VIDEO Turizam uz prašinu i buku: Usprkos zabrani radova, Opatija je i dalje ‘veliko gradilište’

Iz hotela Miramar potvrdili su nam kako su imali brojne prijave gostiju, ali i storniranja boravka, budući da neposredno uz njihov objekt hotel Ambasador gradi bazen i po cijele dane „štema pikamer“. Radi se i na hotelu Paris, plaži ispod hotela Domino te još nekoliko gradilišta u gradu.

Opatija – Zabrana radova za veći dio Opatije stupila je na snagu 1. lipnja, no usprkos tome, na brojnim gradilištima diljem grada radovi su nastavljeni, što je dovelo do negodovanja hotelijera i turističkih radnika, koji se bune da im buka i prašina tjeraju goste.

Iz hotela Miramar potvrdili su nam kako su imali brojne prijave gostiju budući da neposredno uz njihov objekt hotel Ambasador gradi bazen i po cijele dane „štema pikamer“.

– Nije nam jasno da se to događa u srcu sezone i nama svakih deset minuta zvone telefoni ili se gosti žale na recepciji i zaista je nemoguće tako raditi. Plaža našeg hotela puna gostiju koji storniraju boravak i ostale popratne sadržaje te napuštaju Hrvatsku, kazali su iz hotela Miramar te poručili da se ‘bore za svakog turista, a da radovi u sezoni i nisu neka dobrodošlica’.

Pročelnik za komunalni sustav Filip Vlah potvrdio nam je kako je hotelu Ambasador izdana dozvola nastavka radova do 15. lipnja, a od zabrane je izuzeto još nekoliko objekata u Opatiji.

– Sukladno Odluci o privremenoj zabrani izvođenja radova SN PGŽ 39/14, 32/17, dozvolu za nastavak izvođenja radova ima trgovačko društvo PALISADA d.o.o. – objekt Hotela Paris do 15. lipnja, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Iki budući da namjeravaju novo krilo objekta otvoriti za predstojeću akademsku godinu i spremno dočekati studente, a radove nije moguće obavljati za vrijeme izvođenja nastave, Centar za socijalnu skrb Opatija koji izvodi radove radi prilagođavanja infrastrukture osobama s poteškoćama u kretanju te radove sufinancira iz EU fondova pa radove moraju završiti do mjeseca listopada jer u protivnom gube mogućnost sufinanciranja radova izvan roka te trgovačko društvo DOMINO OPATIJA d.o.o. do dana 15. lipnja godine kako bi dovršili plažu za koju izvođač navodi da će biti otvorena javnosti i kako na mjestu ranije postojeće plaže ne bi bila ograđena zona gradilišta ispod obalne šetnice, a izvođač transport vrši morem i stoga predstavlja minimalnu smetnju, naveo je Vlah.

Činjenica jest da su brojni izvođači ove godine imali velikih problema na gradilištima zbog neuobičajenih vremenskih uvjeta koji su tijekom protekla dva mjeseca ili onemogućili ili u potpunosti zaustavili izvođenje radova. Međutim, dio investitora s kojima smo razgovarali požalio se kako je pojedincima – koji nisu obuhvaćeni odlukama što ih je naveo pročelnik Vlah – „prešutno“ dozvoljen nastavak radova u prvim danima lipnja. Kako su naveli, pojedini investitori doznali su od predstavnika gradske izvršne vlasti da se do 5. lipnja neće izricati kazne ukoliko nastave s radovima, već samo opomene, pa su imali prilike gradilišta držati otvorenima pet dana duže od ostalih, koji takve informacije nisu dobili. Iz Grada Opatije opovrgavaju takve navode.

– Niti jedan izvođač nije dobio suglasnost da izvodi radove za vrijeme privremene zabrane izvođenja radova osim ranije navedenih niti do datuma 5. lipnja, a niti je kod pojedinih slučajeva bilo onemogućeno kažnjavanje. Obzirom na konkretno činjenično stanje u pojedinom slučaju, mogla su biti izrečena upozorenja i novčane kazne. Napominjemo da je ono što moguće dovodi do zablude u javnost okolnost da je Zakonom o građevinskoj inspekciji (čl. 58 st. 1) predviđeno da se privremeno od strane komunalnog redarstva mogu zabraniti samo određeni radovi i to zemljani radovi i radovi na izgradnji konstrukcije građevine, a koje pobliže uređuje građevinska struka, pojasnio je Vlah.

 

error: Content is protected !!