VIDEO: U sklopu proslave Dana žejanskog jezika predstavljen spot Žejančića ‘Pipa’ @ Žejane

dani_vlaskog_zejanskog_predstavljanje_spota_zejancica (1)

Pjesmu je na žejanski prevela Adrijana Gabriš, izveli su je ”Žejančići”, a produkciju potpisuje Art film iz Matulja. Video prilog s predstavljanja spota i sport pogledajte u nastavku teksta…

Žejane – Dan žejanskog jezika obilježen je preksinoć zanimljivim, čak i ”multimedijalnim” programom u staroj školi u Žejanama. Prvih pet godina postojanja udruge ”Žejane”, kao i sve projekte i aktivnosti poduzete u svrhu očuvanja endemskog jezika koji govori još mali broj izvornih govornika predstavio je predsjednik udruge Robert Doričić, ujedno i jedan od ključnih aktera projetka Očuvanje vlaškog i žejanskog jezika.

dani_vlaskog_zejanskog_predstavljanje_spota_zejancica (3)

Tijekom tog razdoblja pokrenuta je i internetska stranica, izdani brojni edukativni materijali, a sustavno se prikupljaju sjećanja ljudi o svakodnevnici mjesta u prošlom stoljeću…

O žejanskom jeziku predavanje je održao Tomislav Augustinčić, predstavivši jezične i identitetske posebnosti njegovih govornika, a druženje je završeno predstavljanjem spota ”Pipa” nastalog po pjesmi Drage Gervaisa. Pjesmu je na žejanski prevela Adrijana Gabriš, izveli su je ”Žejančići”, a produkciju potpisuje Art film iz Matulja.

Program Dana vlaškog i žejanskog jezika nastavlja se danas u Šušnjevici. U 19 sati predviđeno je Predstavljanje izletničke karte i info panoa Šušnjevice i okolice, nakon čega slijedi nastup KUD-a Ivan Fonović Zlatela.

A u Žejanama će i danas biti živo, jer se s početkom u 19 sati, održava smotra folklora i starih užanci ”Zakantajmo, zatancajmo va Žejanah”.

dani_vlaskog_zejanskog_predstavljanje_spota_zejancica (2)

Davor Žic / PodUčkun.net
Video: Zoran Ventin / Art film

error: Content is protected !!