VIDEO: Najavljena karnevalska događanja @ Opatija

Na konferenciji za medije organizatori predstavili karnevalska događanja i pilot projekt “Rivijera kroz stoljeće” koji Opatija i Piran (Portorož) realiziraju uz pomoć fondova EU u sklopu projekta “365 dana riviere”.

Opatija – Uz već tradicionalna karnevalska događanja koja su opstala, za razliku od Karnevalske povorke ili pak Art pusta, ”Dječji karnevalski korzo“, ”Maškarani klapski maraton” te jubilarnu ”Balinjeradu“ koja ove godine slavi 30. rođendan, kao novitet i posebnost ovogodišnjeg karnevala organizatori izdvajaju nova događanja – ”Ples pod maskama“ u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner i ”Festival karnevalske glazbe“ u sklopu projekta ”Rivijera kroz stoljeće“.

Program događanja

Sve započinje 17. siječnja predajom ključeva grada pusnom gradonačelniku, podizanjem karnevalske zastave i pusta pred opatijskim mrkatom. Prvog dana veljače klapska pjesma odzvanjati Kristalnom dvoranom na 4. izdanju Maškaranog klapskog maratona, a samo dan kasnije održati će se Maškarani malonogometni turnir u Gorovu, tj. osmi po redu humanitarni turnir u organizaciji MNK Kastav i KM IDS-a, čiji je prihod namijenjen određenoj mladoj osobi kojoj je pomoć potrebna.

Kao ključne događaje organizatori izdvajaju Dječji karnevalski korzo, za koji se prijave još primaju a do sada se prijavilo 25 grupa. ”Otac Balinjerade”, Duško Jeličić Dule pozvao je sve da se uključe u maškarana zbivanja i na taj način na trenutak zaborave na svakidašnjicu, a ova je godina posebna jer Balinjerada slavi 30. godina postojanja. Nakon Balinjerade slijedi mimohod maškaranih grupa, zatim i nastup limenih glazbi koje će na kraju Balinjerade zajednički nastupiti na Slatini u 14.00 sati 3.2. (nedjelja).

Karnevalski period, iako nešto kraću ove godine, prati još mnoštvo zbivanja, poput nastupa One man banda, Plesa pod maskama u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner, izložbe u HMT posvećene proteklim Balinjeradama u ovih 30 godina…

Program Balinjerade

Grad Opatija i Općina Piran ostvarili su, naime, prekograničnu suradnju u okviru projekta ”365 dana Rivijere“, kojim se nastoji postupno stvoriti i isporučiti atraktivan i konkurentno integrirani turistički proizvod na temelju jedinstvenih potencijala Opatijske i Portoroške rivijere. Vodeći partner na projektu je Općina Piran, dok su projektni partneri TZ Portorož, TZ Grad Opatija i Grad Opatija.

Pilot događanje Rivijera kroz stoljeće“ predstavlja upravo jedan od šest vodećih destinacijskih turističkih događanja u okviru zajedničkog projekta ”365 dana Rivijere“ za obje rivijere, financiranog jednim dijelom od strane Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Liburnija.net: S jučerašnje tiskovne konferencije…

Cilj projekta je, kao što sam naziv upućuje, unaprijediti putem inovativnih kulturnih i zabavnih događanja prepoznatljivost i atraktivnost dviju destinacija na način da ova nova događanja postanu generator dolaska gostiju i to 365 dana godišnje. Naime, Opatija i Portorož imaju najdužu tradiciju organiziranog turizma u jugoistočnoj Europi i smatraju se bivšim najelitnijim destinacijama Austro-Ugarske monarhije. Zajednička tradicija lječilišnog turizma s neponovljivim povijesnim i prirodnim kulisama obiju rivijera, ujedinjene s artikuliranom kulturnom zabavom, mogu na primjeren način evocirati razdoblja kojih se svi rado prisjećaju kao zlatnih vremena.

Opatijski se dio pilot projekta temelji na dva elementa novog karnevalskog programskog identiteta. Prvi se odnosi na poznate karnevalske plesove u hotelima tijekom procvata turizma u Opatiji kao jedinstvenog spoja narodnih tradicija, mediteranskog karnevala i plesova za goste koji posjećuju Opatiju danas baš kao i u vrijeme Austrougarske monarhije.

Program ‘Riviera kroz stoljeća’

Tako će ove godine, u subotu 2. veljače 2013. Opatija zaživjeti već u dopodnevnim satima kada će od 10 do 12, te nešto kasnije od 16 do 17 sati, na prostoru opatijske tržnice, Lungomareu, u parku te terasama hotela nastupati ”one man band svirači“ svirajući karnevalsku glazbu. Za večernje sate je u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner planiran koncert karnevalske glazbe s pjevačima, plesačima i glumcima nakon čega slijedi zabava ”Plesom pod maskama“. Osim koncerta karnevalske glazbe događanje će sadržavati glumačko plesnu izvedbu duhovitih ‘opatijskih ćakula’ kroz stoljeća u kojoj će nastupiti Big Band Josipa Forenbachera, zatim voditelji, glumci i pjevači Robert Ferlin, Katja Budimčić, Tarik Filipović i Zijah Sokolović, plesni parovi Ana Herceg i Marko Herceg, Ištvan Varga i Gabrijela Pilić te plesna skupina Rotondo. Treba reći da je ulaz slobodan, no prijaviti se treba ranije i obavezan je kostimirani ‘dress kod’.

O karnevalskim događanjima javnost su informirali gradonačelnik Grada Opatije Ivo Dujmić, direktorica Turističke zajednice grada Opatija Suzi Petričić, ravnateljica Hrvatskog muzeja turizma Katarina Mažuran Jurešić, pusni gradonačelnik Duško Jeličić Dule, voditeljica klape Volosko Irena Radovanović i predstavnica sponzora, Regionalnog centra Kvarner Zagrebačke banke Tamara Sergo.

Ivan Mellor / Liburnija.net

error: Content is protected !!