[VIDEO] Rasterećenje prometa i poboljšanje javnog prijevoza u fokusu programa NL Eni Šebalj

U planu je gradnja kilometar ceste kroz turističko stambenu zonu Pavlovac kako bi se ova zona razvila u smjeru namijene, rezimirala je Šebalj.

Matulji – Općina Matulji je na sjecištu važnih prometnih pravaca, jedna je od Općina s najvećim brojem obrtnika i poduzetnika, ima veliki broj ljudi. Sve su to razlozi velikih prometnih gužvi, ali i pokazatelj da se u Matuljima puno toga događa, istaknula je Eni Šebalj, nezavisna kandidatkinja za općinsku načelnicu i ‘dodala da je svima jasno da gužvu u Matuljima nije moguće riješiti jednim rotorom’.

– Prometno rješenje višeslojan je proces i zato je u našem planu nastaviti raditi na rasterećenju centra Matulji i to kroz nekoliko ciljeva u suradnji s Hrvatskim cestama rekonstruirati raskrižje prema Kastavskoj cesti kod slastičarne za što postoji projekt, zatim u suradnji s Hrvatskim cestama radimo novu cestu kroz ‘Trgovačko Opatija“ dok ŽUC preuzima rekonstrukciju ceste ‘od Opatija trgovačkog’ do Mihotići, a naš cilj bit će rekonstrukcija stare županijsku cestu ispred Hangara u jednosmjernu ulicu s trotoarom. Također, cilj nam je o da Općina Matulji će izgradi prometnicu od vrha Tošine (kod Mikulića) do Hangara kao i nastavak izgradnje ceste ispod Školske sportske dvorane do Inine benzinske stanice, odnosno kroz bivši Istok. Upravo je potpisan početak radova na Čvoru Trinajstići, a zalagat ćemo se da se u sklopu izgradnje druge trake autoceste Tunel Učka-Matulji što prije sagradi novi izlaz na rotor kuk iz smjera Rijeke kako bi se ukinuo semafor. Svi ovi zahvati dati će konačno rasterećenje i veću protočnost prometa kroz Matulji, poručila je Eni Šebalj te napomenula da im je u planu ‘u suradnji s Hrvatskim i županijskim cestama nastaviti ulaganja u sanaciju cesta i nogostupa na dionicama Matulji – Jušići; Brešca – Brgud; Mučići – Brešca i drugima te inzistirati da se na tim cestama naprave nogostupi radi sigurnosti svih građana posebno djece, ali i rekonstrukcija svih raskršća od Jušići do Rupe’.

– U planu je gradnja kilometar ceste kroz turističko stambenu zonu Pavlovac kako bi se ova zona razvila u smjeru namijene, rezimirala je Šebalj.

– Kako je rasterećenje prometa povezano i s javnim prijevozom na području Općine zalagat ćemo se za bolji i funkcionalniji javni prijevoz. Što boljom suradnjom s Hrvatskim željeznicama koje projektiraju drugi kolosijek do Matulji i rekonstrukciju postojećeg kolosijeka do Šapjana poduprijet ćemo ulaganje u željezničku infrastrukturu, sagraditi parkirališta uz željezničke stanice od Matulji do Šapjana kako bi građani Općine a parkiralištima ostavili automobile i nadzemnim metroom grada-brzom željeznicom u samo par minuta stigli do Rijeke i tako rasteretili sam centar. Po pitanju autobusnog prijevoza zalagati se za drugačiji autobusni režim koji bi uključio zgibni autobus do Permani, a male autobuse ili kombije iz Matulji prema Bregima i Rukavcu, a iz Permani do Zvoneće, Žejana i Muna; drugim pravcem do Brešca, Brguda i trećim pravcem do Rupe-Šapjana, Pasjaka i Brdca, poručio je Arsen Sušanj, kandidat za zamjenika općinske načelnice.

 

error: Content is protected !!