VIDEO RAZGOVOR Sonja Vlah: ‘Planova imamo puno, ali ne znam koliko imamo vremena’

Korona je uvelike utjecala na njihovo djelovanje, a što je još Sonja podijelila s nama provjerite u priloženom video isječku…

Matulji – Sonja Vlah, predsjednica Udruge umirovljenika Općine Matulji podijelila je s nama brojne novosti koje su matuljski penzići pripremili za naredni period. Udruga broji oko četiristo aktivnih članova i vrlo je aktivna. Osim što se se uključuju u sve programe Općine Matulji i održavaju kreativne i sportske radionice te plesna škola. Aktivni su i na Zvončarskoj smotri gdje su zaduženi za prehranu i na Danima zdravlja Općine Matulji gdje plasiraju svoje tradicionalne slastice. Kroz svoje djelovanje njeguju stare običaje i čakavštinu. Jednom mjesečno održavaju čakavske večeri na kojima se čita i pjeva. Svake godine 21. veljače obilježavaju Dan materinjeg jezika, a ove godine su po prvi put obilježili i Europski dan jezika. Nažalost su epidemiološke mjere već stupile na snagu pa je sve prošlo u mirnijem tonu. Korona je inače uvelike utjecala na njihovo djelovanje.

Više ne održavaju školu plesa, nemaju druženja ne odlaze na izlete i to im jako fali. „Aktivni umirovljenici – dugovječni stanovnici” program je koji su aplicirali za europske fondove te im je odobreno gotovo dva milijuna kuna. Taj novac im je odobren za program dnevnog boravka za slabije pokretne i nepokretne članove. Sonja Vlah smatra da će se tako još više penzionera uključiti jer će biti omogućeno slabije pokretnim i nepokretnim penzionerima da se uključe. Korisnici će u dnevnom boravku moći doći ujutro i otići popodne. Tamo će imati doktora, fizioterapeuta i radionice prema mogućnosti korisnika. Fizioterapeut će voditi vježbe, bit će i tečaj stranog jezika, informatike.

– ‘Planova imamo puno, ali ne znam koliko imamo vremena’, objašnjava Sonja Vlah, ‘ali nešto što nam je dosta bitno je da pokušavamo uključiti i mlade, da im prenesemo naše znanje pa se možda i naša tradicija uspije održati’.

error: Content is protected !!