[VIDEO] Marko Boras Mandić: U izbornu utrku ulazim s energijom, iskustvom, emocijom i srcem za Kvarner

Zamjenici Kurelić i Pinezić osvrnuli su se na koncesije na pomorskim dobru te vraćanju turizma u fokus županijskih struktura. Što su još poručili provjerite u video prilogu…

Opatija – Marko Boras Mandić sa zamjenicima Robertom Kurelićem i Nedom Pinezićem kreće u utrku za župana Primorsko-goranske županije objavio su to na današnjoj tiskovnoj konferenciji održanoj na opatijskom mulu.

Tom prilikom istaknuo je da kreće s novim energijom u ovu utrku, te da će se zalagati da se vladavina župana ograniči na dva mandata. Prema njegovim riječima osam godina je sasvim dovoljno da se realiziraju projekti, također najavili su i smanjenje primanja na prosječnu plaću dok traje aktualna kriza. Boras Mandić tom prilikom napomenuo je da će mu partneri biti svi načelnici i gradonačelnici te da će zajednički graditi uspješnu županiju.

— Bit ću župan projekata a ne protokola. Bit ću župan suradnje, uvažavanja i dijaloga. Gradonačelnici i načelnici svih 36 gradova i općina Kvarnera i Gorskog kotara bit će ravnopravni partneri u izgradnji bolje, uspješnije i konkurentnije regije, poručio je Marko Boras Mandić, zamjenik župana u dva mandata, menadžer s preko 20 godina rada u financijskoj industriji, pokretač mnogih projekata i inicijativa na Kvarneru.

Glavne točke predstavljenog programa naslonjene su na jačanje regije Kvarner, jačanje autonomije gradova i općina decentralizacijom sredstava, modernizaciju javnog servisa Županije te depolitizaciju školskih odbora. ‘’Otvorit ću ured Primorsko-goranske županije u Bruxellesu. Snažne i uspješne europske regije bit će uzori razvoja regije Kvarner, jačat ću suradnju sa zapadno-europskim regijama. Stavit ću u funkciju sav ljudski i imovinski potencijal Županije,  građani Primorsko-goranske županije imat će, kroz novi ustroj Županije, moderan javni servis primjeren 21.stoljeću, brz, efikasan i dostupan. Depolitizirat ću školske odbore, tako da školama ne upravlja politika. Škole će biti mjesto stvaranja nove perspektive našeg razvoja. Decentralizirat ću i prenijeti na gradove i općine sve one radnje, gdje zakon to dopušta, jačajući subregionalna sjedišta približavajući uslugu građanima.’’

Na današnjem predstavljanju programa u Opatiji predstavio je i svoja dva zamjenika – Nedu Pinezića, dugogodišnjeg menadžera u turizmu, uspješnog privatnog poduzetnika, dobitnika mnogih priznanja u sektoru turizma, člana strukovnih udruga te dragovoljca Domovinskog rata i Roberta Kurelića, profesora povijesti s doktoratom Srednjoeuropskog Sveučilišta u Budimpešti, gradskog i županijskog vijećnika kroz dva mandata, dobitnika mnogih strukovnih nagrada i priznanja koji se u svom političkom radu posebno zalagao za pitanja koncesija i koncesijskih odobrenja na pomorskom dobru te zaštite kulturne baštine.

Kandidati za zamjenike osvrnuli su se na unaprjeđenje turističkog proizvoda regije Kvarner te sustav funkcioniranja Županijskih lučkih uprava kojeg je potrebno decentralizirati. ‘’Županija treba vratiti zaseban upravni odjel za turizam, koji je svojevremeno pokrenuo puno dobrih stvari u turizmu. Danas više nego ikada moramo osnažiti svoj turistički potencijal, Kvarner je regija turizma i turizam mora imati osmišljeni pristup, objasnio je kandidat za zamjenika župana Nedo Pinezić te nastavio ‘’Mnoge turističke županije turizmu posvećuju posebnu pozornost, primjer je susjedna Istra, stoga moramo sav svoj turistički potencijal, a tu posebno ističem vrijedne turističke djelatnike, staviti u funkciju razvoja regije. Funkcija Županije je da koordinira ali i da istovremeno unaprjeđuje turistički proizvod, vrednujući prirodno i kulturno bogatstvo koje imaju Kvarner i Gorski kotar.

”U zadnjih 20 godina broj komunalnih vezova uvećan je 2 puta, dok je u isto vrijeme broj komercijalnih nautičkih vezova uvećan čak 7 puta. Treba osigurati da svaka barka na Kvarneru ima svoj komunalni vez a to možemo samo ako ćemo dodjelom vezova u lukama i lučicama upravljati na transparentan  način’’ objasnio je Kurelić te nastavio kako ‘’Otočne i primorske jedinice lokalne samouprave trebaju upravljati sa svojim lučkim područjem i pomorskim dobrom, umjesto da lučkom upravom i obalom na njihovom  području upravlja Županija. Prihode i upravljanje pomorskim dobrom trebamo prepustiti lokalno na gradove i općine i njihove građane’’.

Zaključno, Boras Mandić, kandidat za župana, osvrnuo se i na novosti u obnašanju izvršne vlasti u Županiji koje će zastupati. ‘’Zalagat ću se za ograničenje obnašanja dužnosti župana na najviše 2 mandata. Smanjit ću si plaću na razinu prosječne plaće u Republici Hrvatskoj, sve dok traje kriza uzrokovana pandemijom, šaljući poruku solidarnosti s mnogim profesijama koje trpe teške posljedice krize’’.

 

Što su sve poručili provjerite u video prilogu…

 

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net