VIDEO: Obilježava se Noć muzeja u liburnijskim muzejima @ Opatija, Matulji, Kastav

Hrvatski muzej turizma pripremio je otvorenje dvije nove izložbe, te koncert Borna Šercar Trija uz ”muzejske koktele”, a Zvončarska muzejska zbirka u Rukavcu, uz izložbu ”Zvončar u fokusu”, planira i večer poezije i nastupe harmonikaša. U Muzejskoj zbirci Kastavštine od 18 do 21 sat održati će se izložba fotografija Branka Janija Kukurina – ”Naši artižani”.

Opatija, Matulji, Kastav – Hrvatski muzej turizma u Opatiji i Zvončarska muzejska zbirka u Rukavcu i ove će se godine uključiti u nacionalnu manifestaciju Noć muzeja, koja će ovog petka navečer ujediniti više od 180 kulturnih ustanova diljem Hrvatske u zajednički cilj promoviranja kulturne baštine.

Pun kufer svega…

U Hrvatskom muzeju turizma iste će se večeri održati nekoliko događanja. Sve počinje u 20 sati, otvorenjem izložbe fotografija opatijskog umjetnika Zdravka Kopasa u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer, da bi se u 21 sat Noć muzeja nastavila u Villi Angiolini, gdje će se otvoriti instalacija Saše Jantoleka ”Džekijeve priče”, koja uključuje jedanaest zasebnih priča koje u sebi objedinjuju više različitih umjetničkih medija, poetika i utjecaja. Nakon toga, promovirat će se katalog ”Pun kufer svega” i održati tulum ”Moje najdraže putovanje” tijekom kojeg će posjetitelji moći kušati muzejske noćne koktele i uživati u glazbi Borna Šercar Tria i Sabrine.

– Tijekom Noći muzeja moći ćete razgledati i izložbe ”Pun kufer svega” , ”Kalaj se dok moreš – 30 godina Balinjerade” i izložbu dječjih radova ”Moje najdraže putovanje”, a noć ćemo obojiti specijalnim svjetlosnim efektima, kazala je ravnateljica muzeja Katarina Mažuran Jurešić.

Općina Matulji, kako najavljuje, za Noć Muzeja će u Zvončarskoj muzejskoj zbirci ”organizirati bogat program u kojem će svatko imati prilike naći nešto za sebe”. Sve će započeti u 22 sata kada će se održati otvorenje izložbe ”Zvončar u fokusu” na kojoj će se predstaviti 25 najboljih fotografija prošlogodišnjeg istoimenog natječaja kao i nagrađeni radovi.

Liburnija.net: Armunika vs. harmonika

– Otvorenje izložbe biti će ujedno poziv svim zaljubljenicima u umjetničku fotografiju da i ove godine pogledom kroz objektiv zabilježe najinteresantnije detalje, snagu zvončara i duh Pusta te da se prijave na novi natječaj za 2013. godinu koji će biti otvoren zaključno do 25. veljače, kazala je zamjenica načelnika Eni Šebalj.

Otvorenje izložbe svojim će prisustvom počastit i mići Rukavački zvončari koji će u Zvončarskom muzeju napraviti pravo zvončarsko kolo. U 22.30 sati posjetitelji će imati prilike uživati u malim noćnim stihovima iz zbirki pjesama ”Kada vruja zavruja” i ”Duša zdola kamika” Izdavačke kuće Adamić, koje će govoriti sami autori kao i bivši recitatori KUD-a Učka Matulji. Cjelokupni program Noći muzeja zaokružiti će glazbeni program ”Dva lica armuniki” .

– U okviru otvorenja izložbi nastupiti će ”domaći sopci armunik” dok će u pjesničkom dijelu večeri nastupiti dr. art. Mihalj Ivković čiji će se nastup sa klasičnim repertoarom i poznatim evergreenima provlačiti kroz čakavske stihove. Posjetitelji će tako imati prilike osjetiti dvije strane harmonike, onu ”Pusnu” kao i onu koja izvodi djela poznatih glazbenika poput Piazzole Rossinia i drugih, kazala je Šebalj.

Branko Jani Kukurin

U organizaciji kastavske udruge ”Grad kulture“, u sklopu manifestacije ”Noć muzeja“ u vremenu od 17,00 do 01,00 u Kastvu biti otvoren Mići zavičajni muzej ”Idičina peknjica“.

– U njoj će se, kao i svakog petka, odvijati program ”Petkom u pet u Peknjici“ gdje će posjetioci moći vidjeti pripremu i uživati u degustaciji kruha. Istoga dana u Muzejskoj zbirci Kastavštine od 18,00 do 21,00 sat održati će se Izložba fotografija Branka Janija Kukurina: Naši artižani. Fotografskim portretima i obrtnim predmetima prikazati će dio kastavskih zanata i Kastavaca koji nastavljaju tradiciju zanatstva, poručili su iz kastavske Turističke zajednice.

Branko Jani Kukurin već pola stoljeća neumorno portretira svoje sugrađane, svaki segment lokalnog života, specifične običaje i lokalne krajolike. Njegovi portreti stavljeni su u kontekst specifičnog lokalnog gospodarstva koje se bazira na obrtništvu. Organizator je Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, a autorica stručne koncepcije je Tamara Mataija.

Davor Žic / Liburnija.net