VIDEO: Koncert klape Kastav s biserima dalmatinske riznice

muska_klapa_kastav_sm…ovo je prvi album u njihovoj diskografskoj zbirci koji je posvećen klasičnom klapskom, odnosno dalmatinskom a cappella repertoaru…
Kastav – Bogati program u okviru koncertnog ciklusa “Subotnje matineje u foyeru” riječkog HNK Ivana pl. Zajca nastavlja se i u novoj godini. Već u siječnju ne propustite koncert klape Kastav, pod nazivom ‘Vo je naša zemja“ u foyeru riječkog Kazališta u subotu, 15. siječnja 2011. s početkom u 12 sati koji je posvećen predstavljanju istoimenog, nedavno objavljenog albuma klape Kastav u izdanju Aquarius Recordsa iz Zagreba.
Iako se radi o četvrtom CD-u, u punih osamnaest godina koliko klapa djeluje, ovo je prvi u njihovoj diskografskoj zbirci koji je posvećen klasičnom klapskom, odnosno dalmatinskom a cappella repertoaru. Stoga u uvodnoj riječi novog albuma klape Kastav i stoji: “…tek sada, ali u pravo vrijeme i na pravi način jer je spontan – KLAPSKI – prvi put smo zabilježili bisere iz nepresušne riznice koja nadahnjuje svaku KLAPU te svakoj godini našeg punoljetnog rada posvetili po jednu pjesmu, a ovu posljednju, sretnom ulasku u devetnaesto ljeto ljubavi i zajedničkog života s dalmatinskom klapskom pjesmom…“.
Izvodeći upravo repertoar s ovog albuma, Klapa je u studenom 2010. na međunarodnom zborskom festivalu i natjecanju The American International Choral Festival – St. Louis / USA u kategoriji Folklor osvojila prvu nagradu, odnosno zlatnu diplomu.
Na programu subotnjeg koncerta klape Kastav svoje mjesto pronaći će dalmatinske narodne pjesme poput “Projden kroz pasike” (obr. Josip Veršić), “Omili mi u selu divojku” (obr. Jakov Gotovac), “U polju se mala” (obr. Dinko Fio) kao i autorske skladbe kao što su “Dalmatinski Šajkaš” (Oda Dalmaciji) Armina Šrabeca ili “Pod Orehon” Igora Lesice i Velimira Tuhtana aranžmanu Saše Matovine.
U programu koncertnog predstavljanja u foyeru riječkog Kazališta sudjelovat će i harfistica Diana Grubišić Ćiković, ugledni etnomuzikolog i stručni suradnik Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu, recenzent albuma Joško Ćaleta te dizajnerica omota Nina Raimann. Klapu Kastav čine: Sandro Pauletić (I. tenor), Saša Matovina (II. tenor i umjetnički voditelj Klape), Robert Štefančić (II. tenor), Mislav Galler (bariton), Bojan Stanić (bariton), Denis Crnjaković (bas), Zlatko Vičić (bas), Zoran Buneta (bas) i Dino Škamo (bas).
Istaknimo za kraj kako začeci današnje Klape Kastav sežu u lipanj 1992. godine, a od 2001. godine, Klapa Kastav djeluje u okviru Udruge ‘Kanat’ – Kastav. Od 1994. njezin je umjetnički voditelj Saša Matovina.
‘Vo je naša zemlja – Muška klapa “Kastav”

Ivan Mellor / R-1 / Liburnija.net
Vezane vijesti:
VIDEO: Kastavcima zlatna medalja @ St. Louis
VIDEO: Klapa Kastav na međunarodnom natjecanju @ St. Louis
FOTO: Ovacije klapskoj pjesmi @ Jurdani
VIDEO: Muška klapa Kastav @ Jurdani

error: Content is protected !!