[VIDEO] Najavljeni 12. dani antifašizma u Opatiji

[VIDEO] Najavljeni 12. dani antifašizma u Opatiji

Ove godine manifestacija se seli u digiatlnu sferu...

– Pandemija danas u 21. stoljeću, u eri elektroničkih medija i društvenih mreža donosi sasvim novu socijalnu dimenziju. Sagledavat ćemo je kroz povijesni aspekt epidemija na našem prostoru, dimenziju epidemioloških mjera i njihove refleksije na ljude, pravno-građansku dimenziju i ljudska prava, najavio je moderator Neven Šantić.

Opatija – Tradicionalni Dani antifašizma u Opatiji nastavljaju se i ove godine, 12. godinu zaredom, u “novonormalnim” uvjetima, ali sa svježim i aktualnim temama. Sva će događanja biti održana online kako bi se sudjelovanje omogućilo što većem broju zainteresiranih. Upravo će tema pandemije i njezina utjecaja na društvo i ljudska prava biti dominantna na ovogodišnjim Danima antifašizma, program kojih je predstavio predsjednik opatijskog UABA Bruno Starčić.

Prateći temu ovogodišnjih Dana antifašizma u Opatiji, prve večeri Dana na Vimeo kanalu gledatelji će od 17 sati moći pogledati hrvatski dokumentarni film “Pitaj slobodno” redatelja Roberta Tomića Zubera iz 2019. godine, koji se i prije koronavirusne pandemije a potaknut „malom pandemijom” ospica u Dubrovniku 2018. te tada aktualnom prijetnjom od svinjske gripe, bavio danas izuzetno aktualnim pitanjem cijepljenja. “Pitaj slobodno”, kako već naslov sugerira, film je koji ponajprije otvara pitanje (mogućnosti) dijaloga onih koji se zalažu za procjepljivanje i onih koji u cijepljenju vide štetnu praksu te se zalažu za “slobodu izbora”.

Nakon filma, oko 17:45, moderatorica Jelena Androić na platformi Zoom o ovim će i drugi temama razgovarati sa samim autorom, Robertom Tomićem Zuberom, inače urednikom, novinarom, dokumentaristom i predavačem na Veleučilištu Vern, koji se kao autor istakao s filmovima na teške i kontroverzne društvene teme.

– Tema je dokumentarca iznimno aktualna, riječ je o epidemiji ospica u Dubrovniku 2018. te film aktualizira pitanje cijepljenja i pokreta antivaksera, pitanje koje se postavlja je treba li cijepljenje biti u domeni slobode izbora ili u domeni zakona. Ovo je ekskluzivna projekcija filma, druga nakon premijere na ZagrebDoxu. Nakon projekcije filma na Vimeu, koja je dostupna samo u fiksnom vremenu od 17,00 sati, slijedi razgovor s autorom na Zoom platformi, kazala je Jelena Androić.

Poveznica na film (za gledanje će biti dostupan 3. ožujka u 17 sati) dostupna je OVDJE.

Drugi dan ili Dan za mlade, koji je na rasporedu 4. ožujka, osmišljen je kao radionica na daljinu za učenike opatijskih srednjih škola, u suradnji Gimnazije Eugena Kumičića Opatija i Kuće ljudskih prava Zagreb, mrežne organizacije civilnog društva s ciljem zaštite i promicanja ljudskih prava i temeljnih sloboda. Učenici su se o pitanjima ljudskih prava tijekom pandemije unaprijed pripremali sa svojim nastavnicima, a kroz radionicu će imati dodatnu priliku za promišljanje trenutnih društvenih okolnosti i različitih ljudskopravnih prijepora koje izazivaju. Time se želi dati doprinos stvaranju informativnog, poticajnog i kritičkog prostora za mlade te upotpuniti prakse suočavanja s izazovima pandemije.

– Kroz radionicu mladi će imati priliku dobiti prostor za promišljanje vremena u kojem žive i savladavanje brojnih izazova s kojima se suočavaju, istaknula je profesorica Sara Meszaros.

Trećeg dana, na tradicionalnoj tribini vodite će se online rasprava o ljudskim pravima u svjetlu pandemije koronavirusa. Širenje bolesti Covid-19 uzrokovalo je globalno ne samo zdravstvene već i psihološke, društvene i političke probleme. Tribina Ljudska prava i pandemija trebala bi ponuditi odgovore na pitanja kako se djelotvorno suočiti s ovim problemima kada su u pitanju pojedinci ali i cijele zajednice. Neka od pitanja su kakva su iskustva pandemija u prošlosti i što možemo naučiti iz njih, gledamo li pandemiju i njene učinke u organizaciji svakodnevnog života, gdje su granice zaštite odnosno diskriminacije građana, koliko su mjere koje se donose djelotvorne odnosno gubi li možda struka bitku s politikom u određivanju mjera i prioriteta zaštite građana, te jesu li u pandemiji koronavirusa, s obzirom na suvremena iskustva europskih država, ugrožene slobode građana?

– Pandemija danas u 21. stoljeću, u eri elektroničkih medija i društvenih mreža donosi sasvim novu socijalnu dimenziju. Sagledavat ćemo je kroz povijesni aspekt epidemija na našem prostoru, dimenziju epidemioloških mjera i njihove refleksije na ljude, pravno-građansku dimenziju i ljudska prava, najavio je moderator Neven Šantić.

Sudionici tribine su Robert Doričić, s Katedre za društvene i humanističke znanosti u medicini Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Enes Kulenović, s Odsjeka za političku i socijalnu teoriju Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Emilia Mišćenić s Katedre za međunarodno i europsko privatno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci te Iva Sorta-Bilajac Turina s Katedre za zdravstvenu ekologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i Nastavnog zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.