VIDEO: Na Voloskom osigurane tri pozicije za poluukopane kontejnere, večeras na rasporedu tribina u Ičićima

Istaknuto je da će se na tri pozicije u Voloskom nalaziti i poluukopani kontejneri u koje će građani moći bacati svoj otpad. Prema riječima Duška Kulaša, za tu uslugu neće biti potrebne posebne vrećice, već će se usluga bilježiti putem magnetskih kartica. Djelić atmosfere s tribine provjerite na ovom linku...

Volosko – Druga tribina o novom sustavu gospodarenja otpadom u organizaciji Komunalca d.d. i Grada Opatije okupila je prošlog petka u Domu Liburnija mnoštvo zainteresiranih građana.

Građani su imali brojna pitanja, na koja su odgovarali predstavnici Grada Opatije i Komunalca. Najviše je prigovora bilo na nedovoljnu pripremljenost za novi sustav prikupljanja otpada, kao i zabrinutost građana radi odvoženja otpada samo jednom tjedno. Stanovnike stare jezgre koji nemaju okućnicu zanimalo je gdje će držati kante i kontejnere, a bilo je i prigovora na skuplje cijene odvoza otpada. U odgovorima je istaknuto da će se postojeći problemi rješavati u hodu te da djelatnici Komunalca stoje građanima na raspolaganju za sve upite i informacije.

Također, istaknuto je da će se na tri pozicije u Voloskom nalaziti i poluukopani kontejneri u koje će građani moći bacati svoj otpad. Prema riječima Duška Kulaša, za tu uslugu neće biti potrebne posebne vrećice, već će se usluga bilježiti putem magnetskih kartica.

Istaknuo je da će do kraja ožujka svim stanovnicima centra biti dostavljeni ugovori te će oni morati u roku od 15 dana učiniti povrat izjave, a Komunalac će im onda u roku od 8 dana vratiti ovjerenu izjavu. Radi lakše komunikacije s građanima Komunalac će otvoriti kancelariju u prostorima Tržnice. Također će se do kraja ožujka građanima koji stanuju u centru podijeliti posude za prikupljanje otpada, a oni će morati odabrati veličinu tj. kapacitet posuda. Okupljenim građanima objašnjeno je i sve u vezi odlaganja krupnog otpada, tekstila, baterija, lijekova, EE otpada te zelenog otpada te je preporučeno kompostiranje. Bilo je govora i o propisanim kaznama, a sve nepravilnosti građani trebaju prijaviti komunalnom redarstvu.

Komunalac je nabavio i tri nova dostavna vozila koja imaju dvije komore kako bi se moglo istovremeno sakupljati dvije vrste otpada.

Ono što još nije riješeno je fiksno reciklažno dvorište koje Opatija mora osigurati, kao i mobilno reciklažno dvorište, tj. kamion koji će obilaziti Liburniju. Potrebna je i izgradnja sortirnice za koju je osigurano zemljište te kompostane, za koju zasad nema lokacije nigdje u PGŽ pa tako ni u Opatiji.

Na tribini je sudjelovala zamjenica gradonačelnika Vera Aničić, predstavnik Grada Opatije Saša Dunatov i rukovoditelj odjela Usluge u Komunalcu Duško Kulaš.

- Zbog velikog broja upita iznajmljivača oko problematike odlaganja otpada u ljetnim mjesecima, pozivamo sve da prisustvuju tribini odlaganja komunalnog otpada koja će se održati u ponedjeljak , 12. ožujka u školi u Ičićima s početkom u 18 sati, a gost predavač je Miljenko Ujčić, pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i zaštitu okoliša, javili su iz Turističke zajednice mjesta Ičići uz molbu svim građanima da se odazovu.

- Molimo da se odazovete i postavljate pitanja kako bi se do ljetne sezone riješile sve nejasnoće i nesmetano uhodao mehanizam zbrinjavanja otpada. Količine otpada i troškovi zbrinjavanja izuzetno su veliki te se ovim radnjama pokušavaju smanjiti, a sve u cilju ugodnijeg boravka svih pa tako i sve većeg broja gostiju.

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net