VIDEO: Razgovor – Mladen Kušec: Nisam pametniji od djece, samo malo iskusniji @ Opatija

Mladen Kušec

Mladen Kušec

Mladen Kušec rođen je u Zagrebu, a živi i radi po cijeloj Hrvatskoj. I kada piše i kada razgovara s djecom na hrvatskom radiju ili televiziji, njegova su tema djevojčice i dječaci, mame i tate, koji nikada nemaju dovoljno vremena za sebe i jedni za druge.

Opatija – Gost ovogodišnjeg Festivala neovisnih kazališta bio je Mladen Kušec, pjesnik, pripovjedač, publicist i novinar, najpoznatiji po tome što od ”malih ljudi” s lakoćom izvlači ”velike misli”. Mladen Kušec rođen je u Zagrebu, a živi i radi po cijeloj Hrvatskoj. I kada piše i kada razgovara s djecom na hrvatskom radiju ili televiziji, njegova su tema djevojčice i dječaci, mame i tate, koji nikada nemaju dovoljno vremena za sebe i jedni za druge. U svojim razgovorima s djecom, Kušec to pokušava promijeniti uz pomoć svojih popularnih radio i tv emisija, Tonkice Palonkice frrr…, Bijelih vrana, Hihotića, Patuljaka koji pojma nemaju, Sedmog vjetra, uz pomoć Ivančice i Spavala iz ”Plavog kaputića” pozdravljajući ”Dobar dan”… i preko brojnih kazališnih predstava.

Kako Mladen Kušec vidi FEN?
– Sve ovo skupa ima vrijednost i držim da je lijep događaj. Ovdje ima puno vrhunskih glumaca, puno djece i mladih, a to je za mene sreća. I ja sam snimio na FEN-u seriju emisija za HRT. Drago mi je da me Rajna Miloš, selektorica festivala, pozvala. Hvala bogu da se događa, da postoji. Čujte, pet godina, lijepi susreti i događanja ostaju u predivnim sjećanjima. Možete li zamisliti koliko takvih sjećanja ima FEN? Nadam se da će doživjeti moje godine.

mladen_kusec_razgovor_2016_fen_opatija (1)

Jesu li djeca danas dovoljno u kazalištu?
– Djeca su vam i sada u kazalištu, a ako nisu onda su krivi ili oni u školi ili roditelji. Moj unuk ide na sve predstave koje mi možemo platiti, i imam unuku od 15 godina koja ne propušta HNK balet jer je kao mala krenula u kazališta i otkrila čudan svijet koji potpuno ne razumije, straši je i koji joj izaziva trnce. Oni su nakon predstave svi u malom čudu. Ušli su u jedan novi svijet.

Koja je Vaša tajna dobre komunikacije s djecom?
– Ovo je ozbiljna tajna, moja tajna je Bijela vrana, moja emisija, ide 44 godine. Nikad je nitko nije napravio, ide svaki četvrtak ujutro i navečer. To što ja dobivam od te djece, to se ne može riječima opisati. Znaju mi zvoniti telefoni, ljudi pitaju kako vam se ta djeca otvaraju? Jednostavno je, ja ne postavljam pitanja, kako ti je ime, tko si ti, odakle si, kakav si u školi…To su za mene strašna i bezvezna pitanja jer dijete gdje god dođe, svi ima postavljaju ta pitanja. Moja tajna je da ih ja slušam i onda kao da sam njihov vršnjak ja se uključim u njihov razgovor, ili čak pojedinca kad ga slušam dok razgovara s nekim i ja prihvatim njihove razgovore. Onda idu moja pitanja. Nisam pametniji od djece, ja sam samo malo iskusniji. Imam unuka od 3 godine, mali Jakov. To dijete je za nas izvor saznanja, prepoznajemo u njemu neka davna vremena. Pustimo ga i mi nađemo igru, pitanja i razgovore da ga izvučemo i da se posveti ljudima koji imaju nos, uši…

Poruka odraslima?
– Molim svakog tko ima djecu i unuke da se ne povlače. Djedovi su se povukli, daleko su od kompjutera i modernih sredstava kojima djeca upravljaju kao mi sa olovkom davno. Njima je to olovka sada. Ne smijete im to braniti, možete zajedno s njima krenuti u taj svijet i nastaviti druženje… A kada to završite, onda svi u kazalište!

Davor Žic / PodUčkun.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net