[VIDEO] Održana promocija knjige Darinke Martinčić “Pametiš ti, Ive…”

Kako je protekla promocija provjerite u priloženom video isječku…

Veprinac – Veliki interes publike izazvala je promocije knjige “Pametiš ti, Ive…” autorice Darinke Martinčić. Promocija ej održana u društvenom domu “Janko Gržinić” gdje se po prvi put Kulturno društvo Leprinac našlo u “ulozi” izdavača.

UZ autoricu promociju su uveličali i gosti, a uz Cvjetanu Miletić, Radmilu Zaletel i Roberta Žigulića prpgram je oplemenjen nastupima čakavića iz područne škole Veprinac s učiteljicom i ženskom klapom Kastav.

Kako je istaknuto u najavi, Darinka Martinčić je ukrala “od zaborava” jedan komadić leprinačke povjesti ka će ostat trajno zapisana va ovaj libar. Nadamo se da će gospa Darinka i daje pisat i da će dat koraja i drugemi da pišu…da se naša domaća beseda ne zatare!

Predgovor knjizi „Pametiš ti Ive… napisao je i interpretirao Roberto Žigulić zaključivši da “kada se ariva spojit jubav prema svojmu kraju, za kega je čovek od prvega dneva svojga živjenja vezan, anke i prema njigovoj bogatoj tradicije i užancah, z poštovanjem ko se skroz živjenje pokažuje ne samo prema svojen pretkun nego i prema sen onen juden ki su nan to živjenje umeli obogatit, steg more nastat samo ovakov libar. On je pisan z’ duši i za dušu. I na govore našeh stareh, aš drugačje nisu umeli. Da njin se zahvali za se ono ča su potrpeli i skroz ča su pasali, aš život nekada ni bil tako lagak kako danaska. Va vreme, kada sega je, i rabi morda samo malo nekadajne pameti da se ono ča j’ važno za život i ča vaja zapameti, a se ono ča j’ preko tega, i ča čoveka opterećuje, va hip pozabi.”

Autorica Martinčić knjigu je pisala na čakavskom narječju te je prilikom predstavljanja knjige istaknula da su svi tekstovi nastali na temelju njezina sjećanja i kazivanju mještana, njezinih susjeda i poznanika.

Ova knjiga nas vraća u stara vremena i podsjeća na sve lijepe stare običaje i našu bogatu kulturnu baštinu. Posebno je značajno njegovati svoju zavičajnu ostavštinu i ponositi se njome, rekao je  na kraju gradonačelnik Fernando Kirigin te je najavio uskoro i potpuno unutarnje uređenje Doma u kojem je prezentacija održana. Važno je i da se ljudi, koliko god je to moguće u ovim pandemijskim uvjetima, druže i razmjenjuju svoja sjećanja na stare užance, dijele iskustva i tako njeguju stare običaje i vještine te naše autohtono narječje, zaključio je gradonačelnik.

kako je protekla promocija provjerite u priloženom video isječku…

 

error: Content is protected !!