VIDEO Sutra počinje Festival Liburnicon – Alternativna povijest ‘okupirat’ će Opatiju

VIDEO Sutra počinje Festival Liburnicon – Alternativna povijest ‘okupirat’ će Opatiju

Vrijedni volonteri uređuju prostor...

U organizaciji i provedbi festivala volontira gotovo stotinu mladih iz Opatije i šire okolice, što Liburnicon čini najvećim opatijskim festivalom mladih. Unatoč tome, ne treba zaboraviti da je program festivala namijenjen svim uzrastima…

Posljednji sastanci organizacijskog tima…

Opatija – Ovog nas vikenda, od 16. do 18. kolovoza, očekuje još jedno izdanje Festivala fantastike i znanstvene fantastike “Liburnicon”, koji se već tradicionalno održava u prostorima opatijske Osnovne škole “Rikard Katalinić Jeretov”, i koji privlači oko dvije tisuće zainteresiranih posjetitelja iz cijele Europe.

Glavna tema ovogodišnjeg festivala je “Alternativna povijest”, pa su brojna predavanja, radionice, prezentacije, igre i kvizovi usklađeni kako bi Opatiju vratili u prošlost, i to ne stvarnu nego fantastičnu, u kojoj nebo ispunjavaju cepelini, a more parobrodi i drugi strojevi koji izgledaju kao da su izašli nekog od romana Julesa Vernea. Uz brojne dekoracije koje će posjetiteljima dočarati magičnu atmosferu 19. stoljeća, zasigurno će velik interes privući i natjecanje u cosplayu, novoj vrsti umjetnosti kroz koju se kombiniraju vještine izrade maski i nastupa kako bi se utjelovilo nekog književnog, filmskog ili drugu lika.

Počasni gost ovogodišnjeg festivala je poznati američki književnik Tad Williams, autor brojnih fantastičnih knjiga koje se izdane u preko 17 milijuna primjeraka i prevedene na 25 jezika, među kojima je i hrvatski, tako da se kod nas mogu naći čuvene trilogije poput “Sjećanje, tuga, trn”, uz koje su odrastali brojni ljubitelji ovog žanra, te nešto novije “Sjenovite međe”, koja postavlja nove temelje i usmjerava razvoj suvremene fantastične književnosti. Uz predstavljanje njegovih djela, potpisivanje knjiga i književni panel o visokoj fantastici (specifični, uski žanr unutar fantastične književnosti), Williams će sudjelovati i u brojnim drugim aktivnostima te se družiti s obožavateljima. Uz njega, ovogodišnja počasna gošća je i talijanska umjetnica poznata pod imenom Sweet Angel, koja se profesionalno bavi cosplayem (izradom i prezentacijom maski baziranih na fantastičnim likovima), a uz preko 170 tisuća sljedbenika na društvenim mrežama te uz brojne nagrade osvojene na svjetskoj razini, zasigurno predstavlja jedno od vodećih imena ovog novog oblika umjetnosti. Na Liburniconu će u subotu predstaviti svoj rad, ali i održati predavanje o tome kako pristupiti cosplayu i kako se njime profesionalno baviti.

Kao i ranijih godina, Liburnicon nastavlja s popularizacijom znanosti, tako da posjetitelje očekuju brojna predavanja, uključujući fizičare Sašu Ceccija koji će govoriti o ‘Dječjim pitanjima’, upitima koji izgledaju izrazito jednostavno a složenost odgovora na njih nas može iznenaditi, Davora Horvatića koji će se baviti teorijom velikog praska i problemima na koje ona nailazi, te Ivicu Puljaka koji će objasniti donosi li nam znanost i brzi razvoj tehnologije više dobra ili zla. Uz brojne domaće i strane znanstvenike, program će ugostiti i više književnika koji se bave fantastičnom i znanstveno-fantastičnom književnošću.

Zabavni dio programa, uz ranije navedeno cosplay natjecanje, predvode nastupi bendova “Take it Dee Dee” i “The Winch”, kao i brojne društvene i stolne igre, kvizovi i radionice, okupljene u bogatom programu koji ima preko stotinu programskih stavki.

Pripreme…

U organizaciji i provedbi festivala volontira gotovo stotinu mladih iz Opatije i šire okolice, što Liburnicon čini najvećim opatijskim festivalom mladih. Unatoč tome, ne treba zaboraviti da je program festivala namijenjen svim uzrastima, od “Radionice čarobnih napitaka 18+” u subotu navečer do bogatog dječjeg programa koji nas očekuje u nedjelju, a u sklopu kojeg će gostovati poznata kazališna skupina Teatar Oz sa svojom predstavom “Ključarica: Prsten Frankopana”.

Organizatori iz Udruge za razvoj kulture mladih “Kulturni front” ističu kako program počinje u petak od 17 sati, te će trajati sve do nedjelje u večernjima satima. Za djecu do 12 godine ulaz je, kao i ranijih godina, besplatan, a svi ostali ulaznice mogu nabaviti na ulazu po cijeni od 70 kn (festivalska ulaznica, 3 dana), odnosno po nižim cijenama za kraće sudjelovanje (petak 30 kn, subota 40 kn, petak i subota 60 kn, nedjelja 10 kn).

Detaljan program i najave svih točki, kao i brojne druge korisne informacije, mogu se naći na www.liburnicon.com

error: Content is protected !!