[VIDEO] Održano predstavljanje monografije magazina Val autora Edija Jurkovića “Kad je život bio novi val”

Val je bio rušitelj mnogih političkih tabu-tema, a upamćen je i kao posljednji medij koji je zabranjen u Jugoslaviji

Rijeka – Monografija kultnoga riječkog omladinskog magazina Val ‘Kad je život bio novi val’ koju potpisuje Edi Jurković javno je predstavljena i objavljena danas, 26. ožujka 2021. godine.

Na gotovo 400 stranica monografija otkriva alternativnu povijest grada Rijeke u sedamdesetima i osamdesetima prošlog stoljeća, povijest koja je umnogome kreirala današnji identitet tog grada. Knjiga je koncipirana tako da kronološki prati povijest Vala kroz svih njegovih 15 sezona, od 1975. do 1990. Grafički urednik Ivica Oreb (kao i autor, također član redakcije) inovativno je osmislio vizualno rješenje monografije. Svaka izdavačka sezona imala je svoje specifičnosti i glavne urednike, a tisuću suradnika koje je prodefiliralo magazinom umnogome je utjecalo na medijski profil grada Rijeke, ali i mnogo šire. Također, Val je bio i najdugovječniji omladinski magazin.

Val je bio oaza raznovrsnih idejnih i umjetničkih sloboda i teren za ispitivanje granica do kojih se u društvu tog doba moglo ići. Sasvim daleko od raskoši današnjih tinejdžerskih magazina za mlade Val je na dvadesetak stranica velikog formata u određenim razdobljima bio jednim od najutjecajnijih i najcitiranijih listova bivše Jugoslavije, a spoj političke konstruktivnosti i pop ležernosti pokazao se kao jedna od dobitnih kombinacija u tzv. omladinskom tisku, koje su uglavnom financirale političke strukture.

– Ovo nije samo monografija Vala. Ovo je prije biografija: opisuje rađanje lista od ideje do realizacije, sve faze njegovog života i gašenje nakon 15 godina i 288 brojeva. U nju je utkano na tisuće priča iz pera tisuću suradnika, a pred čitateljima će se pojaviti i tisuću faksimila i fotografija koje svjedoče o osamdesetima u Rijeci, o vremenu, o gradu i sceni koja je rasla uz list Val i u mnogim segmentima ostala živa do danas, rekao je autor Edi Jurković.

Monografiju Edija Jurkovića ‘Kad je život bio novi val’ objavljuje Naklada Val koja baštini ime upravo od tog magazina. Dostupna je putem webshopa na adresi shop.naklada-val.hr.

Više informacija o magazinu Val možete doznati na službenoj stranici: val.com.hr.

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net