VIDEO Krizni eko stožer Marišćina podnio prijave protiv Josipa Dedića i Ekoplusa zbog ugrožavanja zdravlja ljudi

Zatražili je od Državnog odvjetništva da hitno prouči materijale koje im je udruga danas dostavila i hitno kazni odgovorne, jer “mi vremena za pravno razvlačenje, na poznati hrvatski način, nemamo”.

Rijeka – Krizni eko stožer Marišćina podnio je danas kaznenu prijavu protiv odgovornoh osoba TD Ekoplus d.o.o. za ugrožavanje okoliša i zdravlja ljudi.

– Nakon niza održanih protestnih akcija i tiskovnih konferencija na kojima uporno upozoravamo na nepodnošljive uvjete života mještana na području Općine Viškovo koji žive u blizini Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina, danas pokrećemo i pravosudne akcije. Pokrećemo ih kao Udruga zajedno sa 58 naših sumještana. Svih 58 prijavilo se i da bi svjedočilo o nemogućim uvjetima života na području naselja Marčelji u Općini Viškovu, najmnogoljudnijoj općini u Republici Hrvatskoj, kazao je predsjednik udruge Josip Begonja, dodavši da je pet tisuća mještana Viškova prisiljeno svakodnevno se zatvarati u svoje domove, a sve zbog nemara i neadekvatnog postupanja s otpadom na Marišćini.

– Smrad s Marišćine je i više od samog stresa. Deponijski plinovi u sebi nose na stotine raznih kemijskih spojeva. Nekoliko ih mjeri mjerna postaja na ulazu u Marčelje, kada nije u kvaru, ali većina se tih parametara uopće ne mjeri, iako je jako štetna za ljudski organizam. Iako nas uvjeravaju da su ti parametri unutar dozvoljenih granica, mi, mještani koji smo izloženi svim tim štetnim utjecajima, znamo da niti jedna granična vrijednost iznad nule nije prihvatljiva za naše zdravlje, rekao je Begonja.

Zatražio je od Državnog odvjetništva da hitno prouči materijale koje im je udruga danas dostavila i hitno kazni odgovorne, jer “mi vremena za pravno razvlačenje, na poznati hrvatski način, nemamo”.

– Za kaznena djela protiv okoliša – ugrožavanje okoliša postrojenjem, opisano i kažnjivo po Članku 197. stavak 1. Kaznenog zakona i kazneno djelo ugrožavanje okoliša otpadom, opisano i kažnjivo po članku 196. stavak 2 Kaznenog zakona danas kazneno prijavljujemo TD Ekoplus d.o.o. i njenog direktora Josipa Dedića. To, naravno, ne znači da se popis optuženih neće proširiti. Odgovorni su svi oni koji su zaduženi da provedu potrebne korektivne mjere, a svjesno ih nisu odradili, zaključili su iz Kriznog eko stožera Marišćina.

Više pogledajte u video-prilogu.

Davor Žic / PodUčkun.net
Foto: Marin Ružić

error: Content is protected !!