VIDEO Opatija Coffeehouse Debates – Brexit šteti isključivo britanskim interesima

Brexit će biti zanimljiv izazov i za Hrvatsku, budući da period prilagodbe nakon samog izlaska UK iz EU završava u 2020. godini, kada će Hrvatska predsjedavati Vijećem EU.

Opatija – U Kavani Continental nedavno je održana 21. panel-diskusija u sklopu projekta Opatija Coffeehouse Debates, kojeg zajedno organiziraju i već četiri godine provode Udruga „Kulturni front“, Amadria park hoteli i Odsjek za filozofiju Sveučilišta u Rijeci. Panel se bavio uzrocima, posljedicama i dugoročnim utjecajem Brexita na Ujedinjeno Kraljevstvo i Europsku uniju, a uz četrdesetak okupljenih slušatelja i sudionika rasprave uvodna su izlaganja održali panelisti prof. Thom Brooks sa Durham University i prof. Dejan Jović sa Sveučilišta u Zagrebu. Zanimljiva rasprava, koja je trajala gotovo dva sata, otvorila je brojna pitanja i privukla golemi interes slušatelja koji su je obogatili izrazito kvalitetnim komentarima i razmišljanjima.

Thom Brooks, profesor i dekan pravnog fakulteta na  Durham University,  istaknuo je  kako pravi uzroci referenduma nisu uopće vezani uz Europsku uniju, već za unutarnje političke događaje u Ujedinjenom Kraljevstvu. Naime, tadašnji se premijer David Cameroon osjećao ugroženim zbog gubitka glasova koje su torijevcima uzimale radikalnije desne stranke poput UKIP-a, te je referendumom želio ojačati položaj svoje stranke u odnosu na laburiste. Međutim, ističe Brooks, gotovo nitko u Ujedinjenom Kraljevstvu, bilo da je riječ o konzervativcima ili laburistima, nije priželjkivao i uistinu očekivao da će ishod referenduma biti takav (to uključuje i trenutnu premijerku Theresu May). Problem s Brexitom, smatra naš panelist, je da nikome nije jasno što točno odlazak UK iz EU podrazumijeva. Naime, velik dio pravne regulative (koja definira odnose između država članica EU) morat će i dalje postojati, samo što će regulirati odnose između UK i EU. Promjena u trgovinskim odnosima samo će štetiti Velikoj Britaniji, koja nastoji izgraditi nove odnose sa SAD-om, koji je pak ipak više orijentiran prema strateškim partnerima na svom kontinentu. Konačno, smatra Brooks, ako do Brexita i dođe (a naš prvi panelist je dosta skeptičan oko toga), biti će riječ o pravno prilično ispraznoj deklaraciji koja neće bitno promijeniti odnos između UK i EU.

Dejan Jović, profesor sa Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, započeo je izlaganjem kako ni on nije očekivao ovakav rezultat referenduma, uzevši u obzir čestu percepciju Ujedinjenog Kraljevstva kao prilično konzervativne države. Istaknuo je kako Brexit šteti britanskim interesima budući da je ovom odlukom UK izgubio mjesto u samom središtu EU (gdje je UK, uz Njemačku i Francusku, bilo jedna od ključnih država koje vode EU), što vodi do opadanja utjecaja UK u Europi. Međutim, izlazak UK iz EU pojačao je utjecaj i usmjeravanje UK prema istočnom dijelu središnje Europe i državama na istočnoj periferiji EU. S druge strane, Jović ne smatra da će Brexit biti golema katastrofa za Ujedinjeno Kraljevstvo – iako smatra da je riječ o lošoj odluci koja šteti interesima zemlje, Brexit neće dovesti do strašnog ekonomskog kolapsa ili golemih promjena u kvaliteti života građana. Finalno, istaknuo je kako će Brexit biti zanimljiv izazov i za Hrvatsku, budući da period prilagodbe nakon samog izlaska UK iz EU završava u 2020. godini, kada će Hrvatska predsjedavati Vijećem EU.

Organizatori su zahvalili pokroviteljima projekta (Grad Opatija i Primorsko-goranska županija) i najavili održavanje sljedeće panel-diskusije koja nas očekuje 28. studenog, a u sklopu koje će se raspravljati o rastućem populizmu u Hrvatskoj, Europi i svijetu.

U nastavku pogledajte cijelu diskusiju…

 

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net