VIDEO Pust 2019. – Predstoji nam sedam šetemana pusnog veselja @ Matulji

VIDEO Pust 2019. – Predstoji nam sedam šetemana  pusnog veselja @ Matulji

Zvončarski pohodi tradicionalno započinju Pohodom Rukavačkeh zvončari na Zvoneću koji je ove godine planiran za 27. siječnja

Program Pusta u Općini Matulji začinit će i programi na „Staroj Pošti“ koja svake subote organizira pusni tanci u „Pusnoj štali“ uz Lady Lunu.

Program Pusta u Općini Matulji začinit će i programi na „Staroj Pošti“ koja svake subote organizira pusni tanci u „Pusnoj štali“ uz Lady Lunu . U suradnji s Općinom Matulji „Stara Pošta“ organizira i izdvojene etno programe Zvončarske muzejske zbirke pod nazivom „Maškarani šušur“ i to također va Pusnoj štale svake druge subote od 16 do 20 sati. Bit će tu izložbi fotografija, radionica izrade pusneh rožic, demonstracija vezivanja zvonci, demonstrirat će se spravljanje pusnih delicija koje će se i degustirati, a bit će tu i mala maškarana škola Pojki po starinski za svu djecu školskog uzrasta.

Matulji – Općina Matulji kao najpusna Općina i ove godine organizira te je pokrovitelj niz zanimljivih programa s ciljem očuvanja starih tradicijskih vrijednosti pusnih običaja. Oglašavanjem prvega antonjskega roga na Zvonećoj i ove godine započeo je Pust za najveći dio Općine Matulji, ali i Kastavšćine i Liburnije.

Dogovorom predstavnika svih zvončarskih grupa ove će godine općinski načelnik ključeve Općine predao je na Zvonećoj na samu Antonju. Iza Antonje u subotu 19. siječnja u 12 sati u centru Matulji održat će se 10. Rally maškaranih oktanaca Halubje – Liburnija 2019.

– Zvončarski pohodi tradicionalno započinju Pohodom Rukavačkeh zvončari na Zvoneću koji je ove godine planiran za 27. siječnja. Zvončarska muzejska zbirka i ove se godine tradicionalno uključuje u veliki nacionalni program „Noć muzeja“ i to u petak 1. veljače kada već od 20 sati program kreće s otvorenjem izložbe „Zvončar u fokusu“, a bit će tu i raznih natjecanja, degustacije, plesa i poezije pa svi koji žele dobar muzejski program s pusnim štihom svakako moraju posjetiti Rukavac. Pohod Frlanskih zvončara pada u subotu 2. veljače, a dan kasnije Zvonejski zvončari uzvratit će pohod Rukavčanima. 9. veljače na Munama u sklopu Miće zvončarske smotre ugostit će najmlađe zvončare na kojima tradicija ostaje i to od 11 do 14 sati, a domaćini Munski zvončari pobrinut će se za pravi pusni ugođaj. 10. veljače uslijedit će Pohod zvončara Vlahovega Brega na Korensko, a istoga dana Mučićeveh zvončari imat će svoj pohod na Brgud. Brgujski zvončari uzvratit će pohod Mučićeven 24. veljače, a u tjednu povodom Dana Općine održat će se i Pusni četrtak pul Princip i to 28. veljače kada će neformalno zvoniti svi zvončari koji to žele po selima Mjesnoga odbora Principi. Istoga dana Brežanski zvončari imaju svoj pohod Frančićen. Općina Matulji zasigurno ima najveseliji Dan Općine budući da svake godine pada na Pusnu sobotu koja će se ove godine održati 2. ožujka kada će centar Matulji ispuniti oko 1.500 zvončara i maškara te negdje oko 5.000 posjetitelja koji će moći uživati u bogatom glazbenom programu te ostaloj pusnoj ponudi. Pohod Mučićeveh zvončari uslijedit će 3. ožujka dan nakon Zvončarske smotre, najavila je Eni Šebalj, zamjenica općinskog načelnika.

Na Pusni pondejak, 4. ožujka održat će se Pohod Brežanskeh zvončari po Bregeh te Pohod Rukavačkeh zvončari po Kućeloven komune.

– 5. ožujka na Pust svi će moći uživati sa zvončarima na Pohodu Rukavačkeh zvončari po Rukavce; Pohodu Zvonejskeh zvončari po Zalukah i Zvonejsken komune; Pohodu Munskeh zvončari po Žejanah i Maleh i Veleh Munah te Pohodu Žejanskeh zvončari na Male i Vele Muni i po Žejanah, dodala je Eni Šebalj te istaknula da će zvončari u slučaju kiše nove termine zvončarskih pohoda objaviti putem medija te svojih ili Općinskih Internet stranica. Pepelnica stiže tek 6. ožujka no iako je Pust ove godine zaista dug pozivaju se svi pusni ljudi da iskoriste svaki trenutak ovog najveselijeg dijela godine, zaključila je Eni Šebalj.

 

 

error: Content is protected !!