VIDEO: Kompletiran program ovogodišnjeg Liburnicona @ Opatija

kay_libur_sm…informacije o predavanjima možete naći na ovom linku
…zanimaju vas igre? Zavirite ovdje
…trailer s najavom ovogodišnjeg Liburnicona pogledajte u nastavku…

Opatija – Opširan i izrazito bogat program ovogodišnjeg Liburnicona, napokon je složen, a sve informacije o njemu možete pronaći na službenim stranicama organizatora, gdje se može i preuzeti programska knjižica.
U samom programu nema velikih iznenađenja, jer najjača gostujuća imena već su odavno poznata – prije svih, Guy Gavriel Kay, kanadski autor fantasy literature, jedan od najpoznatijih u svom žanru, zatim prof. dr. sc. Slavko Kulić koji će održati predavanje pod nazivom ”Jedini izlaz – ljudskost i očovječenje”, te naravno – tradicionalni voditelj talk-showa na opatijskom SF&Fantasy festivalu, Krešimir Mišak.
U svom će programu Mišak, na temu ”Copyright”, ugostiti Zorana Žmirića i Zorana Krušvara, i to u petak, s početkom u 19 sati. O čemu se radi? Pogledajmo što kažu organizatori.
– U današnjoj civilizaciji, u kojoj se svjetsko znanje udvostručuje svakih 5 godina i sve više toga prelazi iz sfere materijalnog u sferu digitalnog, autorska prava postaju ponekad glavni i jedini način prihoda pa se na njih obraća više pažnje nego ikada. No, gdje je tome granica? Što smije na sebi imati čarobnu riječ ”copyright”? Može li se patentirati biljke ili čak životnije? Što se događa kad se patentiraju ideje ili proizvodi neophodni za rast određenih grana ili čak čovječanstva u cjelini. Postoje li stvari na koje svi imaju pravo?, pitanja su na koja će odgovor tražiti liburnikonovski trojac. Nešto dubljom temom bavi se Kulić.
kay_books
– Ljudska civilizacija je pred prekretnicom. Potreban nam je proboj iz ograničene svijesti animalne kulture i destruktivne antropologije. Ljudska vrsta ima prirodno pravo na očovječavanje. Ali, što to sve uopće znači danas modernom čovjeku? Suočavamo se s traženjem mogućeg u nemogućim okolnostima suvremenih kultura i civilizacija koje su u sukobu i sa životom i sa prirodom. Očovječenje je nužno u traženju supridanosti bitka, sklada, ljudskoga ponašanja i djelovanja sa zakonima opstanka i razvoja života. Potreban nam je opozit spoznaji desne i lijeve doktrine koje su se iskazale okrutnima spram života i prirode. Na tim spoznajama život na Zemlji ne može opstati. Ljudska vrsta je prisiljena da se s time suoči u interesu opstanka života na Zemlji, kaže Kulić u svom predavanju, koje počinje u petak, u 20 i 30 sati.
Tijekom dva dana sve posjetitelje očekuje i velik broj ostalih predavanja i prezentacija, a ”šlag na torti” bit će druženje s piscem G. G. Kayem u subotu, u 20 i 30 sati.
Naravno, niti ove godine neće izostati svojevrsni ”zaštitni znak” Liburnicona – kvizovi i igre, koje su obogaćene i atraktivnim sponzorskim nagradama. Provjerite svoje znanje o seriji ”Game of Thrones” i o djelima G. G. Kayja, pokušajte postati Jedi vitez, ili se preobratiti ”iz seljaka u junaka”. Sve to na 6. Liburniconu, koji se održava u petak i subotu, 19. i 20. kolovoza, u prostoru opatijske osnovne škole.
Liburnicon 2011. trailer

Ivan Mellor / Liburnija.net
Vezane vijesti:
VIDEO: Objavljen novi trailer za ovogodišnji Liburnicon
Objavljen neslužbeni program Liburnicona
FOTO: Snima se trailer za Liburnicon
Slavni Guy Gavriel Kay na Liburniconu @ Opatija
FOTO: U divljaka luk i strijela @ Učka

error: Content is protected !!