VIDEO: Nova čitanja poznatih priča – Vuk bez Crvenkapice i Krleža bez distance

fen_petak_2016 (1)

Posebnim fenom za sudjelovanjem u svim dosadašnjim izdanjima nagrađeno je kazalište Tvornica lutaka, čiji predstavnici Petra Radin i Mario Kovač održavaju glumačku radionicu na temu „Sloboda“.

Opatija – Petra Radin sveprisutno je lice na Festivalu neovisnih kazališta. Ne samo ove godine, nego i svih godina dosad, što je i razlog zbog koje je ”njeno“ kazalište Tvornica lutaka jučer nagrađeno posebno umjetnički oblikovanog sušila za kosu za sudjelovanje na svim dosadašnjim izdanjima FEN-a.

– Baš su me neke emocije obuzele, mi jesmo tu 5 godina na FENU, ali preko Festivala Opatije smo tu još 3 godine prije, tako da baš pratimo djecu kako rastu, i kako se pretvaraju u neke super zanimljive ljude. Ono što mi je drago, da je njima umjetnost i kazalište i dalje ljubav, kazala je Radin, koja je osim po glumačkim nastupima, na FEN-u poznata i po izvrsnim radionicama. Na „FEN-u jubilarcu“ vodi čak dvije radionice – razigrani Bon-Ton
Restoran u društvu pjevačke zvijezde Mije Negovetić i glumačku radionicu „Sloboda“ u kojoj djecu podučava u kombinaciji s Marijom Kovačem.

fen_petak_2016 (2)

– Djeca su nevjerojatan izvor inspiracije, vrelo nadahnuća. Djeci treba dati slobode. Kada kažemo riječ sloboda svi ju uzimamo zdravo za gotovo, pretpostavlja se da znamo što ona znači, a kad trebamo riječima definirati slobodu onda se i odrasli nađu u čudu i neugodi, rekao je Mario, dok je Petra otkrila da se radionice ne odvijaju baš kako ih ona i Mario zamisle.

– Zato se više ni ne pripremamo osim što odaberemo temu. Uvijek kad radimo s djecom pitamo ih što misle, nekako vjerujemo da su oni pametniji, i opet su dokazali da jesu, priznala je Petra.

Prvo su dobili zadatak da kažu što je za njih sloboda, onda su dobili zadatak da stvaraju rečenice, onda je krenula rasprava, došli su i do povijesti, do nekih poznatih povijesnih ličnosti koji su ostavili traga u raspravama o slobodi, poput Abrahama Lincolna ili Nelsona Mandele.

– Petra i ja imamo jako zahvalan posao. Od obilja ponuđenog materijala, od jednog velikog švedskog stola ideja napravimo predstavu. Mislim da je to baš to iskustvo i za nas i za njih. I ja sam se zaljubio u kazalište na identičan način. Kao klinac od 7-8 godina išao sam na dramske radionice. Ondje su bili ljudi koji su znali raditi taj posao i koji su mi znali prenijeti ljubav spram toga i ja sam evo danas tu. Nadam se da ćemo i mi s tim kazališnim virusom i virusom slobode zaraziti bar neku od ove djece, rekao nam je Mario i priznao da je međugeneracijska solidarnost ono što voli jer kada bi se djeca samo i isključivo družila samo sa svojim vršnjacima, ne bi bilo dobro – upali bi u jednu shemu.

– Pokušavamo se uskladiti, jedni kod drugih probuditi razumijevanje i strpljenje za te stvari. Volimo živjeti u jednom glasnom životnom stilu, kažu nam na radionici čija se prezentaciju, koja će se održati u nedjelju u 17 sati, nestrpljivo očekuje. Društvo iz Tvornice lutaka jučer je i otvorilo kazališni program predstavom „Crvenkapica – Tko se boji vuka još?“ koja stavlja fokus priče na vuka i pokušava otkriti kako se on osjećao u priči, je li uistinu zlikovac koji tjera strah u kosti generacijama unatrag?

Ako je Petra Radin sveprisutna proteklih pet izdanja, onda ta čast ove godine pripada Ozrenu Grabariću, koji se na sceni našao dva dana zaredom – u četvrtak je pred gledateljima rastvorio pomračeni um jednog luđaka, a jučer se iskazao u suprotnoj ulozi, hladnog racionalniste koji je zadržao svoju sabranost i kad se sve oko njega rušilo u vrtlogu destrukcije. Predstava “U agoniji“ Putujućeg kazališta – PUK podala je lak i razumljiv glas krležijanskim rečenicama.

fen_petak_2016 (3)

– Kazališni projekt glumaca Nele Kocsis, Ozrena Grabarića i Darka Stazića, koji su Krležinu dramu i režirali, oduševio je publiku u Umjetničkom paviljonu Šporer, koja je sjedeći tik do prizorišta, bila naprosto uvučena u žestok sukob protagonista drame. Budući da se radi o lektirnom komadu i predstavi koja bi trebala biti – barem sadržajno – svima poznata, scenska izvedba može publiku ostaviti i na razini čitanja. Ali ne u ovoj izvedbi, kazala je kazališna kritičarka Svjetlana Hribar.

Dan je zaključila predstava Loptice [3], vrckavo i zabavno djelo B Glad produkcije, koja kroz pet skečeva prikazuje normalne i nenormalne, racionalne i neracionalne, moguće i nemoguće interpretacije ljubavi. Dovoljno da rasprodana dvorana Imperiala vrišti od smijeha…

Pretposljednjeg dana FEN-a, u subotu 2. travnja, podjednako će biti zastupljen program za djecu i odrasle. Mlađima je pripalo jutro, pa tako u 10 sati u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer gostuje Teatar Poco Loco s predstavom “Pola-pola”, koja progovara o problemu razvoda iz perspektive djece koja to uskoro neće više biti, jer im se približava pubertet. U 11.30 sati, u dvorani hotela Imperial Teatar Naranča uprizorit će poznati klasik Lewisa Carrolla i pokazati kako se snašla “Alisa u zemlji čudesa”. Večernji dio programa, namijenjen starijoj publici, počinje u 19 sati u Villi Angiolini predstavom FreeDA skupine Soba2. Već sam naziv projekta – hibrida monodrame i intimnog cabareta, ‘FreeDA” govori o sadržaju predstave jer u sebi sadrži ime svjetski renomirane ikone meksičkog slikarstva Fride Kahlo i potrebu autorice da se umjetnički oslobodi. Dnevne događaje zaključuje “Posljednja Freudova seansa” kazališta Planet Art, u hotelu Imperial u 21 sat, koja govori o neobičnom susretu oca psihoanalize Sigmunda Freuda i uskoro svjetski poznatog pisca ‘Kronika iz Narnije’ Clivea Staplesa Lewisa.

Davor Žic / PodUčkun.net
Foto: A. Saška Mutić

error: Content is protected !!