VIDEO: Posmrtna moda Tajči Čekade otvorila Galeriju Varuna

tajci_vep_sm…nakon otvaranja Etno zbirke, Veprinac je postao bogatiji za još jednu ”kulturnu meku”…
…otvorenje nove galerije popratilo je dvjestotinjak posjetitelja…

Veprinac – Opatijska je kulturna scena od ovog vikenda bogatija za još jednu galeriju, i to smještenu u srcu starog grada Veprinca. Galeriju Varuna pokrenula je istoimena udruga, a otvorio ju je u subotu performans riječke umjetnice i kreatorice Tajči Čekada nazvan ”Post Mortem High Fashion”.
Interes za ovu veprinačku kulturnu oazu bio je golem, jer posjetitelja je bilo dvjestotinjak, ili dvostruko više nego što ih je prostor uspio primiti. Ideja performanca temelji se na sagledavanju smrti, odnosno običaja da se za pogreb uvijek čuva najbolja odjeća, a izvedbu Tajči Čekade pratila je i izložba fotografija i video-zapis Tomislava Nakića Alfirevića, koji prikazuju isti taj performans snimljen u drugom prostoru.
Uz performans Tajči Čekade, na otvaranju Galerije Varuna postavljena je i izložba fotografija Tomislava Nakića Alfirevića, koji je dokumentirao raniju izvedbu tog istog performansa u prostoru Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka. Alfirević je tom prilikom snimio i video koji je također prikazan na otvorenju galerije.
Fotografije će se moći razgledati do kraja siječnja, kada će ustupiti svoje mjesto novim izložbama – do kraja godine u galeriji će svoje radove prezentirati Refik Saliji Filko, Ivo Matošić, Željko Kranjčević Winter, Damir Čargonja Čarli i mnogi drugi.
tajci_vep_publika
Post Mortem High Fashion_Tajci Cekada_2012

Nikola Cvjetović / Liburnija.net
Jevkić Damir / Mojarijeka.hr

error: Content is protected !!