[VIDEO] „Mići Halubajski zvončari“ – nova slikovnica Tatjane Udović

Autorica ovoga puta stavlja fokus na mlađe naraštaje zvončara, koji kroz razgovor u vrijeme manifestacije Mići zvončari pul Marčeji, ističu značaj i važnost ove ritualne prakse.

Viškovo – Kako bi obilježili Antonju 2022. Dan Sv. Antona, 17. siječnja , kada simboličinim puhanjem u rog započinje vrijeme Pusta i „pusneh nemotarij“ Udruga za kulturu „Ča?“ predstavlja novu slikovnicu autorice Tatjane Udović mag. cult. „Mići Halubajski zvončari“. Slikovnica je promovirana on-line postavljanjem video zapisa na YouTube kanal Udruge.
S ciljem upoznavanja djece s ritualnom praksom Halubajskih zvončara, nakon slikovnice „Halubajski zvončari“ (2012.) , nastala je priča „Mići Halubajski zvončari“ autorice Tatjane Udović mag. cult. Autorica ovoga puta stavlja fokus na mlađe naraštaje zvončara, koji kroz razgovor u vrijeme manifestacije Mići zvončari pul Marčeji, ističu značaj i važnost ove ritualne prakse. U slikovnici je na dojmljiv način opisan prijenos ovog običaja s generacije na generaciju te značaj zvončarske tradicije za lokalno stanovništvo Halubja.
Priča je pisana čavavštinom, jer jezik čuva kulturu, a čakavština je jezik kojim se govori na Halubju.  Djeca primorskog kraja s lakoćom će usvojiti ovu srdačnu i izvornu priču, dok će priča djecu iz drugih krajeva poučiti nečemu novom, što u sebi nosi ljepotu i ljubav zavičaja koju nam je autorica podarila iz blještavila svoga srca.
Priča „Mići Halubajski zvončari“ tek je jedna u nizu bisera koju nam podastire autorica Tatjana Udović s ljubavlju za svoj halubajski kraj, piše recenzentica Tatjana Jedriško – Pančelat.
Slikovnica „Mići Halubajski zvončari“ doprinosi halubajskoj i kastafskoj kulturi kao i kulturi cijele Hrvatske, s obzirom da su Halubajski zvončari zaštićeno hrvatsko kulturno nematerijalno dobro od strane UNESCO-a.

Slikovnicu možete potražiti u Udruzi za kulturu Ča? putem e-maila: udruga.ca@gmail.com
Predstavljanje slikovnice „Mići Halubajski zvončari“ možete pogledati u videu:

 

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net