VIDEO Umjetnička sinergija u Villi Ariston – Riječki učenici i profesori proveli kreativan dan u Opatiji

I dok su likovnjaci stvarali ex tempore mladi glazbenici interpretirali su razna glazbena djela sve s ciljem stvaranja umjetničkog dijaloga koji bi mogao voditi prema nekim novim projektima.

Opatija – Nadahnuti predivnim ambijentom okućnice Ville Ariston, učenici i profesori riječke Srednje škole za primijenjenu umjetnost i Glazbene škole ‘Ivan Matetić Ronjgov’ jučer su spojili svoju kreativnost koja je inspirirala šefa kuhinje za nove kulinarske majstorije.

Različite umjetničke forme bile su u fokusu riječkih srednjoškolaca. I dok su likovnjaci stvarali ex tempore mladi glazbenici interpretirali su razna glazbena djela sve s ciljem stvaranja umjetničkog dijaloga koji bi mogao voditi prema nekim novim projektima.

U dogovoru sa svojim mentorima – likovnim i glazbenim umjetnicima te gostima Zrinkom Vinković Kralj , Damirom Božićem, Marijom Vargić i Melitom Sorolom Staničić, članovima HDLU Rijeka, u okrilju Ville Ariston i u međusobnoj interakciji stvarali su nova djela, da bi ih nakon tri sata prezentirali u formi likovnog izričaja. Drugim riječima, motivi likovnih radova bili su inspirirani povijesnom pričom i netaknutom ljepotom same Ville Ariston i njenog vrta, u kojem se nalazi najstarija opatijska palma, u sinergiji s melodijom i izvedbom mladih glazbenika i pjevačica. U ovom projektu pod nazivom „Boja i ton u Villi Ariston“ učenici i njihovi mentori bili su ravnopravni sudionici u stvaranju i izvedbi svojih djela. Prema riječima prof. Damira Šegote, likovnog umjetnika i ravnatelja Škole za primijenjenu umjetnost, naglasak u ovom trosatnom stvaralačkom događaju bio je na procesu, njegovoj izvedbi i stvaranju novih vrijednosti kroz određeni zadani period, kao i prezentacija dviju vrsta umjetnosti u javnom prostoru.

Villa Ariston svoj povijesni put započela je davne 1908.godine, kada je okončana njena gradnja koju je vodio arhitekt Oswald Meese, prema narudžbi prve vlasnice barunice Hedwige von Hass-Teichen. Iako je kroz povijest mijenjala svoje vlasnike, njena unutrašnjost je u potpunosti očuvana, a na zidovima se nalaze slike starih majstora. Danas predstavlja jedan od najšarmantnijih hotela na Jadranu, jedinstvenu oazu za opuštanje i odmor, u čemu veliku ulogu igra komforan i luksuzan interijer, savršena pozicija i romantičan prostran park. Njena gastronomska ponuda predstavlja vrhunski užitak za nepce, a ovakva događanja koja povezuju nadahnuće i stvaranje umjetničkih djela uvijek su dobrodošla, jer unose neku novu energiju i šire granice. Mentori, gosti umjetnici i učenici Škole za primijenjenu umjetnost i Glazbene škole Ivan Matetić Ronjgov i vodstvo Ville Ariston ohrabreni ovom umjetničkom suradnjom, u skoro vrijeme planiraju njen nastavak.

Kako je protekla umjetnička sinergija u Villi Ariston provjerite u nastavku…

 

error: Content is protected !!