[VIDEO] Ljeto na Kantridi 2021. donosi sjajne programe na potezu od Bivija do Prasca @ Kantrida

Detaljan program pogledajte u nastavku, a što su još poručili na tiskovnoj pogledajte u priloženom video isječku…

Čarilijeva ‘pozitivna kritika’
Još uvijek nemamo nekakav odnos s Turističkom zajednicom grada Rijeke i Odjelom za kulturu grada i stalno smo u poziciji da program radimo nezavisno. Nadam se da ćemo s godinama, konačno i ostvarit suradnju. Po meni je ovo jako bitan projekt i pozicionirao je Kantridu kao turistički prostor odnosno kao turistički kvart u našem gradu. Mislim da bi TZ grada Rijeke ipak trebala više obratiti pažnju na ono što se ovdje radi te stupit u kontakt s nama, da sinergijski razvijamo priču. Ovim putem ih pozivam da nam se jave, kako odgovorne iz TZ-a tako i odjel za kulturu, istaknuo je Damir Čargonja Čarli te dodao da se nada da će nakon aktualnih političkih promjena i ‘dolaska mladosti’ na čelo grada promijeniti se i razmišljanje i promišljanje ili da se promjene ljudi koji svoj posao loše odrađuju.
– Kompletna konstrukcija festival počiva na privatnom aranžmanu, a gotovo 80% budžeta dolazi iz prihoda barova, dok ostalo pokriju sponzori koje sam pronađem. Vrijedi istaknuti da je osim financijskih sredstava u ovu priču uloženo i puno volonterskog rada, a ulaz na sve manifestacije slobodan te da se ne generira nikakav prihod, dodao je Čargonja.

Rijeka – Tamo gdje je stao projekt Kantrida Europski kvart kulture 2020, koji je prošle godine Kantridu definitivno pretvorio u najkulturniji kvart Europske prijestolnice kulture, i pozicionirao je kao turistički iznimno atraktivnu gradsku destinaciju, nastavlja se projekt Ljeto na Kantridi 2021. najavili su to na današnjoj tiskovnoj konferenciji Damir Čargonja Čarli, jedan od glavnih idejnih začetnika čitavog projekta, čija je tvrtka Novi turizam temeljni nositelj ove sjajne manifestacije, zatim Vlado Matošević voditeljk Štikle, Andrej Vučinić Škot voditelj Punk festivala Empeduja te Kristian Sirotich i Edi Prodan ispred udruge Koga briga.

Tvrtka Novi turizam doo i ove će godine, u suradnji s brojnim formalnim i neformalnim grupama građana i udrugama, kao i dijelom pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH i Grada Rijeke, Riječanima i njihovim gostima ponuditi širok spektar događanja, ništa manje atraktivih od onih prošlogodišnjih. Dovoljno bi bilo spomenuti tek dva iznimna koncertna nastupa da se dobije jasna slika o kakvom je projektu riječ, koncert Zdenke Kovačiček, hrvatske jazz dive, i Ziva Eitana, izraelskog virtuoza na udaraljkama koji sa svojim nastupima puni stadione svjetskih metropola, malo koga mogu ostaviti ravnodušnim.

A to, naravno, nije sve što će Ljeto na Kantridi 2021 ponuditi Riječanima i njihovim gostima, kao i svih ovih prethodnih godina ljeto će biti u znaku jazza, a upravo će deveta Štikla, festival jazz i eksperimentalne glazbe, biti neslužbeni uvod u čitav serijal manifestacija, neće izostati niti žestoki pankerski rifovi na Empeduji, bit će Kantrida i u znaku umjetnosti jer prvi vikend u rujnu tradicionalno je rezerviran za Art kamp, a iznova će zadržati i onu svoju humanitarnu notu jer čitav kolovoz praktički će biti u znaku udruge Koga briga..

Naravno, svi programi održat će se u skladu s naputcima stožera civilne zaštite, odnosno poštivat će se sve propisane epidemiološke mjere, kako ne bi bila ugrožena sigurnost svih koji odluče ovo ljeto provesti na Kantridi.

Medijski pokrovitelj Ljeta na Kantridi 2021. je Torpedo Media, regionalni news magazin za Rijeku i okolicu, a što su još poručili na tiskovnoj pogledajte u priloženom video isječku…

Ljeto na Kantridi 2021 – Program

Zdenka Kovačiček i Greenhouse Blues Band

Četvrtak, 8. srpnja, plaža Igralište, Kantrida

Zdenka Kovačiček

Početkom 2016. legendarna hrvatska pjevačica Zdenka Kovačiček počela je intenzivnu suradnju s Greenhouse Blues Bandom. Zahvaljujući ponajprije smislu za interpretaciju, osjećaju za improvizaciju i glasu primjerenom jazzu Zdenka Kovačićeg s pravom nosi titulu prve dame hrvatske jazz scene, koja je stekla je i zapažen međunarodni ugled. Njezini stilski afiniteti i pristup interpretaciji jazza zasnovani su na tradiciji američkog jazz vokala, swingu i sklonosti prema jazz standardima. Repertoar zajedničkog nastupa Greenhouse Blues Banda i Zdenke Kovačiček uključuje bezvremenske jazz standarde kao što su Is You Is, Georgia On My Mind, Let The Good Times Roll, Allright OK, Route 66 Zdenkine domaće uspješnice kao što su Žena za sva vremena, Vrati se u moje dane, Mali crni brat, Frka, Mi volimo soul, Volim te kao konja, kao i neke od najpoznatijih pjesama velike Janis Joplin (Try, Mercedes Benz, Bobby McGee, Piece of My Heart). Početkom 2021. objavila je svoj novi studijski album Konstatacija jedne mačke, koji je snimila za izdavačku kuću Dancing Bear u suradnji s Greenhouse Blues Bandom kojega će tijekom ove godine koncertno promovirati, a svojevrsna kruna njezine karijere bilo je uručivanje nagrade Porin za životno djelo početkom lipnja 2021. godine! Album je redom ocijenjen najvišim ocjenama od strane najuglednijih domaćih glazbenih kritičara!

Greenhouse blues band postoji već 15 godina i jedan je od najinteresantnijih i najzaposlenijih klupskih bendova u Gradu Zagrebu i šire. Jedan od razloga za to leži i u činjenici da su se sastavu pridružila četiri puhača, mahom članovi Jazz orkestra HRT-a. Osim tradicionalnijeg rhythm ‘n’ bluesa, bend pokriva i mnoštvo ostalih, popularnijih ritmova srodnih bluesu, i stilova poput rocka, funkyja, soula, new orleansa itd., ali i vlastiti autorski repertoar. Članovi su: Lovro Šicel, električna gitara, Jurica Hotko, klavijature, Kristian Orešić, bubanj, Igor Flajhar, bas gitara, Antonio Geček, Zvonimir Bajević, trube, Oliver Ereš, tenor saksofon i Marin Ferketin, trombon.

Električni Prasowski

Empeduja

Subota, 10. srpnja 2021. godine, Beach Bar Prasowski, plaža Ploče

Neon Lies – LIVE

darkwave / synthpunk / Zagreb

Neon Lies je darkwave synth projekt Gorana Lautara koji će promovirati svoj treći LP album ”Loveless Adventures” objavljen na više europskih postpunk/elektronskih lejblova (Black Verb, Cut Surface, Wave Tension Records, Cosmic Brood). Očekujte nesvakidašnje intenzivan i ogoljujući nastup, za ljubitelje čudnije elektronske muzike u rasponu od Suicide pa do novijeg darkwave-a u stilu Boy Harsher

ManMachine – LIVE

synth wave / Zagreb

ManMachine je synth solo projekt Gorana Uroića, koji je posljednji LP album objavio za cijenjeni Oraculo Records. Njegove pjesme su sjetne osobne slikovnice o svemu onom što nas sve dotiče, a njegov nastup uživo istovremeno i prisan i distanciran. Možda bi najzgodnija usporedba njegovog opusa, bila s onim što radi, primjerice, John Maus u kombinaciji s bogatim 80s zvukom Goranovog Roland synthesizera.

ŠećeЯ – LIVE

alternative / post dance / Varaždin

ŠećeЯ je post dance eklektički solo projekt Tene Rak, nekadašnje osnivačice i bubnjarke sjajnog i neprežaljenog banda Vlasta Popić. Tena će pred nama istražiti svoje osobne granice i dubine u muzički bogatom stilu s puno elemenata trip hop i post dance estetike, koji ne priznaje jednoznačne žanrovske granice.

Ikonal – DJ SET

electro / EBM / techno / Zagreb

Ikonal je istaknuto ime domaće underground elektronske scene iza kojeg stoji Nikola Kos, jedan od suosnivača i organizatora u sklopu cijenjenog zagrebačkog techno kolektiva bRave. Ikonal će zatvoriti večer sa svojim abrazivnim plesnim elektro / EBM dj setom

Ziv Eitan

Utorak, 24. kolovoza, Beach Bar Morski prasac, plaža Igralište, Kantrida

Štikla

Program u suradnji s veleposlanstvom Izraela u Republici Hrvatskoj

Ziv Eitan, međunarodni umjetnik udaraljki, može svirati gotovo sve … bilo baroknu glazbu, sjajna klasična djela ili japansku glazbu udaraljki. Njegova područja stručnosti također uključuju elektroničku glazbu, improvizaciju u slobodnom stilu, svjetsku glazbu s arapskim etničkim naglaskom, latino glazbu, jazz i još mnogo toga.

Pojavljuje se na velikim glazbenim pozornicama širom svijeta – od vodećih koncertnih dvorana, poput Arene Treptow u Berlinu, do nogometnih stadiona u SAD-u – i nastupa na vodećim međunarodnim festivalima.

Njegove su izvedbe integrirale moderne plesne skupine, kazališne grupe, raznoliki glazbenici iz cijelog svijeta, video umjetnici, DJ-i i drugi.

Na preporuku Ministarstva vanjskih poslova Izraela Ziv Eitan postao je ambasadorom izraelske kulture širom svijeta, svoju glavnu predstavu nazvanu “Putovanje u ritam” izvodio je u brojnim prigodama u mnogim zemljama. Također održava majstorske tečajeve za sveučilišne studente i glazbenike, posebne koncerte za djecu i tinejdžere, nastupe za korporacije i globalna poduzeća, TV i radio emisije, uz nastup solista u simfonijskim orkestrima.

Osobni životopis i izvanredan tijek kojim se kretao u profesionalnom životu oblikovali su Ziv Eitanovu višestruku glazbenu osobnost i stvorili glazbeni stil jedinstven samo za njega, koji je izražen u svakom trenutku njegovih nastupa, a za njih će mnogi reći da oduzimaju dah.

Štikla – festival jazz i eksperimentalne glazbe

Ovogodišnju devetu po redu Štiklu – festival jazz i alternativne glazbe vodi Vladimir Matošević, organizator programa Jazz petkom na Zametu, koji ove godine slavi šest godina postojanja i u sklopu kojeg su nastupili najveći hrvatski, a i neki strani jazz glazbenici.

Program Jazz petkom se uživo prenosi na internet televiziji Novinet na kojoj je Matošević urednik i voditelj emisije Jazz petkom.

Matošević je također 18 godina i u organizaciji Liburnija Jazz festivala, zajedno s našim proslavljenim glazbenikom Elvisom Stanićem, a od ove godine prvi put je i u organizaciji festivala Štikla.

Na ovogodišnjoj Štikli nastupaju:

BRUNO MIČETIĆ TRIO

Utorak, 06. srpnja Beach Bar Morski prasac, plaža Igralište, Kantrida

Bruno Mičetić do sada je objavio sedam studijskih albuma u različitim postavama, a u zadnje vrijeme radi sa svojim quintetom s kojim postiže impresivne rezultate. Nakon posljednjeg live stream koncerta u Nacionalnom parku Risnjak te nastupa na Jazz Timeu, a ovaj put će nastupiti sa svojim kolegama Tončijem Grabušićem i Damjanom Grbcem s kojima će izvoditi Jazz standarde.

ALBA&LEO

Srijeda, 14. srpnja, Beach Bar Morski prasac, plaža Igralište, Kantirida

Alba & Leo

Alba Nacinovich – vokal, harmonizer, live looping

Leo Škec – akustična gitara, efekti, live looping

“Augmented reality” duo Alba&Leo čine Alba Nacinovich i Leo Škec. Albin glas objedinjuje jazzersku uglađenost i rockersku oštrinu, a Leov bezobrazan pristup gitari spaja akustične, distorzirane i perkusivne zvukove.

Alba je diplomirana jazz pjevačica koja je u više navrata nagrađivana kao kompozitor, aranžer i izvođač u domeni jazz i elektronske glazbe. Nastupala je diljem Europe s glazbenicima poput Glauca Veniera (nominiranog za Grammy) i The Zawinul Legacy Band. Pojavljuje se nagrađivanim albumima Žana Tetičkoviča, Elvisa Stanića, Zvjezdana Ružića i Ivana Pešuta.

Leo je gitarist s velikim iskustvom u različitim glazbenim žanrovima i formatima, od dua do big banda. 2016. je s autorskim jazz projektom “Salty Tails” objavio album “Cha’s Posla”.

2017. i 2018. su proveli u Londonu gdje su se posvetili originalnim skladbama koje su predstavili i u legendarnim klubovima poput “Ronnie Scott’s” i “The Troubadour”. Započeli su suradnju s producentom Gerryem Diverom (“BBC Folk Awards” i nominacija za “Mercury Prize”).

Publici će predstaviti nadolazeći album, vokalne izvedbe suvremenih jazz skladatelja Brada Mehldaua, Chrisa Pottera i Vasila Hadžimanova te hommage neortodoksnim jazz vokalisticama.

ZORAN MAJSTOROVIĆ & ATMA MUNDI ANSAMBLE

Ponedjeljak, 19. srpnja, Beach Bar Morski prasac, plaža Igralište, Kantrida

Zoran Majstorović

Zoran Majstorović & Atma Mundi Ensemble nastupit će u subotu na Trgu Fortica u Kastvu. Početak nastupa zakazan je za 20.30, a ulaz je slobodan uz ograničeni broj posjetitelja. Sastav čine: Zoran Majstorović (gitara, oud), Robert Mikuljan (truba), Bojan Skočilić (bas), Borko Rupena (bubnjevi, udaraljke).

Zoran Majstorović hrvatski je jazz i etno gitarist, multiinstrumentalist, aranžer, skladatelj i producent iza kojeg je 25 godina javnog glazbenog djelovanja. Zoran Majstorović je uz Damir Čargonju Čarlija i osnIvača festivala jazz i eksperimentlane glazbe „ŠTIKLA“.

Atma Mundi Ensemble zamišljen je prvenstveno kao kontinuirana suradnja hrvatskih jazz i etno glazbenika koji svojim bogatim instrumentarijem putuju kroz svjetsku glazbu i to putovanje dočaravaju slušateljima.

Prvi album »Waters and deserts« objavili su 2014. godine, a njihov album »The Road to Skitacha« dobio je nagradu Hrvatskog društva skladatelja kao najbolje skladateljsko ostvarenje u hrvatskoj jazz glazbi za 2016. godinu.

Skladba »1947« autora Sergia Endriga koju su snimili zajedno s Arsenom i Matijom Dedićem za kompilaciju »Sergio Endrigo – Momenti di jazz« može se naći i kao »bonus track« na albumu »The Road to Skitacha«, a bila je ujedno i posljednja zabilježena snimka velikog Arsena Dedića. Atma Mundi Ensemble koncertno djeluje u Hrvatskoj i inozemstvu izvodeći originalnu glazbu baziranu na glazbenim tradicijama iz raznih dijelova svijeta te tradicionalnu glazbu, s naglaskom na hrvatskoj tradicionalnoj glazbi u modernim aranžmanima.

DINO IVELJA QUARTET

Utorak, 27. srpnja, Beach Bar Morski prasac, plaža Igralište, Kantrida

Dino Ivelja Quartet

Kvartet čine mladi glazbenici koji su se često susretali u različitim kombinacijama te nastavili surađivati i u ovom sastavu. Na koncertu će izvoditi kompozicije s albuma „Šilo meka jazza“ koji je izašao 2021. godine i dobio odlične kritike. Osim Dina Ivelje na bas gitari quartet čine i gitarista Zvonimir Radišić, Luka Vrbanec na saksofonu i Leonard Berisha na bubnjevima.

Dino Ivelja je student na konzervatoriju glazbe Giuseppe Tartini u Trstu, smjer jazz – bas gitara u klasi Giovanni Maier. Pohađao je satove kod poznatih hrvatskih basista: Damjan Grbac, Olja Dešić, Henry Radanović. Pohađao je seminar u Rijeci gdje je glavni predavač bio Juan Garcia- Herreros, te je kao dobitnik stipendije sudjelovao na jazz seminaru u organizaciji Global Music Foundation i JAZZart gdje mu je profesor bio Jeremy Brown.

U dosadašnjem radu imao je prilike nastupati s mnogim bendovima, pratećim bendovima kao i u projektima HGU-a s mnogim hrvatskim glazbenicima Trenutno je stalni član bendova “Kraj programa” i “4 Shades. Osim što svira bas gitaru i kontrabas, Dino piše glazbu i aranžmane za druge glazbenike. Također radi i na vlastitom materijalu.

2016. godine svirao je na turneji po SAD-u i Kanadi gdje je kao član pratećeg benda nastupao uz Zoricu Kondžu, Nenu Belana, Tedija Spalata, Maju Blagdan i Ivu Amulića. Svira u projektu “Cabaret a la Carte” s Lelom Kaplowitz i Karolinom Šušom, te je svirao u mjuziklima „Sušak, Sušak“, “Ajmo ti ja i ti” i hrvatskim inačicama mjuzikala „Chicago“, „Kako je Grinch ukrao Božić“,i „Briljantin“ u suradnji s klubom sinkroniziranih plivačica.

Empeduja PUNK Festival

Empeduja

Petak, 13. kolovoza, i subota, 14. kolovoza, Beach Bar Empeduja, plaža Bivio

Fundachi (Pazin)

Punjena papiga (Rijeka)

Namet (Zagreb)

Luger (Zagreb)

Kontradiktorna predispozija K.D.P. (Slavonski Šamac)

Smrt razuma (Osijek)

Raspad (Šibenik)

 

KOGA BRIGA

Koga briga plivački maraton

Subota, 21. kolovoz, Brudetijada

Subota, 28. kolovoz, Koga briga plivački maraton

Tijekom kolovoza održat će se Empeduja vaterpolo divlja liga, turnir u briškuli i trešeti, šahovski turnir

ART KAMP EMPEDUJA

Subota, 4. rujna, Beach Bar Empeduja, plaža Bivio