VIDEO: Obilježavanje 10. godišnjice smrti Ive Robića

ivo_robicIčići – Ovog utorka, 9. ožujka, 2010.g. navršit će se deset godina od smrti velikana hrvatske glazbene scene – Ive Robića, (Garešnica, 1923. – Rijeka, 2000.).
Nepotrebno je uopće nabrajati sve uspjehe koje je postigao Ivo Robić (a legenda spominje da je prvi ”prepoznao” Beatlese u jednom Njemačkom klubu), kao i njegovu neraskidivu vezu s Opatijom.
Danas, 6. ožujka u 12 sati, otkrit će se spomen ploča u Ičićima (obalno šetalište F. Jozefa, ulaz kod ACI Marine), u kojima je boravio od 1973. – do 2000. godine.
Slijedeći petak, 12. ožujka s početkom u 19 sati, u Zlatnoj dvorani hotela Imperijal održat će se koncert pod nazivom ”Mladi Opatijci u čast Ive Robića“. Na istoimenom koncertu nastupiti će: učenici glazbenih škola Mirković i Tarla, dječji zborovi ”Mići vrapčići“ i ”Opatijski dječaci“, glazbeni vrtić ”Girotondo“, Maria Marinović, DND Opatija, Mažoretkinje Grada Opatije. Zdenka Vučković i zbor Maestral nastupiti će kao posebni gosti na ovom glazbenom happeningu, kojeg je organizirala Udruga ”Serenada Opatiji”, pod pokroviteljstvom Grada Opatije i Turističke zajednice Grada Opatije.
…iz teksta Velida Đekića…
Ipak, dobro je znati kako slavodobitnici Dore nipošto nisu prvi izvođači koji su iz hotela Kvarner krenuli u lakoglazbenu konkvistu Europe. Davno prije njih i služeći se posve drukčijim strategijama, to je učinio Ivo Robić. Na tu činjenicu podsjeća Robićevo poprsje, postavljeno na terasi hotela 2006., rad akademske kiparice Tanje Kostanjević. Ivo Robić (Garešnica, 1923. – Rijeka, 2000.) jedan je od mnogih poznatih glazbenika koji su nastupali na upravo toj terasi. Ipak, Robić nimalo nije samo to, jedan od mnogih.
Terasa hotela Kvarner je rodno mjesto legende o Ivi Robiću. Pjevajući na njoj od 1950. do 1980., njih su se dvoje poistovjetili u tolikoj mjeri da se on doživljava njenim zaštitnim znakom. Po strani od dojmljive karijere Robića kao šlagerskog izvođača, pozornost privlači podatak da je on protagonist prve domaće rock’n’roll snimke.
Legenda o Beatlesima
Dogodilo se to u sam osvit svjetskog rock’n’rolla, proljeća 1956., u trenutku kada Elvis Presley skladbom Heartbreak Hotel bilježi prvi broj jedan na američkim top-ljestvicama. S ove strane bare Robić tada, u ožujku ili travnju, objavljuje obradu teme Shake, Rattle and Roll, iste one koju će u svoj prvi milijunski uspjeh pretvoriti Bill Haley, čovjek kojeg će povijest proglasiti ocem rock’n’rolla. Shake, Rattle and Roll, izvorno rhythm and blues skladbu Big Joea Turnera iz 1954., Robić je odjenuo u jazzističko ruho, ali joj to nije oduzelo rock’n’roll duh. Snimka je objavljena na šelak-ploči, prethodnici vinila, na 78 okretaja u minuti.
Robićeve pionirske zasluge za rock ne iscrpljuju se u brođenju domaćim glazbenim vodama. Prema njegovoj, odavno već mitskoj verziji priče, Robić je odgovoran za otkriće najvećeg svjetskog rock’n’roll benda uopće. I to upravo on, koji je o rocku imao loše mišljenje, smatrajući kako je to otrov za mlade, kako nastaje pod utjecajem narkotika, te da u rocku nema pjevanja jer se izvođači – samo deru. Možda je upravo tim stavom povukao subinu za rep. Za sve je kriva travnja 1961. njegova noćna šetnja hamburškim Raperbahnom s njemačkim suradnikom, diskografskim producentom Bertom Kämpfertom. Prolazeći pored kluba Top Ten, dvojac je čuo neobične zvukove. Robić nagovara Kämpferta da uđu, unutra ih dočekuje „električarska glazba“ nepoznate skupine mladića. Zaintrigiran „novim zvukom“, Robić uspijeva nagovoriti suradnika da im pruži diskografsku šansu. Prvi plod suradnje? Singl sa skladbom My Bonnie. Dečki ga snimaju pod imenom Tony Sheridan and the Beat Brothers. To će ime ubrzo biti skraćeno u The Beatles.
Strauss, Bill Haley, Uragani, Termiti, Bube, sve se to izmiješalo pod krovom hotela Kvarner, gdje bal ne prestaje, a mijenja se tek ritam.
Velid Đekić

Liburnija.net TV – Opatijski festival

Ivan Mellor

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net