VIDEO Mješoviti pjevački zbor Coro Normalista De Puebla iz Meksika ove nedjelje nastupa u Kastvu

Mješoviti pjevački zbor Coro Normalista De Puebla osnovao je 14. rujna 1964. godine maestro Jorge Altieri Hernández koji je od tada njegov umjetnički ravnatelj i dirigent.

Kastav – Mješoviti pjevački zbor Coro Normalista De Puebla pod vodstvom Jorgea Altieria Hernándeza nastupit će ove nedjelje, 23. lipnja s 11 sati u Crkvi Svete Jelene Križarice. Svoj obol ovom gostovanju dat će Ženska i Muška Klapa Kastav pod vodstvom Saše Matovine.

Jorge Altieri Hernández

Mješoviti pjevački zbor Coro Normalista De Puebla osnovao je 14. rujna 1964. godine maestro Jorge Altieri Hernández koji je od tada njegov umjetnički ravnatelj i dirigent. U počecima, članovi Zbora su bili mladi učenici Instituta Normal (Institut za obuku nastavnika), dok su sada njegovi članovi uglavnom prosvjetni radnici različitih obrazovnih ustanova, kao i studenti raznih područja. Repertoar zbora Normalista obuhvaća klasične i duhovne skladbe te djela meksičke i internacionalne folklorne glazbe. Često nastupa uz pratnju simfonijskog orkestra, komornog orkestra, mariachi sastava i raznih drugih instrumentalnih ansambala. Zbor je sudjelovao u izvedbama nekoliko glazbeno-scenskih djela poput opera La Traviata i Rigoletto Giuseppea Verdija te opere Carmen Georgesa Bizeta.

Među najznačajnije nastupe Zbora ubraja se onaj u Vatikanu pred papom Ivanom Pavlom II. u rujnu 1997. godine, dok je u gotovo pedeset i pet godina neprekidnog rada održao brojne koncertne nastupe u Meksiku, zatim petnaest puta gostovao u Sjedinjenim Američkim Državama, deset puta u Južnoj Americi gostujući u Argentini, Brazilu, Čileu, Ekvadoru, Kolumbiji i Peruu, dva puta bio na azijskoj turneji u Sibiru te dvadeset puta posjetio europski kontinent, gdje je sudjelovao na festivalima, natjecanjima i koncertima u Austriji, Belgiji, Bugarskoj, Češkoj, Danskoj, Francuskoj, Grčkoj, Italiji, Mađarskoj, Nizozemskoj, Njemačkoj, Poljskoj, Rusiji, Srbiji, Španjolskoj, Švedskoj, Švicarskoj i Turskoj.

Jorge Altieri Hernández rođen je u Puebli, u Meksiku, 5. travnja 1939. godine. Čovjek velike senzibilnosti, posvećen ljubavi prema glazbi i zborskom pjevanju pronoseći ljepotu glazbene umjetnosti širom svijeta. Od najranije dobi pokazuje veliku brigu i zanimanje za obrazovanje, umjetnost i kulturu. Bio je umjetnički voditelj brojnih glazbenih skupina, ali njegov je najveći uspjeh osnivanje i stvaranje Mješovitog pjevačkog zbora CORO NORMALISTA DE PUEBLA 1964. godine te Simfonijskog orkestra koji je pod okriljem Zbora osnovan 1996. godine. Tijekom svoje neumorne karijere dobitnik je brojnih vrijednih nagrada i priznanja, kako za dostignuća na području umjetnosti i obrazovanja, tako i za ona na području humanog rada. Među najnovijim je priznanje Clavis Palafoxianum Vlade države Puebla dodijeljeno u rujnu 2017. godine te Mozartova medalja, uručena u siječnju ove godine u Mexico Cityju, kojom se nagrađuju istaknute osobe i institucije akademske glazbene zajednice. Kao promotor glazbene kulture i zborskog pjevanja utemeljitelj je i organizator svjetskog Festivala pjevačkih zborova Puebla – Meksiko, na kojem se od njegovog početka, 2000. godine, predstavilo više od 8.000 umjetnika iz 40 zemalja Europe, Azije te Sjeverne i Južne Amerike.

error: Content is protected !!