VIDEO: Pust 2014. – Mučićevi zvončari u posjetu Županiji

Arhiva: Mučićevi zvončari...

Arhiva: Mučićevi zvončari…

Osamdesetogodišnji Vjekoslav Slavić, najstariji član Mučićevih zvončara, zahvalio se u ime cijele grupe na financijskoj potpori koju Primorsko-goranska županija pruža u održavanju tradicije zvončarstva, a u znak zahvale zvončari su županu poklonili skulpturu zvončara. U nastavku teksta pogledajte video isječak iz prošlog stoljeća, točnije iz 1976. godine.

mucicevi_zvoncari_pgz

Rijeka – Peto godišnje doba, vrijeme karnevala, u sjedištu Županije danas su najavili predstavnici Mučićevih zvončara. Riječ je o jednoj od brojnih grupa zvončara s područja Primorsko-goranske županije koja godinama njeguje bogatu tradiciju zvončarstva, prenoseći je i na nova pokoljenja. Tako je u Mučićevim zvončarima danas aktivno 30 odraslih i 15 malih zvončara koji tijekom mesopusta odlaze na svoje tradicionalne pohode po mjestima liburnijskog krasa, u kojima prolaze i po 30 kilometara.

Zvončare je primio župan Zlatko Komadina sa suradnicima, ističući kako je upravo tradicija zvončarstva, koja je uvrštena i na UNESCO-vu listu kulturne baštine, nešto što nas razlikuje od drugih i po čemu je ovaj kraj jedinstven u svijetu. Osamdesetogodišnji Vjekoslav Slavić, najstariji član Mučićevih zvončara, zahvalio se u ime cijele grupe na financijskoj potpori koju Primorsko-goranska županija pruža u održavanju tradicije zvončarstva, a u znak zahvale zvončari su županu poklonili skulpturu zvončara.

mucicevi_zvoncari_pgz_1

A povijest nas ‘podsjeća’ da pokle II. svetskega rata zbralo se j’ nekoliko zvončari od Mučić, Permani, Ružić, Pojan, Jurdani, Jušić i još nekeh mesti i oprtili zvonci. Od 80-teh let Mučićevi zvončari gredu od Permani preko Ružić, Pojan, Stare pošti i Malega Brguda na Veli Brgud, po šume daje do Zaluk, Brežac, Puži, Varljeni, Mučićeve ravni i pred škuro zadnje kolo store pul Permani. Užanca se j ‘zadržala i do današnjeg dana, pa na Pusnu nedeju š njimi okole gredu i maškare. Parte okol 8 ur jutro od Mučićeve ravni okol Jurdanić, Javora do Štranjgi i na marende su okol 11 ur v Rukavce. Po Mihotićeh pridu do Matuj i onda nazgorun do Frlanije i Rubeš. Obed je okol 3 ure pul Spinčić, potle kega se gre okol Vlahovega Brega i Jušić do Permani. Z velemi zvončari gredu i mići zvončarići, i to celi đir, pa ni straha da će se užanca zatrt.

U nastavku teksta pogledajte video isječak iz prošlog stoljeća, točnije iz 1976. godine.

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!