VIDEO: Najavljena 45. Marunada – Sve je spremno za jubilarnu feštu od maruna @ Lovran, Liganj

Što je sve najavljeno na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji provjerite u priloženom video isječku u nastavku teksta.. .

Lovran – Sve je spremno za jubilarno izdanje popularne gastro fešte posvećene slatkom plodu – marunu, najavili su na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji Bojan Simonič, načelnik Općine Lovran, Luiza Sandalj, direktorica TZO Lovran, Sanja Škorić iz Društva „Naša djeca“ Opatija – Lovran te Adriano Gržević, predstavnik uzgajivača maruna.

Marunada će krenuti iz centra Lovrana, odnosno od 12. do 14. listopada fešta od maruna bit će organizirana na lovranskom trgu i parkiralištu, tjedan dana kasnije bit će u Dobreću, a posljednji vikend (27. i 28. listopada) seli u Liganj.

– Za 45. Marunadu potrudili smo se posjetiteljima ponuditi malo više i malo drugačije, stoga najavljujem da je otvorenje u petak u Lovranu, čime smo proširili događanje na jedan dan više. Ove godine urod maruna je izniman pa smo odlučili lovransku Marunadu vratiti u njezin izvorni termin, jer smo prije nekoliko godina zbog najezde ose šiškarice bili prisiljeni mijenjati termine jer nije bilo uroda maruna kazao je Bojan Simonič, načelnik Općine Lovran.

U Lignju je program zamišljen kao tradicionalna fešta tj. Marunada kakva je znala biti. U suradnji s udrugom Ognjišće realiziran je dio programa u etno štihu, a ove godine organizirali smo i javni prijevoz, da se smanje gužve, a autobusi će voziti na svaki puni sat iz Lovrana za Liganj, dodao je Simonič.

– Ovogodišnja Marunada spoj gastronomije, sporta i kulture, i očekuje se dobar odaziv gostiju i posjetitelja. Imamo dobre najave što se tiče dolaska turista tako da očekujemo lijepo vrijeme i puno posjetitelja, dodala je Luiza Sandalj, direktorica turističke zajednice Općine Lovran.

Ovogodišnje izdanje Marunade počinje u petak, 12. listopada s 12. Mićom Marunadom koja počinje u 13:30 sati, nakon čega sljedi mimohod i svečano otvaranje od hotela Bristol do parkirališta Brajdice u 17 sati. Večernji program otvara DJ Vedran u 18 sati, zatim na pozornicu dolaze Creedence R.B. i Opća opasnost. Mini sajam autohtonih proizvoda s područja Grada Petrinje otvara subotnji program u jutarnjim satima, a zakazan je susret Oldtimera u organizaciji Liburnija klasik kluba. u 10 sati počinje Malonogometni turnir „Žajice 2018.“, a sat vremena kasnije na rasporedu je nastup zborova, a nastupit će HPD „Danica“ Pasjak, Mješoviti pjevački zbor „Maestral“ Veprinac, Ansambl „Kaljinka“ Rijeka, Klapa „Skalin“ Matulji i KUD Lovor iz Lovrana. Bonaca & Kokonić s nastupom počinju u 13 sati, dva sata kasnije na binu će se popeti Klapa Baladur, a razgibavanje uz Chikaz Zumba Fitness počinje u 17 sati, dok će večernji sati pripasti Magazinu I Lady Luni. Nedjeljni program počinje s tradicionalnim boćarskim turnirom „Marunada 2018.“, u 11 sati zasvirat će mladi harmonikaši Marcel & Emanuel, a točno u podne Trio Asi. Klapa Nevera s nastupom počinje u 14 sati, Puhački orkestar Lovran u 16 sati, dok će od 18 do 22 sata publiku zabavljati Šajeta I Dellboysi. U subotu, 20. listopada uz tradicionalni sajam robe široke potrošnje uz ponudu maruna i kolača od maruna održat će se i dvije sportske manifestacije. REGATA „MARUNADA 2018“, za klase optimist, laser i 420, na rasporedu je u 8 sati, dok natjecanje u športskom ribolovu „9. Kuo Mića žajica“ počinje u 10 sati.
– Nakon nekoliko kriznih godina, ove jeseni urod domaćeg maruna je dobar. Kilogram ploda prodavat će se po cijeni između 40 i 50 kuna, istaknuo je Adriano Gržević, vlasnik lovranske šume maruna koji je ponovo apelirao na posjetitelje da ne beru marune po zaleđu jer su šume maruna u privatnom vlasništvu.

Tradicionalna najava kompletnog programa Marunade, koja uključuje i događanja u Dobreću ove godine je izostala. Na pitanje što posjetitelje očekuje u Dobreću načelnik Simonič je kazao kako Dobreć spada pod grad Opatiju i da nemaju informaciju što će se gore održavati.

– Nismo baš uspostavili neku komunikaciju po ovom pitanju i ne znam tko organizira Marunadu u Dobreću, ali vjerujemo da ćemo se svi ugodno iznenaditi programom, kazao je Simonič.

Za kraj dodajmo da će u restoranima i konobama Lovrana, Medveje i Lovranske Drage marun također biti u fokusu gastro ponude, a Bistro Ulika, Bistro Oaza, Buffet Stubica, Gradska kavana Lovran, Konoba Kali, Lovranski Pub, Remisens Hotel Excelsior, Restoran Bellavista, Restoran Draga Di Lovrana, Restoran Knezgrad, Restoran Kvarner, Restoran Lovranska vrata, Restoran Pizzeria Delfino, Restoran Riviera, Restoran Stari grad, Restoran Štanger te Restoran Villa Astra ponudit će razne specijalitete od maruna.

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!