VIDEO: Solo Positivo Film Festival donosi ‘crvenih tepih’ i glazbene dokumentarce @ Opatija

solo-positivo_film_festival_2015 (1)

Osim samih filmova, Solo Positivo Film Festival imat će i brojne kvalitetne koncerte, a događanja će se održavati po čitavom gradu – uz Ljetnu pozornicu koja se može pohvaliti najvećim platnom u Europi, lokacije za programska događanja bit će perivoj Umjetničkog paviljona Juraj Šporer, Villa Angiolina te nekoliko ”skrovitih” mjesta uz more.

Opatija – Solo Positivo Film Festival – već renomirano međunarodno događanje posvećeno prvenstveno glazbenim dokumentarcima – predstavljeno je jučer javnosti prvi puta pod novim imenom. Naime, nakon pet godina uspješnog održavanja Starigrad Paklenica Film Festivala, koje su obilježili izvrsni glazbeni dokumentarci i ”pozitiva” na svim razinama, pokretači i organizatori festivala odlučili su promijeniti ime festivala u Solo Positivo Film Festival, a uz to i preseliti festival u Opatiju gdje će se održati u razdoblju od 1. do 6. kolovoza.

solo-positivo_film_festival_2015 (3)

– Nije to bila nimalo laka odluka nakon svih fantastičnih trenutaka proživljenih u Paklenici no tu dobru i pozitivnu energiju koju smo otkrili prije pet godina u Paklenici sada smo pronašli u Opatiji. Iznimno velik broj poznatih lica protutnjao je u proteklih godina Pakelnicom, a očekujemo da će tako biti i u Opatiji, kao i Omišlju u kojem ćemo imati reviju filmova pobjednika festivala, kazao je na predstavljanju Solo Positivo Film Festivala direktor festivala Admir Ćulumarević.

Najavio je da je ovogodišnji selektor glavnog programa festivala, koji čini 10 cjelovečernjih i 10 kratkih glazbenih dokumentaraca, redatelj Zoran Pezo. U sklopu Solo Positivo Film Festivala zemlja partner festivala ove godine je Bosna i Hercegovina, a poznato je da će se prikazati film ”Orkestar” Pjera Žalice kojeg poznati redatelj stvara već gotovo šest godina.

Solo Positivo Film Festival je uvršten u program ”Randez-Vous: Festival of France in Croatia 2015” kojeg će ove godine u suradnji s odabranim hrvatskim festivalima provesti Veleposlanstvo Republike Francuske u Hrvatskoj.

– Iznimno smo sretni i zadovoljni da imamo priliku surađivati sa ovakvim jednim, pomalo drugačijim festivalom što SPFF zasigurno jest. Imat ćemo priliku kroz French Day tijekom Solo Positivo Film Festivala u Opatiji publici i javnosti predstaviti Francusku u najboljem svjetlu, kroz film, glazbu, ali i gastronomske užitke. Sve u svemu, sigurni smo da će publika i gosti SPFF-a uživati u ponuđenom i vjerujemo da ćemo i u natjecateljskom dijelu festivala imati poneki francuski film, istaknula je Veleposlanica Republike Francuske Michele Boccoz, naglasivši da će predstavljanje francuske kulture i umjetnosti u Hrvatskoj potrajati više od pet mjeseci.

Osim samih filmova, Solo Positivo Film Festival imat će i brojne kvalitetne koncerte, a događanja će se održavati po čitavom gradu – uz Ljetnu pozornicu koja se, kako je istaknula ravnateljica Festivala Opatija Rajna Miloš, može pohvaliti najvećim platnom u Europi, lokacije za programska događanja bit će perivoj Umjetničkog paviljona Juraj Šporer, Villa Angiolina te nekoliko ”skrovitih” mjesta uz more.

solo-positivo_film_festival_2015 (2)

– Dobivamo svakako jedan zanimljiv brend, nešto što će oplemeniti kulturnu ponudu ovoga grada, koji ima sve preduvjete da bude mali Cannes zahvaljujući svojoj infrastrukturi, ali i atmosferi, kazala je Miloš na jučerašnjoj konferenciji.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina kazao je kako je SPFF na Paklenici prošao svoju vrtićku dob, te izrazio nadu da će zrele godine dočekati u Opatiji, a opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić dodao je ovime grad dobio vrlo jak događaj u ”srcu sezone”.

– Ovo je projekt kojim su svi na dobitku. Solo Positivo Film Festival dobio je Opatiju, grad festivala i Kraljicu Jadrana, a mi smo dobili ”crveni tepih” i jedan važan filmski događaj, kazala je direktorica TZ Opatija Suzi Petričić.

Prošlog tjedna Opatiju je posjetila i nekolicina stranih novinara koji će izvještavati o festivalu, među kojima je bio i Brian Rašić, službeni fotograf grupe The Rolling Stones, a njegove dojmove možete pogledati u video-prilogu.

– Cjelokupan program festivala bit će predstavljen krajem svibnja, no već sada mogu ekskluzivno najaviti da će se kod nas održati svjetska premijera dokumentarnog filma o Dini Dvorniku, po čijem dosad snimljenom materijalu mogu reći da nikoga neće ostaviti ravnodušnim, zaključio je Ćulumarević.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!