VIDEO Održana promocija dokumentarca ‘Dugosvirajući rock’, priče o rock veteranima ugodnog starenja

Dokumentarac Dugosvirajući rock govori o udruzi LP Rock koja okuplja veterane rock glazbe. Redatelj Bernardin Modrić kaže da je LP Rock jedan od najboljih pokreta koji se dogodio u Rijeci zadnjih nekoliko desetljeća. Udruga generaciji 60 plus nudi novu kvalitetu života koja je daleko od zdravstvenih kartona i vijesti s političarima.

Rijeka – Dugosvirajući rock naslov je novog dokumentarnog filma redatelja Bernardina Modrića čija je riječka promocija u petak navečer okupila puno svijeta ispred botela Marina. Modrićev dokumentarac priča je o riječkoj udruzi LP Rock koja okuplja veterane rock glazbe.

To su zapravo riječki rock prvoborci koji su se na razne načine priključili i sudjelovali u rock pokretu početkom šezdesetih i u tom su svijetu ostali do dan danas. Njihova okupljanja na plesnjacima na brodu Marina postala su kultni gradski događaj koji generaciji 60 plus čuva životnu vitalnost, vraća ih u mladost, čini neminovne procese starenja ugodnijim.

O svemu tome govori dokumentarac Dugosvirajući rock, čiji su glavni likovi protagonisti jednog vremena koje se možda čini jako dalekim, ali ne ako se pita članove grupe LP Rock. Tako je i sama riječka promocija osmišljena, s pregršt stare rock glazbe svirane uživo, koju ovi dečki i cure izvode s puno ljubavi i entuzijazma, i brojnim plesačima na improviziranom podiju koji inače služi kao gradsko parkiralište pored broda.

Puno se tu još okupilo slučajnih prolaznika koji su ostali fascinirani ovim glazbenim događajem.

– Film se dugo radio. Bilo je puno komplikacija i raznih ideja. No s glazbenicima je uvijek jako teško raditi. Znam to iz iskustva, kazao nam je redatelj dokumentarca Bernardin Modrić koji ističe da je izuzetno zadovoljan filmom.

– Ovo je jedan je jedan od najboljih projekata koji je stvoren u gradu Rijeci zadnjih nekoliko desetljeća. Naime, projekt nudi generaciji 60 plus jednu posve novu kvalitetu života, napominje Modrić.

Udruga LP Rock, pojašnjava, nudi odmak od glupog televizijskog programa, zdravstvenih kartona i vijesti s političarima.

– Udruga nudi zabavu, glazbu i ples. U filmu se vidi da se rađaju nove ljubavi ili obnavljaju neke stare. Ima slučajeva ljubavi udovice i udovca. Puno je doista fascinantnih priča i mogu reći da sam doista uživao snimajući ovaj film, kaže Modrić kojeg je posebno oduševila i mogućnost da ponovno uživa u glazbi svoje rane mladosti.

A rock se na ovom području ranih 60-tih uglavnom svirao na hotelskim terasama.

– No najviše me oduševio entuzijazam svih tih ljudi s kojim oni dolaze na tonske probe. Koliko ljubavi posvećuju novim instrumentima i koliko značenje pridaju vježbama. Ta udruga nevjerojatno je promijenila i oplemenila njihove živote. To je najveća vrijednost ovog pokreta, a film je zapravo samo taj fenomen zabilježio, kaže nam redatelj Bernardin Modrić.

Snimatelj filma je Robert Kalčić, montažeri Tin Kowalski i Ana Butigan, a producent Istra film.

error: Content is protected !!