VIDEO Liburnicon 2018. – Sve je spremno za najsadržajniji SF Festival u svojoj povijesti

Po treći put u Opatiji, a drugi put na Liburniconu boravit će kanadski pisac Steven Erikson, kojem je Opatija velika inspiracija tako da će u privatno aranžmanu kod nas boraviti dvadeset dana. Zahvaljujući jakim imenima iz inozemstva u Opatiju privlače publiku iz Europe, a ne samo iz Hrvatske, tako da već imaju najave dolaska posjetitelja iz Češke, Poljske, Francuske… Video prilog s tiskovne pogledajte u nastavku teksta…

Opatija – Spajajući ozbiljne i zabavne sadržaje te popularne i znanstvene teme, Liburnicon će od 17. do 19. kolovoza, svojim bogatim programom okupiti ne samo vjerne ljubitelje SF i fantasy žanra, nego i sve zaljubljenike u povijest, mitologiju i napredne znanosti, baš kao i Opatijce željne dobrih koncerata, igara na otvorenom te sve popularnijih programa za djecu, istaknuli su organizatori Liburnicona u uvodu današnje tiskovne konferencije.

U posebno dekoriranoj školskoj knjižnici opatijske osnovne škole, u kojoj se festival i održava, Nena Brozan Perišić, Ivan Cerovac i Janko Jardas okupljenim su novinarima detaljno prezentirali program 13. izdanja festivala.

– Jako nam je drago da možemo pratiti postepeni, ali konstantni porast kvalitete našeg festivala – kako posjetitelja, tako i samoj kvaliteti programa. Ovaj je perspektivni festival svoj ugled počeo graditi još davne 2006. godine kada se u prostoru opatijske vile Antonio okupilo prvih pedesetak zaljubljenika u ove teme. Kroz niz godina, tim mladih organizatora ustrajno je razvijao svoj brend da bi danas Liburnicon narastao u jedan od najvećih festivala za mlade u Opatiji i regiji koji u svojoj ponudi ima preko 100 točaka programa: predavanja, prezentacije, panel diskusije, kvizove, radionice, natjecanja, društvene igre te glazbeni program u večernjim satima. Ovim putem želimo se zahvaliti gradu Opatiji što je prepoznao Liburnicon kao projekt od strateške važnosti za grad Opatiju, istaknuo je Cerovac u uvodu tiskovne.

Tema ovog sretnog trinaestog Liburnicona su vilenjaci, stoga će unutarnji i vanjski prostor festivala biti prikladno uređen u stilu poznate filmske trilogije Gospodar prstenova, a temu će sadržajno popratiti i mnoge točke programa.

– Tema ovogodišnjeg Liburnicona su vilenjaci, stoga će prostor festivala biti prikladno dekoriran vilinskim lampionima, stjegovima i grbovima iz svijeta J. R. R. Tolkiena, a osim što je zastupljena u mnogobrojnim kvizovima, radionicama i igrama, ta će se tema odraziti i na dječji program koji ove godine po prvi puta postaje festival unutar festivala – Mini Liburnicon, kazao je Janko Jardas.

Po treći put u Opatiji, a drugi put na Liburniconu boravit će kanadski pisac Steven Erikson, kojem je Opatija velika inspiracija tako da će u privatno aranžmanu kod nas boraviti dvadeset dana. Zahvaljujući jakim imenima iz inozemstva u Opatiju privlače publiku iz Europe, a ne samo iz Hrvatske, tako da već imaju najave dolaska posjetitelja iz Češke, Poljske, Francuske…

– Među predavačima svakako treba istaknuti 6 svjetskih imena koja će pohoditi ovogodišnji Liburnicon. Tako će veliki kanadski pisac fantastične književnosti Steven Erikson ponovno posjetiti Opatiju u koju se zaljubio 2012. kada je prvi puta gostovao na Liburniconu te je u njoj napisao (i ponovno se sprema pisati!) stranice romana koji osvajaju čitatelje diljem svijeta. Kako je Steven Erikson po profesiji arheolog s dugotrajnim iskustvom, osim što će predstaviti svoj književni rad, pričat će i o arheologiji kao znanosti te o trnovitom putu koji moraju proći svi arheolozi koji žele opovrgnuti uvriježene dogme. Iz Velike Britanije pak dolazi drugi renomirani književnik – Jonathan Stroud – autor popularne Bartimejeve trilogije za djecu i mladež koja je prevedena na 36 jezika i prodana u više od 6 milijuna primjeraka. U predstavljanju svog opusa Stroud će pričati o tome kako se počeo baviti književnošću, kako su nastali neki od likova, ali i o pričama koje tek planira napisati. Diskusiju će moderirati Vladimir Cvetković Sever, osnivač nakladničke kuće Mitopeja, koji je svojedobno za Algoritam preveo brojne Stroudove knjige. Nakon samog predstavljanja i rasprave predviđeno je vrijeme za potpisivanje knjiga i druženje s autorom. I dok će ljubitelji fantastične književnosti uživati u predavanjima, potpisivanjima i okruglim stolovima na kojima će sudjelovati pisci, ljubitelje društvenih igara razveselit će vijest da iz Češke u Opatiju stižu službeni predstavnici Czech Games Edition, studija za izradu stolnih igara zaslužnog za uspješnice poput Galaxy Trucker, Codenames, Alchemists i mnogih drugih. Petr Caslava, marketing guru i game scout, te Filip Neduk, dizajner poznatih igara Goblins i Andrenaline, podijelit će svoje iskustvo i ispričati kroz što sve dizajneri igara moraju proći na putu do uspjeha i koliko se izvorna ideja promijeni prije nego se objavi. Nakon predavanja sudionici će se moći podružiti s našim gostima i provjeriti jesu li CGE možda zainteresirani za izdavanje njihovih ideja i projekata, dodao je Cerovac koji je ujedno i istaknuo da će na Liburniconu boraviti skauti Czech Games Editiona.

– Iz susjedne BIH na Liburnicon dolazi crtač stripova i profesor animacije na Američkom univerzitetu u Sarajevu, Enis Čišić, autor stripa Tajna Nikole Tesle i ilustrator kojeg je otkrila i angažirala velika strip kuća Marvel Comics. Za nju je do sada imao priliku crtati likove poput Ironmana, Spidermana, Captaina Americe, Hulka te Nicka Furyja u stripovima koji su objavljeni na svim jezicima. Zadnji počasni gost, Goran Sudžuka, dolazi iz Zagreba, također iz sfere stripa. Svoju je karijeru započeo kao animator na Zagreb-filmu, a zajedno s Darkom Macanom kao scenaristom realizirao je nekoliko strip-serijala: Albert Batler, Saša, Martina Mjesec, Svebor i Plamena. Njegov proboj na američko tržište označio je strip Outlaw Nation koji mu je priskrbio prestižnu nagradu Russ Manning Most Promising Newcomer 2001. Kroz svoju je dosadašnju karijeru radio za prestižne američke izdavačke kuće na naslovima kao što su: Hellblazer, Wonder Woman, Ghosted, Wolverine, Thor, Deadpool i Daredevil. Na Liburniconu će također predstavljati svoj uspješni autorski strip serijal A Walk Through Hell koji prati istrage dvoje FBI detektiva u horor okruženju Los Angelesa potonulog u zločin i beznađe, najavila je Nena Brozan Perišić.

Osim stranih počasnih gostiju, od domaćih će predavača nastupiti Korado Korlević, vjerni gost Liburnicona, koji je na temelju mjesnih priča i folklora pripremio predavanje pod nazivom Mitska bića Istre s namjerom da obuhvati štrige, krsnike, more, orkove i druga bića koja su obilježila narodnu predaju naših krajeva.

– Poznati hrvatski fizičar, profesor Ivica Puljak, održat će predavanje pod naslovom Što još ne znamo u kojem će dotaknuti neka od znanstveno-filozofskih pitanja na koja još uvijek nemamo jasne odgovore i koja su predmet mnogobrojnih aktualnih rasprava. Krešimir Mišak će pak u razgovoru sa svojim gostom, Zvonimirom Rudominom otresti prašinu s imena zaboravljenog znanstvenika Viktora Schaubergera koji je svojom izumima implozijske tehnologije uvelike utjecao na suvremenu kontrolu vodotokova, agronomiju, pročišćavanje voda, sintezu goriva, najavio je Janko Jardas.

Dječji program Liburnicona ove godine po prvi puta postaje festival unutar festivala – Mini Liburnicon.

– Nedjelja će stoga, s ulaznicama koje će iznositi samo 10 simboličnih kuna po odrasloj osobi (dok je ulaz za djecu do 12 godina besplatan) postati pravi obiteljski dan, prilika za sve roditelje s područja Liburnije i Rijeke da dovedu svoje mališane na čarobno popodne ispunjeno kreativnim radionicama, igrama i streličarstvom koje će okruniti predstava Teatra Oz temeljena na mjesnim legendama – Ključarica, rezimirala je Brozan Perišić.

– U večernjim satima prvog dana festivala publiku će zabavljati slovenska grupa Noreia, poznata po uspješnoj kombinaciji irske glazbe i vlastitog slovenskog melosa, a u subotu će svoje obrade poznatih rock hitova izvoditi poznati velikani naše lokalne scene – grupa Dellboys.

Za kraj dodajmo da festivalska ulaznica za sva tri dana iznosi 70 kuna, dvodnevna ulaznica iznosi 60 kuna, a jednodnevna 40 kuna, dok će ulaznica za Mini Liburnicon iznositi simboličnih 10 kuna po odrasloj osobi, dok je ulaz za djecu do 12 godina za sve dane besplatan.

Detaljnu satnicu pogledajte na ovom linku

N. Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!