[VIDEO] S dolaskom hladne fronte topovi u akciji – Započelo je zasnježavanje Platka

Cijeli sustav je projektiran da zasniježi stazu u roku od 72 do 96 sati, odnosno da umjetnim snijegom u debljini od 40 centimetara prekrije 115 tisuća kvadrata…

Alen Udović, direktor Goranskog sportskog centra

Platak – Promjenu vremenskih prilika i kraj dosadne južine, osim ljubitelja aktivnosti na snijegu, s nestrpljenjem su dočekali i djelatnici Goranskog sportskog centra koji su krenuli u zasnježivanje Platka. Naime, kako je ove zime Platak zbog okolnosti uzrokovanih pandemijom korona virusa postao najpoželjnija skijaška destinacija, brojni ljubitelji snježnih radosti sa zebnjom su ispratili topljenje snijega i temperature u plusu koje su ‘vladale’ posljednjih tjedan dana.

– Nakon više od tjedan dana izrazito toplog vremena i velikih količina kiše napokon smo dočekali niske temperature kako bi mogli krenuti u proces zasnježenja. Naravno, pričekali smo i dugoročnu prognozu koja naredna dva tjedna predviđa povoljne vremenske prilike i mogućnost nastavka sezone. Još nas je sinoć dočekala temperaturu u plusu, da bi se tek kroz noć spustila ispod nule, istaknuo je Alen Udović, direktor Goranskog sportskog centra te dodao da su prošlog petka topovi stavljeni na pozicije dok su jučer odrađene pripremne radnje pokretanje sustava i kontrola opreme.

Također, istaknuo je da priprema kvalitetne podloge ovisi o brojnim parametrima.

– Potrebno je nabaciti barem 40 cm snijega na cijelu površinu staze, što se ne može napraviti u jedan dan. Naime, treba pripremiti sustav koji od jezera preko pumpaone, rashladnih tornjeva, cijevi od topova i samih topova može proizvesti dovoljno umjetnog snijega za prekrit površinu od 115 tisuća kvadrata. Uvjeti o kojima ovisimo su temperatura tla i zraka, zatim vode u jezeru te vlažnost zraka, ali i jačina vjetra. Primjerice danas imamo adekvatnu temperaturu zraka, ali svi ostali parametri su povišeni, a vlažnost zraka je između 97 i 99%, dodao je Udović.

Iako je tijekom prijepodneva bilo i nešto prirodnog snijega, iz Goranskog sportskog centra ističu da je podloga od umjetnog snijega kvalitetnija i otpornija.

– Snijeg koji mi proizvodimo isključivo od kišnice je 100% prirodan, ali je 7 do 12 puta kompaktniji i puno izdržljiviji na sve uvjete. No, kako se radi o velikoj površini koja pokriva stazu Radeševo 1 i pokretnu traku Radeševo, u idealnim uvjetima moći će se skijati ove nedjelje, ali zbog prognoze koja najavljuje jaku buru s olujnim i orkanskim udarima, realnije je očekivati ponedjeljak ili utorak, napomenuo je Udović koji je dodao da je osim zasnježenja potrebno i razvlačenje snijega po cijeloj stazi, zatim peglanje staza, postavljanje zaštitne mreže i priprema žičare.

– Što se tiče vremenskih uvjeta u narednim danima najviše problema mogla bi nam zadati olujna bura. Trenutno je podnošljivo, pogotovo kada se uzme u obzir da do jačine od 20 km/h imamo prihvatljive gubitke, do 50 km/h granične, a sve iznad toga proizvodi velike gubitke koji su neprihvatljivi i gotovo je nemoguće akumulirati snijeg na podlozi, rezimirao je Udović te dodao da je južina na žalost isprala snijeg s ostalih staza pa trenutno nemaju uvjeta za njihovo otvaranje.

Video: Platak Style

error: Content is protected !!