VIDEO: Predstavljen opatijski Kulturno-turistički centar vrijedan 36 milijuna kuna @ FEN

prezentacija_kuturno-turisticki_centar

Centralni dio prostora činit će dvorana s pozornicom veličine 200 ‘‘kvadrata’‘ i gledalištem s kapacitetom od 500 sjedećih mjesta.

Opatija – Glumci, redatelji i kazališni djelatnici koji sudjeluju na Festivalu neovisnih kazališta u Opatiji imali su jučer poslijepodne ekskluzivnu priliku vidjeti predstavljanje novog opatijskog Kulturno-turističkog centra.

Kako je objasnio stručni suradnik u odjelu za prostorno planiranje Grada Opatije Tomica Štivić, vrijednost Centra koji će se graditi na lokaciji nekadašnjeg kina iza hotela Imperial je 36 milijuna kuna i raspolagat će s 4.500 ‘‘kvadrata’‘ prostora, na četiri etaže. Centralni dio prostora činit će dvorana s pozornicom veličine 200 ‘‘kvadrata’‘ i gledalištem s kapacitetom od 500 sjedećih mjesta. Uz to, u prizemlju će biti smješten noćni klub, dok će prvu etažu sačinjavati polivalentni hol koji će se, prema potrebi, moći pregrađivati i pretvarati u male dvorane, ili služiti kao izložbeni prostor.

Fernando Kirigin

Fernando Kirigin

– Prema onome što sam dosad vidio, FEN-u su i ove godine zagarantirane nagrade, a vjerujem da će najveća nagrada njegovim sudionicima biti novi kulturno-turistički centar. Dosad smo dobili lokacijsku dozvolu za ovaj objekt smješten iza hotela Imperial, na lokaciji nekadašnjeg kina, a sada dovršavamo projektnu dokumentaciju i očekujemo da ćemo kroz dva mjeseca dobiti i građevinsku dozvolu. To bi značilo da bismo do kraja godine mogli ‘‘zabiti prvu lopatu’‘ na gradilište, i nadamo se da bi vas novi prostor za ‘‘feniranje’‘ mogao dočekati za 5. izdanje Festivala neovisnih kazališta, kazao je zamjenik opatijskog gradonačelnika Fernando Kirigin, dok je ravnateljica Festivala Opatija Rajna Miloš dodala da je i FEN, koji se nametnuo na nacionalnoj razini kao iznimno relevantan festival, dao svoj doprinos osvješćivanju koliko je Opatiji potreban pravi kazališni prostor.

Predstavljanju projekta opatijskog Kulturno-turističkog centra svjedočili su i priznati djelatnici hrvatske kazališne scene.

– Kao mlada glumica ja sam igrala još u starom kinu Imperial na čijem će se mjestu sada izgraditi ovaj prekrasni objekt, nosim još uvijek u nosnicama miris toga starog kina. Uistinu, ne mogu dočekati da se ostvari ovaj san svih nas umjetnika koji godinama i desetljećima radimo u Opatiji, gdje smo svjedočili svakakvim situacijama zbog nedostatka infrastrukture. Kada se vidi koliko je to programa, kakvi sve programi idu i koliki je interes ljudi, onda je jasno koliko je važno što je Grad Opatija to prepoznao i da će u ovome mandatu biti dovršen ovaj izniman projekt koji će gradu omogućiti da iz 19. stoljeća iskorakne u 22. stoljeće, kazala je Vitomira Lončar.
Zadovoljstvo nije krila niti njena kolegica Slavica Knežević.

– Ja sam oduševljena. Presretna sam i jedva čekam da se to dogodi. Uvijek smo se radovali doći u Opatiju iako je to bilo u nekim izbama u Adriaticu koji nije namijenjen kazalištu nego kongresima, ali nama je bilo dovoljno. I svi su hrlili u Opatiju. A sada, to će biti pokolj, svi će se gurati da dođu ovdje.

Voditelj kazališta Mala scena iz Zagreba, Ivica Šimić, kazao je kako će ovim projektom Opatija postati regionalno kulturno središte.

– To je uzbudljivo, svjedočiti nastanku ovakvog projekta, a pogotovo nama koji se bavimo kazalištem i koji dosad nismo imali adekvatan prostor gdje bismo mogli izvoditi naše predstave. Mislim da je ovo velika stvar koja prelazi granice Opatije, jedna od većih i ohrabrujućih inicijativa u kulturi u Hrvatskoj, koja svima koji se bave kazalištem daje jak vjetar u leđa, zaključio je Šimić.

Davor Žic / PodUčkun.net
Foto: A. Saška Mutić

error: Content is protected !!