[VIDEO] 21. Lovransku regatu – Marunada 2021. obilježile poteškoće s vjetrom

Uz domaćina JK “Istra” Lovran nastupili su još jedriličarski klubovi “Galeb” – Kostrena, “Plav ” Krk Punat, “3.maj” Rijeka, “Croatia” Opatija, “Val” Crikvenica , Opatija i “Burin” Novi Vinodolski.

Lovran – Tradicionalnu 21. Lovransku regatu – Marunada 2021 tijekom prošlog vikenda organizirali su članovi Jedriličarskog kluba “Istra” Lovran koji nisu očekivali poteškoće s vjetrom u toj mjeri. Na lovranskoj regati nastupilo je 40 mladih jedriličara u klasi “optimist”, 8 natjecatelja u novooformljenoj klasi ILCA 4 (International Laser Class Association) kao zamjena za nekadašnji Laser 4.7 te samo jedan natjecatelj u novoj klasi ILCA 6 (nekad Laser Radial).

Uz domaćina JK “Istra” Lovran nastupili su još jedriličarski klubovi “Galeb” – Kostrena, “Plav ” Krk Punat, “3.maj” Rijeka, “Croatia” Opatija, “Val” Crikvenica , Opatija i “Burin” Novi Vinodolski . Jedrenje je održano u četverokutu duljine oko jedne morske milje na morskoj pučini ispred Lovrana.

Prvog dana svi natjecatelji su izašli na more koje je u početku imalo podnošljivu buru snage od oko 16 čvorova da bi tijekom prvog plova snaga vjetra dostizala do 30 čvorova. To je rezultiralo brojna prevrtanja najmanjih optimista pa je organizator iz preventivnih razloga hitno odlučio da se jedrenje prekine, a optimisti da se sklone u zavjetrinu lovranske lučice. Nedjeljno prijepodne bilo je lijepo i sunčano , pravo proljetno sto je natjecateljima i organizatoru bio dodatni motiv da se ovakav dan iskoristiti za uspješno održavanje regate. Međutim, za razliku od subote nedjeljna bura je bila vrlo slaba i nestabilna te mijenjala smjerove koje nije organizatoru davalo nadu da će natjecanje se u cijelosti se održati. Nije pomoglo ni udaljavanje regatnog polja znatno dalje na pučinu Kvarnerskog zaljeva u potrazi za povoljnim vjetrom. Zbog toga klasa Optimist nije obavila predviđeni plov već samo klasa ILCA 4.

Na kraju natjecanja organizator je troje najboljih u klasi Optimist nagradio peharima za ostvareni plasman i to: 1. Mark Maglica – JK “Galeb” Kostrena, 2. Dominik Tokić – JK “Punat” i 3. Luka Kalember – JK “Galeb” Kostrena, dok ostali najmlađi natjecatelji po plasmanu do 10 mjesta nagrađeni su medaljama. Redoslijedom su to bili: 4. Ricardo Juretić – JK ” Opatija”, 5. Niko Katunar – JD “Val” Crikvenica, 6. Aleksandra Ivanova – JK “Opatija” , 7. Martin Mesić – JK ” Punat”, 8. Luka Smokrović – JK ” Opatija ” , 9. Juraj Lencović – JK “Istra” Lovran i 10. Vita Erceg – JK “Opatija “.

Prve tri najbolje plasirane djevojčice do 12 godina starosti nagrađene su medaljama i to Aleksandra Ivanova i Vita Erceg , obje iz JK “Opatija ” te Lola Milovčić iz JK “Punat”. Najbolje plasirani dječaci starosti do 12 godina također su nagrađeni medaljama i to Dominik Tokić i Martin Mesić iz JK ” Punat” te Niko Katunar iz JD “Val” Crikvenica.

U klasi ILCA 4 nastupilo je osam jedriličara a prvo.mjesto je osvojio Leon Braut – JK “Punat” , drugi je bio Karlo Ugrin – JK “Galeb” Kostrena i treći je bio Niko Braut – JK “Punat”. Prva djevojka koja je ujedno u ukupnom poretku bila najuspješnija Tia Dujmović – JK “Opatija” nagrađena je peharom. Budući da u klasi ILCA 6 je bio samo jedan natjecatelj koji nije završio ni jedan plov to nije došao u konkurenciju za nagradu. Natjecanje u Lovranu pripomogli su Općina Lovran, TZ Općine Lovran , Zajednica Sportova Primorsko Goranske županije, pansion “Stanger” Lovran te sami članovi i obitelji natjecatelja.