VIDEO: Maratonci će trčati na Ljetnoj…

maratonci_sm…tata, tata, što mu je? Sad mu nije ništa – ubio si ga k’o zeca…
…neke od legendarnih scena, koje se već generacijama prepričavaju, pogledajte u nastavku teksta…

Opatija – Što je ”novog” kod potomaka deda Pantelije i što sad radi Bili Piton, moći ćete saznati 14. srpnja s početkom u 21 i 30 sati, kada će na Ljetnoj pozornici gostovati beogradsko Pozorište na Terazijama sa svojim hit mjuziklom ”Maratonci trče počasni krug”.
– Gdje god sam se do sada pojavila i gostovala kako bih najavila mjuzikl ”Maratonci trče počasni krug”, uvijek bi za mnom ostale rasprave oko toga tko je od glumačke postave igrao kojeg Topalovića… Za ovom predstavom vlada velik interes, pa možemo slobodno reći kako će ”Maratonci” u Opatiji ovog ljeta biti ”in”, kazala je v. d. ravnateljice Festivala Opatija Zlata Torbarina, na nedavno održanoj tiskovnoj konferenciji.
maratonci_mjuzikl
Predstava ”Maratonci trče počasni krug” je nastala prema tekstu Dušana Kovačevića, odgovornog i za scenarij istoimenog kultnog filma Slobodana Šijana iz osamdesetih godina prošlog stoljeća.
– Imamo velik ansambl, pa i na ovom mjuziklu radi čak 150 osoba. Predstava je postavljena 2008. godine, prema tekstu Dušana Kovačevića i uz režiju Kokana Mladenovića, a velik uspjeh postigli smo na gostovanju prošle godine u Ljubljani, pa se nadam da ćemo slične reakcije imati i na ovoj prekrasnoj opatijskoj pozornici. Festival mjuzika zaista je dobra i originalna ideja, jer tek kada se nađete u društvu srodnih predstava, može se steći dojam o tome što je to zapravo mjuzikl, koliko je to značajno i široko polje, te koliko je to kompleksna pozorišna forma, kazao je direktor Pozorišta na Terazijama Mihailo Vukobratović, na nedavno održanoj tiskovnoj konferenciji.
Što je autor teksta napisao o muziklu pročitajte u nastavku…
”Dok sam pisao priču o jednom mladom čovjeku koji živi u obitelji metuzalema – grobara, želeći da iz tog mraka (smrti) izađe i ode negdje u neki bolji, ljepši i životniji svijet, a sve to kao metaforu o vladavini „pogrebnika“ u jednoj komunističkoj državi – poduzeću za proizvodnju pogrebne opreme, s osobnim osjećajem nepodnošljive klaustrofobije, nisam ni slutio tad – početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, da će se ta moja priča „drama“ pretočiti nakon kazališta u film, pa zatim u mjuzikl 2008. godine, vrijeme koje je tih sedamdesetih godina bilo daleko kao danas razmišljanje o letu na Veneru. Nadam se, i vjerujem, da bi mjuzikl na sceni Terazija mogao biti uspješan kao što je (onih godina) bila uspješna predstava u Ateljeu, ili film koji i danas gledaju generacije (ne) rođenih dok sam pisao ovu crnohumornu (samo)ispovijest.“ – Dušan Kovačević, Beograd, 5. svibnja 2008.
Maratonci trče počasni krug

Ivan Mellor / Liburnija.net

error: Content is protected !!