[VIDEO] Prenamjena Doma u Rukavcu u ‘Dnevni boravak za umirovljenike’ privodi se kraju

– Radi se o dva velika multifunkcionalna prostora koji će biti svojevrsne dnevne sobe koje se mogu koristi u brojene namjene. Osim spremišta i ostalih popratnih prostorija u domu se nalazi i kuhinja opremljena po HASAP standardima koja će, osim korisnicima, na usluzi biti i široj zajednici, dodala je Rechner Šustar, ispred studia Rechner koji ej bio zadužen za projekt. Detalje provjerite u priloženom videu…

Ira Rechner Šustar i Eni Šebalj

Matulji – U društvenom doma Rukavac završeni su svi potrebni građevinski radovi na uređenju prizemlja za prihvat programa ‘Dnevnog boravka za umirovljenike’ koji će se odvijati u ovom prostoru, poručile su na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji Eni Šebalj, zamjenica načelnika i Ira Rechner Šustar arhitektica i vlasnica studia Rechner.

– Prostor je uređen sredstvima Proračuna Općine Matulji, a u njega je za sada utrošeno 1,2 milijuna kuna. Ono što sada sijedi je nabavka namještaja i opreme i vjerujemo da će sve biti gotovo do konca svibnja kada će ovaj prostor moći započeti sa svojom funkcijom. Važno je napomenuti da smo projekt dnevnog boravka za stare same i nemoćne, ali i za programe aktivnih umirovljenika osmislili kroz projekt pod nazivom“ Aktivni umirovljenici dugovječni stanovnici“ pripremili ga i prijavili na EU Fondove te osigurali umirovljenicima 2 milijuna kuna za niz programa i aktivnosti. Nešto više od 50% otpada na program dnevnog boravka u kojem će moći boraviti zaista svi oni sam stari i nemoćni koji ne mogu iz nekog razloga biti sami doma i kojima je potrebna 11 satna skrb njihove obitelji prilikom odlazak na posao moći dovesti u dnevni boravak i biti sigurni da će biti adekvatno zbrinuti budući da će tu biti zaposlen jedan zdravstveni djelatnik koji će voditi računa o zdravstvenoj njezi i vježbama te jedan voditelj raznih dnevnih aktivnosti. Tako moći će najveći dio dana provesti aktivno sa svojim vršnjacima a popodne i vikende provoditi sa svojim obiteljima .Mislim da je ovo izuzetno dobar program, našim ljudima teško je otići u dom, a ovo pruža jedno vrlo kvalitetno rješenje koje zadovoljava svih, poručila je Šebalj i dodala da će program biti besplatan osim što će korisnici morati platiti prehranu koju nismo uspjeli uklopiti u projekt.

– Projekt je potpisan negdje tijekom studenog. Držali smo se strogih epidemioloških uputa, svi znamo da niti domovi nisu bili otvoreni i da je upravo ova populacija umirovljenika najugroženija, no dolaskom ljeta i veće procijepljenosti penzionera mislimo da bi projekt mogao zaživjeti punom parom. U program smo stavili i niz programa za aktivne umirovljenike koji će se događati u popodnevnim satima kako u ovom prostoru ali ćemo ga nastojati približiti i na terenu kako bi programima pokrili sav naselja od Matulji do Rupe. Mislim da smo uspjeli povući zaista velika sredstva i osmisliti veliki broj programa i da su umirovljenici pokriveni kao nikad do sad financijski ali i programski što me posebno veseli. Općina je odradila dio svog projekta na umirovljenicima je sada za zasuču rukave i te programe krenu realizirati jer o njihovoj aktivnosti ovisi koliko će se rezerviranih sredstava i zaista povući i opravdati. Do sada to epidemiološke mjere nisu omogućavale, važno je za svaki program prijaviti ga i konzultirati se s epidemiologom tako da sada kreće onaj dio programa koji ovisi o aktivnosti umirovljenika, a mislim da nam ovaj ljetni period pruža velike mogućnosti. Što se tiče Općine Matulji mi nastavljamo dalje. Na fondove EU prijavili smo i uređenje Bivše ambulante Jušići također za program dnevnog boravka. Nadamo se povlačenju sredstava za ovu investiciju koja će koštati nešto više od 8 milijuna kuna .Time će umirovljenici dobiti zaista dva kvalitetna prostora što imaju u malo kojem gradu ili Općini, a vjerujem da će zaživjeti s obzirom na iskaz interesa. Svi koji to još nisu učinili mogu ispuniti obrazac na web stranicama Općine kao i na porti Općine Matulji, dodala je Šebalj.

Ira Rechner Šustar pojasnila je kako je prostor projektiran, a kako se radi o unutrašnjem uređenju zgrade koja je postojeća, smatra da se uređenje dobro uklopilo.

– Radi se o dva velika multifunkcionalna prostora koji će biti svojevrsne dnevne sobe koje se mogu koristi u brojene namjene. Osim spremišta i ostalih popratnih prostorija u domu se nalazi i kuhinja opremljena po HASAP standardima koja će, osim korisnicima, na usluzi biti i široj zajednici, dodala je Rechner Šustar, ispred studia Rechner koji ej bio zadužen za projekt.

error: Content is protected !!