[VIDEO] Lukrecija Tomušić u ’11 manje kvarat’: ‘U Košarkaškom klubu osoba s invaliditetom jedni smo drugima velika potpora, a treninzi su često ispunjeni crnim humorom’

Matulji – Lukrecija Tomušić, igračica i tajnica Košarkaškog kluba osoba s invaliditetom Kostrena, gostovala je u emisiji ’11 manje kvarat’.

Prije nesretnih životnih okolnosti nije bila toliko intenzivno u sportskim vodama, no, danas, nakon što je isprobala mnogo različitih sportova, košarka je ono u čemu se je pronašla.

-Sport je za osobe s invaliditetom uistinu jako važan. Nakon što ti se dogodi nesreća, pokušavaš se pronaći u nekom od njih, jer je to način na koji se možeš ‘ispucati’.

Upravo je to razlog zašto je njoj, ali i svim drugim članovima kluba, iznimno teško u ovo vrijeme pandemije kada su zbog epidemioloških mjera spriječeni trenirati.

-Osobama s invaliditetom, ali sigurno i ostalima, veliki je problem što nemamo mogućnost treniranja uslijed pandemije. Veliki je porast ljudi koji su se zbog toga počeli boriti s depresijom. Fali im sport jer je, zapravo, to i nešto više od samog sporta, rekla je Lukrecija.

Nada se da će se u trećem mjesecu dvorana otvoriti, no, u klubu su pokrenuli i akciju kojojm prikupljaju sredstva za vanjsko igralište pokraj dvorane, koja će im omogućiti nastavak treninga čak i ako dođe do nekog ponovnog zatvaranja. No, ne samo zbog toga – Želimo vratiti dječje osmijehe na igrališta i želimo organizirati razne turnire i događaje i imati opciju igranja košarke na vanjskom terenu koji je odmah pokraj dvorane jer nam to omogućava da kolica i sve potrebno imamo u dvorani, u blizini, istaknula je.

Kolica za igranje košarke drugačija su od onih uobičajenih, a važan su dio opreme – ‘bez njih se ne može, a nisu ni baš jeftina, tako da treba uistinu htjeti i voljeti ovaj sport jer ulaganje je veliko’, rekla je Luce i istaknula kako su u klubu, uz pomoć donacija divnih prijatelja uspjeli prikupiti novac za čak 10 kolica.

Poslušajte i pogledajte kako izgleda igranje košarke osoba s invaliditetom, što sve obuhvaća jedan trening, ali i čime se Lukrecija još u životu bavi…

 

 

error: Content is protected !!