VIDEO: Uskršnje picanje jaja @ Mošćenice


Turnir je u začecima bio tek jedna pučka zabava za Uskrs u starim Mošćenicama, dok je posljednjih nekoliko godina prerastao u megapopularnu manifestaciju Mošćenica koju osim novina redovito prati i televizija.
Mošćenice – U Mošćenicama je i ove godine održan tradicionalni turnir u picanju jaja. Ovo je osamnaesto izdanje turnira, kojeg je pokrenuo popularni mošćenički ”Burgermaister” Dušan Rubinić – Kožul.

Turnir je u začecima bio tek jedna pučka zabava za Uskrs u starim Mošćenicama, dok je posljednjih nekoliko godina prerastao u megapopularnu manifestaciju Mošćenica koju osim novina redovito prati i televizija. U mošćeničkoj Stražnici skupilo se preko sto natjecatelja, a samom turniru je prisustvovalo oko tristo gledatelja.
– Osim po službenoj dužnosti i dandanas povremeno sudjelujem u picanju. Kao mali, picali smo s 50 para, jer nam je ta kovanica najviše odgovarala, a danas se pica s kovanicom od jednog eura, kazao je načelnik Općine Ratko Salamon, koji je ujedno i otvorio natjecanje.
Najuspješniji picači su bili Edo Pašić, Branko Lazarić, Aleksandar Jakin i Goran Lučić, koji je ujedno i odnio pobjedu kao najbolji picač. Organizatori ovog zanimljivog turnira su Etnografski muzej i Turistička zajednica Općine Mošćenička Draga, najbolji picač kući je odnio pršut, sir i bačvicu vina, a djelić atnosfere provjerite u video isječku u nastavku teksta.
Liburnija.net TV – Turnir u picanju jaja @ Mošćenice

Ivan Mellor / Liburnija.net
Foto i video: Mladen Sinožić

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net