VIDEO: Počinje Internacionalni festival gitare @ Kastav

boros_sm…Zsófia Boros stekla je sjajan ugled među mladim gitaristima, prvenstveno zbog svoje virtuoznosti…
…u svojoj karijeri osvojila je brojne nagrade…

Kastav – Prvi koncert, ovogodišnjeg 14. izdanja Internacionalnog festivala gitare održati će se sutra, s početkom u 20 sati u crkvi Sv. Jelene Križarice. Svoje gitarističko umijeće kastavskoj publici predstaviti će Zsofia Boros u pratnji svog Morphing Quarteta, s programom pod nazivom ”Buenas dias Senor Astor”.
Zsófia Boros stekla je sjajan ugled među mladim gitaristima zbog svoje virtuoznosti na instrumentu i svojih inovativnih ideja za koncertnu gitaru. Nastupa diljem svijeta na različitim festivalima, surađuje s izvanrednim glazbenicima te izvodi brojne recitale i koncerte u prestižnim koncertnim dvoranama kao što su Nikolaisaal u Potsdamu, Konzerthaus-Schubertsaal i Musikverein na Balu Bečke filharmonije u Beču kao i u Koncertnoj dvorani Xalapa u Meksiku.

Zsofia Boros

Zsofia Boros


Zsófia je počela svirati gitaru kada joj je bilo šest godina. Studirala je na Konzervatoriju Bartók Béla u Budimpešti i Konzervatoriju u Bratislavi te Fakultetu glazbe i izvedbenih umjetnosti u Beču, a postdiplomski je studij završila na Gitarističkoj akademiji Francisco Tárrega u Italiji. Jozef Zsapka, Walter Würdinger, Paolo Pegoraro i Stefano Viola neki su od njezinih učitelja.
Zsófia je osvojila brojne stipendije pri čemu treba istaknuti stipendiju centra Herbert von Karajan Centrum iz Austrije, kao i Zaklade Dr. Robert und Lina Thyll Dürr iz Švicarske.
Jedan od njezinih jedinstvenih projekata je duo anDanzas, osnovan 2008., s bečkom plesačicom stepa Sabinom Hasicka. Klasična gitara i step kao ritam udaraljki stapaju se u očaravajući prikaz zvuka i energije te stvaraju jedinstvenu koncertnu izvedbu intimne komorne glazbe, kompleksno jednoglasje kao i moćne erupcije visoke brzine.
Producent njezinog samostalnog CD-a ”Music Box“ iz 2008. Preiserrecords također je izdao njezin prvi CD „evocacion“ iz 2005., koji izvodi Duo AgiLeo s flautisticom Danielom Lahner.
Natjecanja:
1995. 1. nagrada, North London Musical Festival
2000. primljena na Menuhin Organisation, Live Music Now
2001. 2. nagrada, Concorso Internazionale Giovani Concertisti, Rim
2002. 2. nagrada, Verdi Note, Rim
2002. posebno priznanje, Forum Gitarre, Beč
2005. 1. nagrada, Concorso Internazionale Val Tidone, Italija
2005. 1. nagrada, Niccoló Paganini Wettbewer u Parmi, Italija: Duo AgiLeo /flauta-Daniela Lahner/
2006, 2. nagrada, Concorso Europeo di Chitarra Classica, Nagrada Enrico Mercatali u Gorici, Italija
2006. 1. nagrada, Premio Enrico Mercatali u Gorici, Italija: Duo AgiLeo
2006 3. nagrada, 8. Concurso de Guitarra Clássica de Sernancelhe, Portugal
2008 2. nagrada, 6. Međunarodno gitarističko natjecanje J.K. Mertz u Bratislavi,Slovačka
Cijena ulaznice za koncert iznosi 60 kuna, a ulaznice se mogu kupiti na slijedećim prodajnim mjestima: Turistička agencija Kastavea (Kastav), Kartomat Rijeka, Turističko informativni centar Rijeka, New Sound – Matulji, i online na www.kulturaplus.com.
Zsofia Boros – Cielo abierto

Nikola Cvjetović / Liburnija.net
Vezane vijesti:
VIDEO: 14. Internacionalni festival gitare @ Kastav
___________________________________________________________________________________________
Portal Liburnija.net; Vaše novosti iz Liburnije – Opatija, Kastav, Matulji, Lovran i Mošćenička Draga

error: Content is protected !!