Video: Stari zanati @ Kastav

Foto - Robert Kalčić

Foto - Robert Kalčić

Kastav – Liburnija.net magazin ekskluzivno vam donosi video zapis iz dokumentarno-turističkog filma ”Gore, va Kastve”. U prvom video isječku koji smo pripremili za vas možete pogledati priču o posljednjem kastavskom kovaču.
Značaj obrtništva u našem kraju potvrđuje činjenica da je samo dvije godine nakon što je u Zagrebu otvorena prva obrtnička škola na hrvatskim prostorima, 1885. godine otvorena ”Delavska škola” u Kastvu. Da bi se tradicija sačuvala i otrgnula od zaborava prošlosti, udruga Kastafsko kulturno leto vodi projekt obnove i revitalizacije starih zanata, koji su u drugoj polovici 19. i prvoj polovici 20. stoljeća bili zaštitni znak Kastva.
ktxt
U Kastvu već šest godina djeluje ”Bačvarska zbirka”, ”Kotlarska zbirka” otvorena je u travnju 2007. godine, ”Kovačka zbirka” (nalazi se u privatnom vlasništvu Ranka Rubeše), dok je ”Pekarska zbirka” u fazi adaptacije i uređenja. Posjetom navedenih zbirki posjetiteljima je omogućen autentičan doživljaj utemeljen na kulturnom identitetu.
Na istu temu snimljen je dokumentarno-turistički film pod nazivom ”Gore, va Kastve”, čiji isječak upravo gledate.

Ovim putem zahvaljujemo se Udruzi Kastafsko klulturno leto na ustupljenom materijalu, a više informacija saznajte na službenim stranicama udruge KASTAFSKO KULTURNO LETO online.
Nikola Cvjetović

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net