VIDEO, FOTO: Ugostitelji složno protiv dizanja PDV-a na 25% – Ovo je udar na struku, radnike i naše obitelji te rušenje kvalitete i pogodovanje trgovačkim lancima

ugostitelji_opatija_pdv_2016-1

– Mi s PDV-om od 25% ne možemo preživjeti. Još ćemo se dogovoriti na koji način ćemo reagirat. Planiramo otići na razgovor s ministrom da vidimo dal’ se što da riješiti razgovorom ili ćemo u znak protesta zatvoriti lokale ili ići u prosvjede, rezimirao je Štanger. U nastavku teksta pogledajte video s izjavom predsjednika ceha, a na ovom linku nekoliko fotografija sa sastanka

ugostitelji_opatija_pdv_2016-2

Opatija – Brojni liburnijski ugostitelji odazvali su se danas na izvanrednu tiskovnu konferenciju na kojoj su najoštrije osudili podizanje PDV-a na 25%. Prema riječima Igora Štangera, predsjednika ceha Ugostitelja ovo je kap koja je prelila čašu njihovog strpljenja, ali i očekivanja od nove vlade.

– Ljudi su investirali i radili kalkulacije po stopi od 13 posto i cjelokupno poslovanje posložili prema ovoj stopi poreza, a sad ih se ponovo dovodi pred gotov čin i stavlja u tešku situaciju, istaknuo je Igor Štanger, a s njegovom konstatacijom složili su se svi prisutni kolege.

ugostitelji_opatija_pdv_2016_01

– Konstanto ulažemo u posao, u inventar i u osoblje, imamo niz troškova koje uredno servisiramo, a cijelo vrijeme smo predmet poruge. S fiskalizacijom je država riješila veliki problem, ali svi zaboravljaju da uz spomenuti PDV i ostale namete, plaćamo i dodatni porez na potrošnju dok kolege koji imaju objekte na plažama dodatno plaćaju postotak od prometa na ime koncesije, dodao je Štanger.

Također, istaknuli su zabrinutost, da će povećanje cijena u ugostiteljskim objektima najviše naškoditi krajnjim korisnicima, što će posljedično dovesti do pada prometa te otpuštanja radnika, koji će svoju sreću morati potražiti van države, obzirom da će svi kompletan ugostiteljski sektor biti u problemu.

Foto Luigi Opatija, UO Opatija, Tiskovna ugostitelji za PDV

– U odnosu na prije 10 godina kada sam otvorio prvi ugostiteljski objekt meni su se plaće digle za 30%, dok mi u deset godina nismo digli cijene za 30%, dodao je Dunatov, dok je njegov kolega Milinović napomenuo da se tek sa smanjenjem na 13% uspio izvući iz minusa kojeg je napravio s PDV-om po stopi od 25%.

– Kada sam tražio knjigovođu da mi napravi kalkulaciju s PDV-om po 25% shvatio sam da ne možemo opstati. Ovih 13% nam je je donekle olakšalo poslovanje, dok bi stopa od 10% bila najkorektnija da bi se moglo opstati, da možemo dizati plaće i pratiti standarde koje želimo i moramo pratiti, dodao je Igor Marijanović.

Foto Luigi Opatija, UO Opatija, Tiskovna ugostitelji za PDV

– Ovdje se pojavljuje još jedan veliki problem, a naslanja se na zatvoreni tip turizma. Ako hotelijer ponudi ‘all inclusive’ paket, koji je još uvijek spada pod stopu od 13% nama će se turizam pretvoriti u zatvoreni tip, što nikako nije dobro za održivi turizam koji ima višu kvalitetu, dodao je Štanger, s napomenom da brojni trgovački lanci koji prodaju kuhanu hranu nemaju što tražiti u centru grada.

– Mi s PDV-om od 25% ne možemo preživjeti. Još ćemo se dogovoriti na koji način ćemo reagirat. Planiramo otići na razgovor s ministrom da vidimo dal’ se što da riješiti razgovorom ili ćemo u znak protesta zatvoriti lokale ili ići u prosvjede, rezimirao je Štanger.

Uskoro opširnije…

U nastavku teksta pogledajte video s izjavom predsjednika ceha, a na ovom linku nekoliko fotografija sa sastanka

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net
Foto: David K. / Foto Luigi
Video: PodUčkun.net

error: Content is protected !!