[VIDEO] Održan završni događaj projekta MITSKI PARK i službena otvorenja obiju lokacija

”Steknute dojmove s posjeta Mitskom parku moći ćete završno uobličiti uz razonodu svojih nepca u nekom od ugostiteljskih objekata u Mošćeničkoj Dragi ili Rodiku. Teško ćete u jednom danu prijeći sve staze unutar Mitskog parka, pa zaposjest obiju lokacija preporučujemo odvojiti si više dana te se pritom smjestiti u nekom od preporučenih smještaja u blizini Mitskog parka”, zaključila je događaj Elena Rudan .

Mošćenička Draga – (D)oživite mitski krajolik! Završni događaj projekta MITSKI PARK i službena otvorenja obiju lokacija unutar nove prekogranične turističke destinacije Mitski park–Trebišća (Mošćenička Draga) i Rodik (Kozina), unatoč činjenici da su uprizoreni u virtualnom okruženju, privukli su brojne sudionike. Mitsko-folklorna tradicija i održivi dizajn parka s obje strane granice predstavljeni su od strane projektnih partnera, stručnjaka iz različitih područja -od obilježavanja posjetiteljskih lokacija kamenom do osmišljavanja turističkog proizvoda.»Mitske predaje o Babi i toponim boga Peruna u brdu Perun iznad Mošćeničke Drage tek su fragment bogate kulturne baštine Mitskog park,«, riječi se kojima su sažeto u pozdravnog govoru predstavile Mitski park koordinatorice projekta pri partnerskim općinama, Natali Iskra iz Općine Mošćenička Draga i Ester Mihalič iz Općine Hrpelje Kozina,»Mitske predaje i toponimi nas vode više stotina godina u povijest te nam opisuju shvaćanje svijeta tadašnjeg čovjeka.

Danas je to kulturna baština za koju nam je cilj očuvati ju i promicati«. Smatra se da će prekogranično turističko odredište biti od izuzetne važnosti za očuvanje, zaštitu i promociju baštine mitskog krajolika jedinstvenog u Europi, budući da je destinacija jedan od rijetkih primjera integriranog očuvanja ove nematerijalne baštine, koja je u većini Europi, posebno na Zapadu nestala. Iako objedinjeni u jedinstvenu prekograničnu turističku destinaciju na osnovu zajedničke mitsko –folklorne tradicije, mitske krajolike Trebišća i Rodika razlikuje prezentacija baštine. Dok je rekonstrukcija (pra) slavenske mitologije u Trebišću zasnivana uglavnom na analizi mitske toponimije, prikaz u krajoliku Rodika usredotočuje se na bogatu pripovjednu tradiciju, predstavila je sudionicima izv. prof. dr. Katja Hrobat Virloget, predstojnica Odjela za antropologiju i kulturne studije Univerze na Primorskem. Jačanje turističkog sektora i stvaranje dodatne turističke infrastrukture drugi je doprinos projekta. Rikardo Staraj, načelnik Općine Mošćenička Draga je tako u želji da s krajem epidemije oba parka zažive kao mjesta koja nude mogućnosti za druženje i edukaciju, svoje obraćanje zaključio je riječima: “Želimo da projekt postane pravi kulturno –turistički proizvod općine. “Mitski park nudi još jedan jedinstveni pristup u vidu održivog označavanja posjetiteljskih lokacija lokalnim kamenom. Na tematskoj stazi koji od sela Potoki vodi prema Trebišćima i u samom zaseoku Trebišća tako nailazimo na umjetničke skulpture akademskog kipara Ljube de Karina, čije je svrha interpretacija baštine te obilježavanje staze.

Zajednička prekogranična turistička destinacija za očuvanje, zaštitu i promicanje baštine mitskog prostora „Steknute dojmove s posjeta Mitskom parku moći ćete završno uobličiti uz razonodu svojih nepca u nekom od ugostiteljskih objekata u Mošćeničkoj Dragi ili Rodiku. Teško ćete u jednom danu prijeći sve staze unutar Mitskog parka, pa zaposjest obiju lokacija preporučujemo odvojiti si više dana te se pritom smjestiti u nekom od preporučenih smještaja u blizini Mitskog parka”, zaključila je događaj Elena Rudan iz Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu. Bogati animacijski program izrađen je za sve dobne skupine i predstavljenu sklopu turističkih paketa, a posebno je usmjeren na istraživački duh djece. Službenim otvorenjem obiju lokacija upriličenim interpretacijskim video predstavljanjem lokacija putem Facebook profila i web stranice projekta svečano se priveo kraju projekt čije je službeno trajanje do 30. travnja 2021. Tijekom trajanja projekta od 32 mjeseca, ukupne vrijednosti 745 050,00 EUR, od čega se sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj kroz program prekogranične suradnje Interreg Slovenija –Hrvatska 2014. –2020.financirao projekt u visini od 85 %, postavljeni su čvrsti temelji za budući razvoj destinacije. Jedinstveno prekogranično turističko odredište nastavit će se zajednički razvijati nakon završetka projekta, što su partneri potvrdili potpisom Sporazuma o suradnji.

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net