VIDEO: Susret harmonikaša: Z armunikun va Kastav

armunika_sm…Armunika cvili, bas rompota
Srce mi je puno jubavi…

Kastav – Ove nedjelje, 5. rujna, na Crekvini održat će se 8. susret harmonikaša na tradicionalnom glazbenom okupljanju pod nazivom – “Z armunikun va Kastav”. Kao i svih godina do sad, učesnici ove manifestacije, poznati su harmonikaši iz Austrije, Vojvodine, Slovačke, Italije, Slovenije i Hrvatske koji će predstaviti tradicionalnu glazbu svoje zemlje.
Prvi susret harmonikaša u Kastvu, ‘Z armunikun va Kastav’, održan je 2003. godine, na inicijativu ljubitelja harmonike i entuzijasta Vinka Grbca i Ivice Nemeca, i odmah je postao jednom od vrlo posjećenih manifestacija, odnosno već je na samome početku prerastao okvire lokalnoga događaja.
Vrhunskim je izvedbama privukao kako glazbenike koji se žele predstaviti svirkom na svome omiljenom instrumentu, tako i oduševljene posjetitelje koji su prepoznali i ovu kastavsku atrakciju. Boje našeg kraja braniti će harmonikaši iz Gorskog kotara, Grobnika, Lovrana, Opatije, Novog Vinodolskog, Rijeke i Matulja.
Gledano iz perspektive naše zavičajne tradicijske glazbene baštine, harmonika nije izvorni narodni instrument našeg kraja. Hrvatsko primorje, a pogotovo Istra i sjevernojadranski otoci, diče se prvenstveno autohtonim puhačkim instrumentom sopela ili roženica sa svijetlim i prodornim zvukom na kojima se izvodi najveći dio autohtonih pučkih plesova i pjesama ovoga podneblja. No, isto tako je činjenica da je harmonika postala toliko popularna i rasprostranjena te se ona danas sustavno uči i studira u školama i na visokoobrazovnim ustanovama. Ramiro Palmić
Susret će se održati na Crekvini, a u slučaju lošeg vremena, manifestacija se seli u Dom braće Matešić, Šporova jama.
Cijena ulaznice je 10,00 kuna.
Z Armunikun va Kastav 2008.

Nikola Cvjetović / Liburnija.net
Foto: Glas Kastavski

error: Content is protected !!