Video: Moto utrke @ Preluk

preluk_motoU seriji naših povijesnih kartulina odlučili smo jednu posvetiti legendarnoj utrci na Preluci. Utrke su se kontinuirano održavale od 1946. do 1977. godine dok se od 1969. godine počinju bodovati za Svjetsko prvenstvo. Preluk je uz stazu na otoku Manu, proglašen najrizičnijom svjetskom stazom, pa se Velika nagrada 1978. godine seli na Grobnik.
Gradski fiskulturni odbor Rijeke i Motoristička sekcija Rijeka organizirali su 1. rujna 1946. godine prvu utrku na Preluci u dužini od 6 kilometara. Utrke su se bodovale za prvenstvo NR Hrvatske, a povijest piše da su u svim kategorijama pobijedili natjecatelji FD Mladosti i FD Metalca iz Zagreba.
Na prvoj utrci koja se bodovala za prvenstvo bivše države održanoj 14. rujna 1947., nastupilo je preko 80 vozača, a utrku je pratilo preko 30000 gledatelja. U klasi 125 pobijedio je Danilo Širca, klasi 250 – Anton Jakšić. u klasi 350 – Veljko Metz, a Ivan Vukelić je pobijedio u dvije klase 500 i 1000 kubika.
U nastavku slijedi video prilog koji će vam dočarati istoimenu utrku, podsjetiti kako je Volosko izgledalo u to doba, te tko je sve nastupio na Opatijskom festivalu. Ugodno gledanje.
Liburnija.net TV – Festival Opatija, Volosko, Preluk

Nikola Cvjetović

error: Content is protected !!