VIDEO: Škola potresujke @ Matulji

potresujka…od 5. studenog do 17. prosinca, održat će se još jedna po redu ”škola potresujke” u Hangaru…
…potresujka se pleše na usko i ima jedan statičan korak te se plešu dva kratka koraka, pa jedan dugi…
…ove godine ekipa HRTa snimati će dokumentarni film…

Matulji – Od 5. studenog do 17. prosinca, održat će se još jedna u nizu, ‘Škola potresujke’ u matuljskom Hangaru.
Tijekom održavanja tečaja prošle godine, svake subote u Hangaru je bilo od 60 do 130 sudionika, no jedan od motiva za odlazak na tečaj svakako će biti snimanje dokumentarnog filma od strane Hrvatske radio televizije. Danas već autohtoni ples našeg kraja, potresujka, pleše se na cijeloj Liburniji za vrijeme pusta kao i na raznim ostalim feštama.
Danas već autohtoni ples našeg kraja, potresujka, pleše se na cijeloj Liburniji za vrijeme pusta kao i na raznim ostalim feštama. Iz kojega točno kraja ovaj ples dolazi ne zna se, ali ono što se zna jest da se pleše uz slovensku glazbu. Što se tiče povijesti plesa u našemu kraju, potresujka se najprije počela plesati na području Rukavca i Zvoneća ,a nešto kasnije se proširila na prostor svih sela koje čine Općinu Matulji. Potresujka se pleše na usko i ima jedan statičan korak te se plešu dva kratka koraka , pa jedan dugi, a nakon toga svatko doda nešto svoje. Posebnost ovoga plesa jest i u tome da svako ”selo pleše na svoj način” uz minimalne promjene u koraku.
Također, ovogodišnni ‘partner’ Škole potresujke je oštarija ‘Štacion’ u kojoj će se moći probati i posebni ‘potresujka meni’.
Tomi Kresevič i Ivana Marčelja – Potresujka

Serena Calderara / Liburnija.net

error: Content is protected !!