije prelaska preko cestovno-pružnog prijelaza, te nakon što se uvjeri da je prolaz siguran, nastaviti laganu vožnju uz trubljenje.

Davor Žic / PodUčkun.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net