VIDEO Naše drago ČA u srcu Zagreba – Održana promocija knjige ‘Pašta i fažol’ autorice Vjekoslave Jurdane

VIDEO Naše drago ČA u srcu Zagreba – Održana promocija knjige ‘Pašta i fažol’ autorice Vjekoslave Jurdane

Franjo Butorac, Vjekoslava Jurdana, Jennifer Lazaric Jungić i Lada Žigo Španić

Pašta i fažol donosi suvremene i nove spoznaje o Gervaisovu stvaralaštvu (uvodna studija), specifičan tematski (hrana) izbor stihova i drama na čakavskome, osebujan prilog tematski vezan uz fažol kao namirnicu koja je osnova nizu jela, već objavljen tekst o Gervaisu na engleskome jeziku, prijevode Gervaisovih pjesama na njemački, talijanski, francuski.

Zagreb – Pred prepunom svečanom dvoranom u Društvu hrvatskih književnika jučer je odjekivala čakavska poetska riječ. Povod ovom književnom izletu, koji je započeo točno u podne, bila je promocija knjige Pašta i fažol – O književnosti i hrani uz izbor iz djela Drage Gervaisa, autorice prof.dr.sc Vjekoslave Jurdane.

Knjigu su predstavili voditeljica Tribine Društva hrvatskih književnika Lada Žigo Španić, nakladnik Franjo Butorac, književna prevoditeljica Jennifer Lazaric Jungić i autorica Vjekoslava Jurdana. O samoj knjizi govorila je Lada Žigo Španić koja je istakla životnost u pristupu autorice knjige, iznimnu originalnost i dubinu te višeslojnost monografije i kulturološke aspekte – posebice topiku i semiozu hrane.

Kako je istaknula recenzentica knjige izv. prof. dr. sc. Ines Srdoč-Konestra, Pašta i fažol donosi suvremene i nove spoznaje o Gervaisovu stvaralaštvu (uvodna studija), specifičan tematski (hrana) izbor stihova i drama na čakavskome, osebujan prilog tematski vezan uz fažol kao namirnicu koja je osnova nizu jela, već objavljen tekst o Gervaisu na engleskome jeziku, prijevode Gervaisovih pjesama na njemački, talijanski, francuski.

Publika je iznimno toplo primila interpretaciju Vjekoslave Jurdane Gervaisovih pjesama: Moja zemja (Pod Učkun), Polne i Morčić, koje je uz Jurdanu na francuskom kazivala njihova prevoditeljica Jennifer Lazaric Jungić. Valja naznačiti da su predstavljanju knjige, uz stručnjake, i širu zainteresiranu javnost, nazočili i učenici Prve katoličke osnovne škole u Zagrebu sa svojim vrijednim učiteljicama i učiteljem koji su se zajedno s publikom uključili u interpretaciju uz poticajna pitanja autorici knjige.

– Promocija je prošla fenomenalno. Jako sam zadovoljna i još uvijek pod dojmom. Doista, tijekom sunčane listopadne srijede u Zagrebu, srcu Hrvatske, na najljepši je način predstavljena antologijska čakavska književna baština našega zavičaja, Gervaisove Liburnije. A sve to u počast velikom Dragi Gervaisu, i 90. obljetnici njegovih Čakavskih stihova, 100. obljetnici egzila iz rodne Opatije i 115. njegova rođenja, istaknula je Jurdana koja je prije same promocije o knjizi govorila i u programu HTV, u prilogu koji se emitirao uživo.

Za kraj dodajmo da je za održavanje promocije posebno zaslužna Udruga OS pod vodstvom Tuge Tarle.

error: Content is protected !!